Judetul Mures

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Judetul Mures.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Frumusetile naturale si traditiile populare sunt completate de obiective de interes istoric si architectural, edificii din secolele XIV  XVIII, cu influentt ale stilurilor europene ale epocilor respective: biserici din Sighisoara, Tg. Mures, Reghin, Bagaciu, Saschiz, Suseni; cetatile medievale ale Sighisoarei (sec. XIV) si Tg. Muresului (sec. XVII), cetatea  castel din Iernut amintind de numele principilor ardeleni Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi I, castelele din Gornesti si Dumbravioara, Casa Toldolagi din Tg. Mures, constructie reprezentativa pentru barcul transilvan.

Activitatea turistica este sustinuta de existenta unei infrastructure dezvoltate, cuprizând în total 94 unitati de cazare între care 17 hoteluri, 5 hanuri si moteluri, 4 campinguri, 63 de vile turistice si 3 tabere pentru elevi si studenti. Acestea dispun de peste 6.835 locuri de cazare. Principalele zone turistice sunt Sighisoara cu Cetatea medievala, zonele montane, Lapusna, Defileul Muresului. La poalele muntilor Gurghiu se afla renumita statiune balneara Sovata ce ofera factori curative de mare eficienta într-un nr. mare de afectiuni, atragând în fiecare an un nr. mare de turisti straini si români. Un rol important în turismul muresan revine statiunilor locale Sângeorgiu de Mures, cu ape sarate, namoluri, ape iodurate, Ideciul de Jos cu ape sarate, Rastolita si Lunca Bradului sunt micro statiuni climaterice. Municipiul Tg Mures se remarca prin complexul de agreement si sport Week-End de pe malul râului Mures pe o suprafata de 25 hectare, din care 5 hectare oglinda de apa, cu amenajari corespunzatoare, case de agreement, Gradina yoologica  a doua din tara, Cetatea Medievala.

Târgu Mures

Situat la întretaierea a trei zone geografice si economice  Câmpia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului  teritoriul municipiului Tg. Mures a fost leaganul unor asezari omenesti, înca din cele mai vechi timpuri ale istoriei. Numeroase dovezi materiale atesta aici prezenta culturilor neolitice din epocile bronzului si fierului. Sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii romane în împrejurimile orasului.

Asezarea propriu-zisa s-a afirmat de la începutul istoriei sale ca o localitate de târg, caracter ce i-a determinat soarta de-a lungul secolelor. În prima atestare documentara, datând din anul 1300, localitatea apare cu numele de Forum Siculorum (Târg al Secuilor), iar apoi, în 1332, sub denumirea de Novum Forum Siculorum (Noul Târg al Secuilor), secuii fiind aceea parte a populatiei care nu era iobagita, ci traia liber cu obligatia de a apara granitele Regatului Ungar.

În 1599, voievodul Mihai Viteazul intituleaza asezarea drept oppidi nostri Zekelzvásárhely. Aceasta denumire de târg al secuilor a fost folosita pâna la 29 aprilie 1616, data la care Bethlen Gábor, principele Transilvaniei, a ridicat asezarea la rang de oras liber regal, schimbându-i denumirea oficiala în cea de Marosvásárhely (loc de târg pe râul Mures, în limba maghiara).

Tg. Mures este resedinta judetului Mures, judet cu o suprafata de 6.696 km patrati, este situat în zona centrala-nordica a României, reprezentând aproximativ 3% din întreaga suprafata a tarii.

Municipiul Tg. Mures este situat în partea centrala a podisului Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mures, la 46 grade 32` latitudine nordica si la 24 grade 52` longitudine estica, la o altitudine medie de 320 m. Resedinta a judetului Mures, municipiul reprezinta un puternic centru administrativ, economic si cultural, având 149.577 de locuitori. Suprafata totala a municipiului este de 4.930 ha.

Situat în centrul Transilvaniei si al României, la confluenta mai multor drumuri nationale si europene, municipiul Tg. Mures reprezinta un nod feroviar, rutier si aerian. Reteaua de transport asigura legaturi multiple datorita drumului E60 ce leaga Europa de Vest cu cea de Est.

Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Mures.doc

Alte informatii

Locuri turistice in judetul Mures