Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4095
Mărime: 35.31KB (arhivat)
Publicat de: Astrid Necula
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Neacsu
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Extras din referat

1.Prezentare generala

Statiunea Baile Felix este situata in Jud. Bihor, in partea de nord-vest a Muntilor Apuseni,in Campia Crisurilor,la zona de contact cu extremitatea vestica a dealurilor ce coboara din Muntii Padurea Craiului. Localitatea,strabatuta de paraul Hidisel,este marginita la sud de dealurile Cordaului,iar la vest de dealurile Apateului. Distanta de 9 km desparte Baile Felixde Oradea ,iar cea de 22km de punctual de frontiera Bors. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania.

Cai de acces:

-rutiere:Bucuresti –Oradea pe E 60 si Oradea-Baile Felix pe E 76; Satu Mare –Oradea pe DN19;Timis-Arad-Oradea pe E 671; Bors- Oradea-Baile Felix pe E 60.

-feroviare:Bucuresti-Oradea(650km);Satu Mare-Oradea (135km) ; Timis-Oradea (178 km). Dela Oradea la Baile Felix exista curse auto(11km).

-aeriene:Bucuresti-Oradea si curse aeriene speciale.

Istoric

Cea mai veche marturie legata de Baile Felix apare in anul 122. Pe atunci, baile erau cunoscute sub denumirea de Termae Varadines. Despre efectele tamaduitoare ale apei a scris si marele umanist Nicolaus Olahus, in anul 1536. Intre anii 1700 si 1721, Felix Heldres descopera izvorul Felix, de la care primeste denumirea si statiunea. In anul 1731 se fac primele analize ale apelor din Baile Felix si ale proprietatilor lor curative. Simbolul statiunii - "nufarul termal" sau "floarea de lotus" - a fost descoperit, in 1789, de botanistul P. Kitaibel. Planta a fost declarata monument al naturii in 1931. Astazi, statiunea Baile Felix este una dintre cele mai renumite din tara pentru apele termale si efectul lor curativ. Anual, zeci de mii de turisti isi petrec concediile aici. Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita între anii 1766-1772..

La expoziţia mondială din 1896, apelor din această staţiune li s-a acordat medalia de Aur şi Diploma de onoare.

2.Potentialul turistic al statiunii

Clima este condiţionată de aşezarea geografică la adăpostul Munţilor Apuseni, care se opun pătrunderii de aer şi eterogenitatea maselor subadiacente. În cursul anului, în zonă este frecvent aerul temperat maritim.

Climat continental temperat.temperatura medie anuala este de 10.40C. Iernile sunt blande, fara geruri puternice, iar verile nu sunt excesiv de calduroase.Media lunii iulie este de 21.30C,iar iar cea a lunii ianuarie este de –2.10C Precipitatiile reduse (615,8 mm anual). Vânturi slabe si predominate din nord si sud-est.

In ceea ce priveste reteaua hidrografica a statiunii, Principalele râuri care scalda regiunea înconjuratoare a statiunii sunt: Crisul Repede si Crisul Negru. Bogata in izvoare de ape minerale termale (20-48°C), oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu, descoperite la inceputul mileniului.

Flora statiunii cuprinde Nymphaea lotus L. var. (nufar termal) reprezinta unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata in Rezervatia Naturala . Pe langa nuferi, care au fost adusi din Baile 1 Mai, in lacurile artificiale termale din Baile felix se gasesc cateva specii de Lotusi. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis. Predomina padurile de fag, in amestec cu cele de stejar (in zonele joase) si conifere (la 1.200-1.400m); padurile de conifere ocupa altitudinile mai mari (1.400-1.800m).

In ceea ce priveste fauna,in lacurile artificiale din statiune, pe langa plantele prezentate mai sus se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite. Flora diversa permite existenta unor specii de animale si pasari dintre cele mai diverse:pisica salbatica,veverite,serpi,vulpi,porci mistreti,fazani etc.

Conditiile climatice favorabile,peisajul deosebit,baza materiala incapatoare si valoarea factorilor naturali,confera statiunii caracterul permanent.

De asemenea, Baile Felix ocupa primul loc in randul celor mai mari statiuni incluse in circuitul international,fiind cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania.Este urmata de statiunile Calimanesti-Caciulata,Baile Herculane,Sovata,Slanic Moldova,etc.

Printre criteriile principale de apreciere a valorii turistice a statiunii este si acela al diversitatii obiectivelor turistice,al amplasarii lor intr-un cadru natural atragator.Printre atractiile turistice ale zonei se numara rezervatii si monumente ale naturii,monumente arheologice,asezari si vestigii istorice,culturale,dar si organizarea unor manifestari,festivaluri,sarbatori specifice zonei. In acest fel turistul intra in contact cu modul de viata al loalnicilor,cunoaste traditiile si obiceiurile zonei.

Preview document

Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 1
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 2
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 3
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 4
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 5
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 6
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 7
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 8
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 9
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 10
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 11
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 12
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 13
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 14
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 15
Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii balneo-climaterice Băile Felix - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Balneo-Climaterice Baile Felix.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul balnear la nivelul Județului Bihor

INTRODUCERE Turismul balnear ocupă un loc important în turismul românesc, datorită prezenței pe teritoriul românesc a numeroase izvoare termale și...

Determinarea gradului de atractivitate a stațiunii Băile Felix

1. Prezentarea generala a statiunii 1.1. Asezare geografica Statiunea este situata la altitudinea de 140 m, în partea de nord-vest a României,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?