Forța de muncă din turism - București

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1735
Mărime: 23.54KB (arhivat)
Publicat de: Andreea D.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Hotelul Trianon (***) este situat în centrul Bucureștiului, aproape de parcul Cișmigiu și la câteva minute de cele mai importante obiective turistice ale Capitalei .

Numărul total de angajați din cadrul hotelului este de 26, dintre care 16 bărbați și 10 femei. Ca vârstă, angajații au între 24 și 61 de ani, iar ca vechime în muncă (în acest domeniu de activitate) angajații se situează între 8 și 30 de ani.

În urma împărțirii pe grupe de vârstă și pe calificare a celor 26 de angajați, au reieșit următoarele:

24 - 33 ani: 9 bărbați, dintre care 6 sunt muncitori calificați si 3 sunt muncitori necalificați; 6 femei, dintre care 2 sunt muncitoare calificate și 4 sunt necalificate

34 - 43 ani: 3 bărbați, dintre care toți sunt muncitori necalificați; 1 femeie muncitor necalificat

44 - 53 ani: 2 bărbați dintre care unul este muncitor calificat și unul necalificat; 3 femei, dintre care 1 este muncitor calificat și 2 sunt muncitori necalificați.

54 - 63 ani: 2 bărbați muncitori calificați și nicio femeie.

Astfel, în acest hotel, predomină angajații tineri, cu vârste între 24 și 33 de ani, care au mai puțină experiență în domeniu, hotelul Trianon funcționând pe principiul că e mai ușor să îți formezi angajații, decât să încerci să îi schimbi. În privința pregătirii profesionale, numărul angajaților calificați este cu puțin depășit de cel al muncitorilor necalificați ( 12 muncitori necalificați).

În cadrul hotelului, motivarea personalului se realizează prin:

- Laude, încurajări, care ajută la menținerea unui climat plăcut la locul de muncă și se soldează cu efecte benefice asupra activităților hotelului și a relațiilor interumane.

- Motivație intrinsecă (directă) se realizează prin posibilitatea angajaților de a-și exercita munca. Directorul hotelului își încurajează subordonații să fie comunicativi, să vină cu propuneri pentru activitățile desfășurate în hotel. Motivația extrinsecă în cazul acestui hotel este una pozitivă vizând dobândirea unor beneficii, în cazul în care munca angajaților este desfășurată așa cum trebuie, și anume salarii mari, prime.

- Motivație cognitivă se manifestă în cazul angajaților hotelului prin curiozitatea lor de a cunoaște lucruri noi și anume angajații au de-a face cu persoane din diferite țări, cu alte culturi, obiceiuri și tradiții și fac în așa fel încât clienții să se simtă ca acasă, acest lucru necesitând cunoașterea culturii țărilor din care provin turiștii cazați la hotel.

Alte modalități de motivare a personalului hotelului: toți angajații au câte un telefon mobil de serviciu, au posibilitatea de a face schimburi de experiență cu alte hoteluri atât din țară cât și din străinătate, ieșirii în diverse locuri cu anumite ocazii, asigurarea unui loc de parcare.

În ceea ce privește promovarea în muncă, aceasta se realizează prin primirea de noi sarcini și responsabilități care au ca și consecință mărirea salariului. Promovarea pe posturile situate pe un nivel ierarhic superior fiind aproape imposibilă deoarece hotelul are un număr mic de angajați.

Criteriile de promovare a personalului companiei sunt: studiile, vechimea în muncă, calitățile, cunoștințele, deprinderile și aptitudinile salariatului.

Perfecționarea personalului se face cu ajutorul cursurilor care se țin în cadrul unor instituții acreditate și specializate, plătite de către hotel, în special cursuri de calificare sau de limbă străină, pentru obținerea unui certificat de competențe lingvistice.

În alegerea candidaților se ține cont de caracteristicile postului, de calitatea candidaților, experiența acestora, competențe și aptitudini specifice postului pe care doresc să îl ocupe.

În urmă cu 3 ani, conducerea hotelului a finanțat un curs pe care l-au urmat potențialii angajați, iar personalul a fost ales în funcție de notele obținute la testul dat după terminarea cursului, după care cei care au fost angajați au mai participat la câteva cursuri de calificare în domeniu.

Evaluarea performanțelor profesionale reprezintă procesul prin care se urmărește gradul de îndeplinire a obiectivelor, gradul de respectare a standardelor de lucru. Standardele de performanță reprezintă nivelul așteptărilor organizației cu privire la cât de bine ar trebui îndeplinite obiectivele și cât de bine ar trebui respectate standardele de lucru .

Performanța poate fi văzută ca fiind în strânsă legătură cu efortul depus de angajat, cu abilitățile acestuia, cu perceperea locului și a rolului postului său în cadrul organizației.

În cadrul hotelului Trianon, evaluarea performanțelor personalului se realizează periodic de către directorul departamentului de resurse umane. Criteriile în funcție de care sunt stabilite standardele de performanță în organizație sunt: caracteristicile personale ale angajaților (aptitudini, comportament și personalitate), competențe (cunoștințele dobândite pentru exercitarea atribuțiilor postului), caracteristici profesionale (vigilență, disponibilitate, autocontrol), preocuparea pentru interesul general al hotelului, adaptabilitatea la post, capacitatea de decizie și inovare, spirit de echipă, comunicare (receptarea și transmiterea informațiilor).

Angajații hotelului au anumite avantaje care ajută la fidelizarea acestora și la creșterea productivității muncii: posibilitatea participării la conferințe, organizarea de team-building uri, plata unor asigurări medicale, oferirea de prime de sărbători sau în caz de situații neprevăzute.

Bibliografie

1. Rodica Minciu, ”Economia turismului”, Editura Uranus, București, 2000

2. Rodica Minciu, ”Economia turismului” Ediția a II-a Revăzută, Editura Uranus București, 2006

3. Snak Oscar , ”Economia și organizarea turismului”, Editura Sport Turism, București, 1976

4. www.hoteltrianon.ro

5. www.romtour.ro

Preview document

Forța de muncă din turism - București - Pagina 1
Forța de muncă din turism - București - Pagina 2
Forța de muncă din turism - București - Pagina 3
Forța de muncă din turism - București - Pagina 4
Forța de muncă din turism - București - Pagina 5
Forța de muncă din turism - București - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Forta de munca din turism - Bucuresti.docx

Te-ar putea interesa și

Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului

Turismul are o mare capacitate de diversificare a economiei, de stimulare a antreprenoriatului, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii....

Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun

Introducere Dacă analiza sectorului în care activează firma, se poate realiza folosind o serie de repere metodologice, recunoscute ca valoare...

Turismul și Ocuparea Forței de Muncă

Introducere Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit, unic, rar, dificil de imitat şi relativ de înlocuit, ce trebuie înţeles,...

Posibilități de valorificare a potențialului turistic al Județului Buzău

P R E F A Ţ Ă Deşi apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi, în consecinţă, din cauza lipsei unor informaţii istorice nu se poate...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Economia întreprinderii - SC Valentine SA

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. Scurt istoric S.C. Valentine S.A.a luat fiinţă în 1994 ca societate pe actiuni, prin...

Funcționarea și organizarea unei agenții de turism - Trapeza Tour

INTRODUCERE Unul dintre principalele fenomene social-economice ale secolului nostru îl constituie dezvoltarea cu o rapiditate şi continuitate...

Organizarea și gestionarea resurselor umane în turism

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico - social specific civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății și influențat de...

Ai nevoie de altceva?