Dezvoltarea Durabilă

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 19500
Mărime: 69.93KB (arhivat)
Publicat de: Oana R.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Tanasie

Cuprins

  1. I – Introducere
  2. II- Capitolul 1 (teoria economica legata de conceptul de dezvoltare durabila, semnificatie, cand a aparut, acte normative europene ce fac referire la dezv durabila etc)
  3. III - Capitolul 2 - strategia de dezvoltare durabilă a Romaniei
  4. IV - Capitolul 3 - perspectivele referitoare la dezvoltarea durabilă a Romaniei
  5. V – Concluzii
  6. Bibliografie

Extras din referat

INTRODUCERE

“Dezvoltarea durabilă este cea care urmăreşte nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface nevoile lor”

Conceptul de dezvoltare susţinută(sustenabilă) sau durabilă aparţine teoriei noi a dezvoltării economice, ea însăşi ramură relativ noua a teoriei economice generale de care s-a desprins şi individualizat ca un corp teoretic autonom la nivelul anilor ’50- ’60.

Deşi generoasă şi acoperitoare prin temele pe care le problematizează, trimiţand, consistent, pentru atingerea scopurilor sale demonstrative la sociologie, filozofie, etică, morală, drept, etc. Teoria dezvoltarii economice şi-a făurit un minim soclu epistemologic propriu, un sistem noţional şi categorial la care recurge spre a opera şi expune.

La modul sintetic exprimat, principalele categorii operante în domeniul supus discuţiei sunt: expansiune, creştere, progres, dezvoltare, subdezvoltare.

Aşadar, putem dezvolta , în linii generale, expansiunea este privită ca fiind o crestere economică pe termen scurt şi cu deschidere spre reversibilitate. Spre deosebire de expansiune cresterea economică este asimilată limbajului curent cu o mărire în dimensiuni absolute a indicatorilor macroeconomici venit naţional sau produs global.

Atunci cand cresterea în valoare absolută a indicatorilor macroeconomici este raportată şi privită la modul relativ, în funcţie de dinamica populaţiei, un alt concept vine în ajutor pentru a explica ce se întamplă în economie şi societate – progresul economic. El reprezintă o creştere a venitului naţional pe locuitor.

Dincolo de componentele de bază dezvoltarea înseamnă mutaţii calitative ce ţin de ansamblul vieţii astfel încat, pe total, ea să se traducă în faptul că oamenii se hrănesc mai bine, se îngrijesc mai bine şi capătă o mai bună cunoaştere.

Se poate sublinia că dezvoltarea este un proces de lungă durată, susţinut pe parcursul a două, trei decenii, durata mare este impusă de anvergura procesului. Se acreditează ideea că dezvoltarea este un proces şi nu o stare de fapt.

Cat priveşte finalitatea ultimă a dezvoltării, toate punctele de vedere converg spre ideea forţă că aceasta nu poate fi decat o dezvoltare umană, una care să aibă în vedere binele general al omului, al omului de azi dar şi de maine. Pentru a teoretiza pe un asemenea subiect analiza economică a introdus în limbajul ei termenul de durabilă sau sustenabilă.

CAPITOLUL I

CONCEPTUL DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ

Conceptul de dezvoltare durabilă a luat naştere acum 30 de ani, ca raspuns la apariţia problemelor de mediu şi a crizei resurselor naturale, în special a celor legate de energie. Practic, Conferinta privind Mediul de la Stockholm din 1972 este momentul în care se recunoaste ca activitatile umane contribuie la deteriorarea mediului înconjurator, ceea ce pune în pericol viitorul Planetei.

Tot în acel an, Raportul Clubului de la Roma, intitulat Limitele creşterii, a încins spiritele şi a obligat omenirea să conştientizeze că problemel creşterii economice sunt inseparabile de cele ale poluării mediului, creşterii explozive a populaţiei, epuizării resurselor etc. Expresia acestei noi atitudini s-a reflectat în iniţiativa ONU de a înfiinţa Comisia Mondială asupra mediului şi dezvoltării

Caţiva ani mai tarziu, în 1983, îşi începea activitatea Comisia Mondiala pentru Mediu şi Dezvoltare (WCED).

In 1985 era descoperită gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii şi, prin Convenţia de la Viena a început cautarea unor soluţii pentru reducerea consumului de substanţe care daunează stratului protector de ozon care înconjoară Planeta.

In 1987, la un an de la catastrofa de la Cernobal, în cadrul Raportului WCED

de la Brundtland(după numele primului ministru norvegian de atunci) a fost formulată cea mai citată definiţie a dezvoltării durabile: “Dezvoltarea durabilă este cea care urmăreşte nevoile prezentului, fară a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface nevoile lor”. Pledand pentru o reconciliere între economie şi mediul înconjurător, raportul ţinteşte spre a găsi o cale de dezvoltare care să susţină progresul uman nu numai în cateva locuri şi pentru caţiva ani, ci pentru întreaga planetă şi pentru un viitor îndepărtat.

Termenul de dezvoltare durabilă a început să devină, însă, foarte cunoscut abia după Conferinta privind mediul şi dezvoltarea, organizată de Naţiunile Unite la Rio de Janeiro în vara lui 1992, cunoscută sub numele de “Summit-ul Pamantului”. Atunci pentru prima dată, s-a realizat dorita conexiune între pozitiv şi normativ, între ştiinţă şi politică. A avut ca rezultat elaborarea mai multor convenţii referitoare la schimbările de climă (reducerea emisiilor de metan şi dioxid de carbon), diversitatea biologică (conservarea speciilor) şi stoparea defrisărilor masive. Tot atunci a fost elaborată şi Agenda 21 - planul de susţinere a dezvoltării durabile.

In aceeaşi direcţie pledeaza şi decizia Băncii Mondiale de a ţine conferinţe anuale începand din 1994 pe tema sustenabilităţii dezvoltării, numind pentru realizarea acestui obiectiv, un vicepreşedinte cu problemele dezvoltării sustenabile.

Dezvoltarea durabilă a devenit un obiectiv şi al Uniunii Europeane, începand cu 1997, cand a fost inclus în Tratatul de la Maastricht, iar în 2001, la summit-ul de la Goetheborg a fost adoptata Strategia de Dezvoltare durabilă a UE, careia i-a fost adaugata o dimensiune externa la Barcelona, în 2002.

In 2005 Comisia a demarat un proces de reviziure a Strategiei de Dezvoltare Durabila, proces care a cuprins mai multe etape:

- în februarie 2005 Comisia a publicat o evaluare iniţiala şi critică la adresa progresului înregistrat din 2001 şi a evidentiat o serie de viitoare direcţii de urmat. Au fost evidenţiate o serie de direcţii de dezvoltare non-durabilă care au avut efecte negative: schimbarea climatică, ameninţări la adresa sănătăţii publice, creşterea saraciei şi a excluziunii sociale, epuizarea resurselor naturale şi afectarea biodiversitatii;

- în iunie 2005, şefii de stat şi de guverne din UE au adoptat o declaraţie privind liniile directoare ale dezvoltarii durabile, care sustinea ca Agenda reinnoita de la Lisabona este o componentă esenţiala a obiectivului atotcuprinzator al dezvoltarii durabile.

Preview document

Dezvoltarea Durabilă - Pagina 1
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 2
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 3
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 4
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 5
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 6
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 7
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 8
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 9
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 10
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 11
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 12
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 13
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 14
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 15
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 16
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 17
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 18
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 19
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 20
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 21
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 22
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 23
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 24
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 25
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 26
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 27
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 28
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 29
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 30
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 31
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 32
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 33
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 34
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 35
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 36
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 37
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 38
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 39
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 40
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 41
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 42
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 43
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 44
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 45
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 46
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 47
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 48
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 49
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 50
Dezvoltarea Durabilă - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Durabila.doc

Alții au mai descărcat și

Petrolul

PETROLUL sursa naturala de hidrocarburi În limba latina, echivalentul pentru petrol- ''Petrolum'' semnifica ulei de piatra; nafta (în greaca-...

Turismul Rural

1. Istoricul aparitiei ANTREC În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor...

Condițiile INCOTERMS

Incoterms se referă la obligaţiilor reciproce ale vânzătorului şi cumpărătorului într-un contract de vânzare internaţională, propunând o serie de...

Tehnologie hotelieră și de restaurant

1.1. Prezentarea unităţii de cazare Tipul de unitate: hotel Numele: SunShine Categoria: 3* Profilul unităţii: hotel Numărul de camere: 40...

Strategii de întrare pe piețele internaționale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Boeing corporation - organizație globală

Industria aerospatiala civila globala, mai ales pe segmental de piata a aeronavelor cu mai mult de 110 locuri, este un duopol intre Boeing si...

Depozitarea mărfurilor

Magazinul este un -vânzator- de prim ordin, fie ca este organizat în forma de vânzare cu autoservire, fie în forma clasica unde progresele...

Etica în relațiile internaționale

Introducere În 1991 fortele irakiene masacrau populatia kurda din nordul si sudul Irakului pentru mentinerae la putere a lui Sadam Hussein. Zeci...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Dezvoltarea durabilă - strategii - politici de mediu

Introducere Economia mediului constituie, in principal, o parte centrala a teoriei economice, iar dilema umanitatii, in prezent, este cum sa se...

Dezvoltarea durabilă - Element cheie al politicii comunitare privind mediul înconjurător

Conceptul de dezvoltare durabilă (sustenabilă) s-a conturat în timp, pe parcursul mai multor decenii, în cadrul unor dezbateri științifice...

Agricultura și dezvoltarea durabilă în România și în Uniunea Europeană

Consideraţiuni generale privind dezvoltarea durabilă Dezvoltarea durabilã, viabilã şi susţinutã din punct de vedere ecologic, este consideratã...

Dezvoltare Durabilă

INTRODUCERE Actualitatea temei. Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în...

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Indicatori de Dezvoltare Durabilă ca Instrument Pentru Managementul Urban

Capitolul I Concepte privind dezvoltarea durabilă Conceptul de dezvoltare durabila a fost adoptat in 1987 de catre Comisia Mondiala pentru Mediu...

Proiecte Strategice în Învățământul Superior

Motto: “Cum arată şcoala astăzi, aşa va arăta ţara mâine” Introducere Aderarea României la Uniunea Europeană constituie o prioritate politică...

Ai nevoie de altceva?