Există responsabilitate socială și interes pentru dezvoltare durabila în localitatea Vicovu de Sus

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1837
Mărime: 36.62KB (arhivat)
Publicat de: Anne A.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pavel Stanciu

Extras din referat

Răspunsul, îl vom afla în cele ce urmează a fi prezentate.

Scopul nu este să categorisesc în bine sau în rău orșul Vicovu de Sus, ci este vorba despre a recunoaște realitatea. Spun din capul locului ca raspunsul va fi unul subiectiv, chiar dacă pe alocuri nu va fi lipsit de obiectivitate

Cea mai cunoscută definiție a dezvoltării durabile este cea dată de Comisia Mondială pentru Mediu și Dezvoltare (WCED) în raportul „Viitorul nostru comun” cunoscut și sub numele de Raport Brundtland :„ Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.” Responsabilitate sociala pornește de la premisa ca toți oamnei și toate entinațiile ar trebui să acționeze în feluri care se îndreaptă proactiv în favoarea tuturor beneficiarilor. Responsabilitatea socială nu înseamnă doar să fii atent cu toate acivitățiile pe care le faci, ci înseamna să fii dispus să admiți propriile greșeli și să încerci să le corectezi chiar dacă nu ți se cere.

În orașul unde am locuit 23 de ani, Vicovu de Sus, în afară de faptul că oamenii și-au construit case, fiecare după bunul lor plac, și s-a construit un pod, nu s-au făcut mari schimbări. Exista un parc de joacă în apropierea primăriei unde, după multe rugăminți, ne ducea mama în zile de sărbătoare sau de sâmbătă, după ce ne cumpăra haine pentru școală și sau biserică. Nu aveam mall atunci în localitate, dar eram copii fericiț. Nu înseamnă că astăzi este vre-un mall în localiate, astăzi nu mai este nici fericirea de atunci...poate din cauza apelor care „ au luat” parcul cu ele în 2008 și nu l-au mai adus înapoi.

Din punct de vedere administrativ, orașul este împărțit în două cartiere: Vicovu de Sus (format din Vicovu de Sus Est, Vicovu de Sus Centru, Plai și Laura) care reprezintă 70% din suprafața orașului și Bivolărie (format din vatra satului Bivolărie și cătunul Poderei), care reprezintă 30% din suprafața orașului.

Tot din perioada copilăriei îmi amintesc că mergeam vara la scăldat iar prundul era curat. Spun „era curat” ci nu „foarte curat” deoarece erau și atunci sticle, pungi sau resturi de la vreo sobă aruncate la marginea apei. Astăzi, dacă vrei să mergi la scăldat pe prund, nu mai ai loc datorită gunoaielor și sau a câinilor lăsați la capatul puntei ce trece peste râul Suceava și totodată leagă Bivolăria de Vicov. Punte pe care, cel puțin odată în viață, ai traversat-o dacă ești vicovean, pentru ca ea leagă cele două maluri, altfel ar trebui să faci un ocol de jumtate de oră ca să ajungi pe partea cealaltă. Pe partea cealaltă, era și o groapă de gunoaie, unde le duceai când nu mai aveai loc de ele acasă. În anul 2011, primăria nu avea niciun contract încheiat cu vreo firmă de salubrizare , însă avea impusă o taxă pe care „lumea nu a plătit-o”. Era logic, de ce să plătești dacă tot tu trebuie să duci gunoiul la groapă. Dar nu după mult timp, autoritățiile și-au dat seama de gravitatea poluării de pe râul Suceava, și au început să aplice sancțiuni, dar tot nu funcționa. În cele din urmă, pentru a stopa acest fenomen autoritățile din Vicovu de Sus au adus un buldozer și câteva remorci cu pământ și balast cu care au acoperit și apoi nivelat gunoiul. Nimic ecologic, dar , groapa de gunoi a dispărut, iar mașinile din dotarea primăriei au început să colecteze sacii de gunoaie. Pe strada noastră, trec de atunci, odată la două saptămâni, joi. Începând din vara lui 2019, mai trece și o „mașină adevărată de gunoaie”(după cum zice nepotul meu de 3 ani) de la Bucovina Verde cărora chiar le pasă de mediu. Dacă ești dispus să sortezi deșeurile, ei îți pun la dispozițe saci sau containăre fără ca tu să plătești. Nu știu din ce cauză, oamenii continuă să arunce cea nu le trebuie tot în prund. De exemplu, un vecin și-a schimbat ușile de la intrare, iar pe cele vechi le-a pus în căruță și le-a dus în prund spunând că le va da foc când va avea timp. Avea 70 de ani. Nici o urmă de regret măcar. Anul următor nu a mai avut timp.

Preview document

Există responsabilitate socială și interes pentru dezvoltare durabila în localitatea Vicovu de Sus - Pagina 1
Există responsabilitate socială și interes pentru dezvoltare durabila în localitatea Vicovu de Sus - Pagina 2
Există responsabilitate socială și interes pentru dezvoltare durabila în localitatea Vicovu de Sus - Pagina 3
Există responsabilitate socială și interes pentru dezvoltare durabila în localitatea Vicovu de Sus - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Exista responsabilitate sociala si interes pentru dezvoltare durabila in localitatea Vicovu de Sus.docx

Ai nevoie de altceva?