Agricultură Ecologică

Referat
8.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 8959
Mărime: 182.89KB (arhivat)
Cost: 6 puncte

Cuprins

CAPITOLUL I 2

DELIMITĂRI CONCEPTUALE 2

1.1. Istoricul şi evoluţia agriculturii ecologice 4

1.2. ,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României. 8

1.3. Obiectivele principiile şi normele 9

CAPITOLUL II 13

CE ESTE AGRICULTURA ECOLOGICĂ 13

2.1. Principii 13

2.2. Lanţ de distribuţie 14

2.3. Reguli 14

2.4. Siglă şi etichetare 15

2.5. Fapte 15

CAPITOLUL III 16

NOUA LEGISLAŢIE – SCURTĂ PREZENTARE GENERALĂ 16

3.1. Particularităţi ale legislaţiei ecologice a UE 18

3.2. Noile regulamente privind importurile 20

3.3. Scurt istoric 21

3.4. Baze de date pentru seminţele ecologice 22

3.5. Cicluri de lucru în cadrul UE 22

3.6. Comitetul permanent pentru agricultura ecologică 23

3.7. Date şi statistici 24

CONCLUZII 27

BIBLIOGRAFIE: 30

Extras din document

CAPITOLUL I

DELIMITĂRI CONCEPTUALE

Conform definiţiei, dată de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultura FAO (Food şi Agriculture organization), şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii OMS în "Codul Alimentarius", agricultura ecologică reprezintă un "sistem integral de gestionare a procesului de producţie, care contribuie la sprijinirea şi consolidarea rezistenţei agroecosistemului, incluzând biodiversitatea, ciclurile biologice şi activitatea biologică a solului. Agricultura ecologică pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzătoare, in loc de introducerea unor produse fabricate afarǎ din ferma respectivă şi ia in consideraţie şi faptul cǎ particularitǎţile fiecǎrei regiuni în parte necesită sisteme, bine adaptate specificului acestei regiuni. Asta se poate realiza prin folosirea, unde este posibil, a metodelor agronomice, biologice şi mecanice in loc de folosire a materialelor sintetice pentru anumite operaţii in cadrul sistemului. "Agricultura biologică respectă reguli stricte, stabilite prin normele legislative.

Ca orice marcă comercială, care garantează o mai înaltă calitate şi originea produselor, agricultura biologică este strâns legată de respectarea unor reguli stricte de producţie, stabilite prin anumite norme legislative agricultura biologică trebuie controlată şi certificată. In scopul a garanta consumătorului respectarea regulilor de producţie stabilite.

Agricultura ecologică este o metodă de producţie care ţine cont de cunoştinţele tradiţionale ale ţăranilor şi care integrează progresele ştiinţifice în toate disciplinele agronomice, răspunzând preocupărilor sociale fi ale mediului înconjurător, fumizăndu-se consumatorilor produse de calitate chiar şi în ţările mai sărace.

Obiectivul principal al agriculturii ecologice este de a proteja biosfera şi resursele naturale ale planetei, excluzând utilizarea îngrăşămintelor chimice, pesticidelor de sinteză şi a erbicideior, metodeie de prevenire jucând un rol primordial în lupta împotriva dăunătorilor, boliior şi a buruienilor.

Pentru a practica o agricultură în armonie cu natura trebuie să se ţină seama de tehnicile biologice utilizate şi de condiţiile locale, adaptându-se la realităţile socio-economice dar şi la metodele tradiţionale, prin utilizarea optimă a resurselor din agroecosisteme, fiind un factor esenţial pentru obţinerea unor rezultate optime şi de lungă durată.

Principiile pe care este fondată agricultura ecologică sunt universale, dar tehnicile utilizate sunt adaptate în funcţie de condiţiile pedoclimatice, de resurse şi de tradiţiile locale.

Agricultura ecologică este o metodă care necesită capacitate de observare şi de reflexie.

Foloseşte un potenţial ridicat de mână de lucru, necesitând deci locuri noi de muncă, şi menţine ţăranii la munca câmpului, aspect important într-o perioadă de şomaj, pe de o parte şi exod masiv din zonele rurale către aglomerările urbane, pe de altă parte.

Cerinţele minime pentru realizarea dezvoltării durabile:

- distribuirea echilibrată şi echitabilă a resurselor şi accentuarea laturii calitative a producţiei ca atribute ale unei noi concepţii despre redimensionarea creşterii economice.

- perfecţionarea, reorientarea sau chiar schimbarea tehnologiilor, punerea lor sub control şi monitorizarea riscurilor acestora.

- descentralizarea formelor de guvernare, creşterea gradului de participare la luarea deciziilor privind ecologia şi mediu;

- asigurarea unui potenţial dezvoltat din punct de vedere financiar, economic, uman, tehnologic.

Mediul şi resursele naturale trebuie să fie recunoscute ca fundament al tuturor activităţilor umane, iar protejarea lor trebuie să reprezinte o condiţie obligatorie pentru dezvoltare.

Conceptul de dezvoltare durabilă se bazează pe drepturi, obligaţii şi justiţie, presupunând: necesitatea de menţinere a integrităţii mediului {Enviromental integrity):

- promovarea eficienţei economice (Economic efficiency);

- menţinerea echităţii (Equity).

Dezvoltarea durabilă a ecosistemelor agricole şi posibilitatea de a produce alimente de cea mai bună calitate, poate fi considerată cea mai însemnată contribuţie a agriculturii în asigurarea viitorului omenirii.

Agricultura durabilă (sustenabilă) este în primul rând viabilă din punct de vedere economic, răspunde exigenţei cererii de alimente sănătoase şi de calitate superioară, este o agricultură care garantează protecţia şi ameliorarea resurselor naturale pe termen lung şi le transmite nealterate generaţiilor viitoare.

O astfel de agricultură determină şi diversifică activităţi economice deoarece materiile prime apar şi se prelucrează prioritar în zonele rurale, dezvoltă infrastructura şi creşterea potenţialului economic al satelor.

Deci, agricultura durabilă trebuie să fie:

- productivă;

- profitabilă;

- ecologică;

- să conserve resursele;

- echilibrată social şi uman

Preview document

Agricultură Ecologică - Pagina 1
Agricultură Ecologică - Pagina 2
Agricultură Ecologică - Pagina 3
Agricultură Ecologică - Pagina 4
Agricultură Ecologică - Pagina 5
Agricultură Ecologică - Pagina 6
Agricultură Ecologică - Pagina 7
Agricultură Ecologică - Pagina 8
Agricultură Ecologică - Pagina 9
Agricultură Ecologică - Pagina 10
Agricultură Ecologică - Pagina 11
Agricultură Ecologică - Pagina 12
Agricultură Ecologică - Pagina 13
Agricultură Ecologică - Pagina 14
Agricultură Ecologică - Pagina 15
Agricultură Ecologică - Pagina 16
Agricultură Ecologică - Pagina 17
Agricultură Ecologică - Pagina 18
Agricultură Ecologică - Pagina 19
Agricultură Ecologică - Pagina 20
Agricultură Ecologică - Pagina 21
Agricultură Ecologică - Pagina 22
Agricultură Ecologică - Pagina 23
Agricultură Ecologică - Pagina 24
Agricultură Ecologică - Pagina 25
Agricultură Ecologică - Pagina 26
Agricultură Ecologică - Pagina 27
Agricultură Ecologică - Pagina 28
Agricultură Ecologică - Pagina 29
Agricultură Ecologică - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Agricultura Ecologica.doc

Alții au mai descărcat și

Agroturismul și Turismul Rural

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura...

Program de Valorificare a Potențialului Turistic a Județului Alba

1. Localizarea şi caracterizarea judeţului Alba este un judeţ al României situat în partea centrală a României, în zona de contact a Podişului...

Fonduri Europene pentru Dezvoltarea Turismului

A. INTRODUCERE Ce sunt fondurile europene ? Fondurile europene, sunt acele instrumente financiare elaborate de Uniunea Europena, pentru România...

Turismul Rural in Comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Turism vs Ecoturism

Turismul reprezinta pentru Romania sectorul economic care dispune de un valoros potential de dezvoltare, neexploatat inca suficient si care poate...

Dezvoltarea Turismului în Regiunea Nord-Vest și în Judetul Bistrita-Nasaud

I.Regiunea Nord-Vest 1.Caracteristici demo-geografice Regiunea Nord-Vest are o suprafaţă de 34.159 km² reprezentând 14,3% din suprafaţa totală a...

Turism Rural

Obiective După ce veţi studia acest capitol veţi: - cunoaşte câteva dintre definirile termenului de turism rural; - fi la curent cu preocupările...

Ai nevoie de altceva?