Locul Turismului în Economia Suediei

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5236
Mărime: 35.88KB (arhivat)
Publicat de: Dariana Cazacu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baltaretu Andreea

Cuprins

  1. CAP.1 PREZENTAREA GENERALA 2
  2. CAP.2 DESCRIEREA CERERII SI A OFERTEI TURIATICE 3
  3. 2.1 Cererea turistica a Suediei 3
  4. 2.2 Incadrarea cererii turistice 5
  5. 2.3 Oferta turistica a Suediei 5
  6. 2.3.a Resursele antropice ale Suediei 5
  7. 2.3 b Baza tehnico materiala si serviciile turistice ale Suediei 6
  8. 2.3 c FORTA DE MUNCA 8
  9. CAP.3. FORMELE DE TURISM PRACTICATE 8
  10. CAP.4 PRINCIPALII INDICATORI TURISTICI AI SUEDIEI 9
  11. 4.1.Indicatorii cererii turistice 9
  12. 4.2.Indicatorii ofertei turistice 10
  13. 4.3.Indicatorii relatiei cerere – oferta si oferta - cerere 10
  14. 4.4.Indicatorii densitatii turistice 11
  15. 4.5.Indicatorii potentialului turistic al pietelor 11
  16. 4.6.Indicatorii fortei de munca 12
  17. 4.7. Indicatorii efectelor economice. 12
  18. 4.8.Indicele raportului de schimb 12
  19. CAP.5 RELATIILE TURISTICE ALE SUEDIEI CU ROMANIA 13

Extras din referat

LOCUL TURISMULUI IN ECONOMIEA SUEDIEI

Suedia este un stat puternic industrializat situat in nordul Europei, in partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic). La Sud se invecineaza cu Danemarca, la Vest cu Norvegia pe o lungime de 1619 km, la Nord-Est cu Finlanda (pe o lungime de 586 km), iar la Est este scaldata in Marea Baltica si stramtorile daneze (Gotland, Oland s.a.). 70% din teritoriu prezinta o densitate mai mica de 6 loc/km2, dar in arealele urbanizate din partile sudice si centrale ale Suediei, densitatea populatiei depaseste 150 loc/km2, iar in nord densitatea cea mai ridicata este in zonele miniere: 20 loc/km2, iar pe litoral: 35 loc/km2.

1. PREZENTAREA GENERALA

In prezent Suedia este impartita in 21 de comitate (lan). In fiecare comitat exista un birou administrativ (lansstyrelse) numit de guvern si un consiliu ales (landsting). Fiecare comitat este mai departe divizat in comune (kommuner), in total, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei

Suprafata Suediei este de 449.964 km2 (inclusiv 36.567 km2 ape interioare), cu o populatie de aproximativ 9.067.049 locuitori, dintre care 89% suedezi, in rest finlandezi, danezi, iar in nord traind circa 15 000 de laponi.

Stockholmul este capitala si cel mai mare oras din Suedia. Orasul este totodata resedinta regiunii administrative Stockholms län. Stockholmul numara o populatie de 766.747 locuitori 1.823.210 in zona metropolitana), este sediul Guvernului si al Parlamentului. Este de asemenea orasul de resedinta al sefului statului, Regele Carol al XVI-lea Gustaf. Ambasada Romaniei in Suedia - Ostermalmsgatan, Stockholm 10041. Suedeza este limba nationala (dar nu oficiala) a Suediei si este vorbita de majoritatea populatiei, este una din limbile scandinave, o sub-grupa a limbilor germanice (indo-europene), este foarte apropiata lingvistic de limba daneza si norvegiana.

In tara sunt si peste 400 mii de imigranti (finlandezi, norvegieni, danezi, iugoslavi, turci, polonezi, iranieni, germani, romani).Populatia urbana reprezinta circa 85%.

Orase principale: Stockhlom, Malmo, Goteborg, Uppsala, Linkoping, Norrkoping, Helsingborg, Ostersund

Relief predominant de platou si de campie, cu urmatoarele particularitati: in vestul si nord-vestul tarii se intind Alpii Scandinavi care ating altitudinea maxima prin vf. Kebnekajse: (alt. 2111 m). Alte varfuri: Sarek (alt. 2090 m), Sulitjelma (alt. 1914 m). Spre est muntii sunt marginiti de un podis, care coboara in trepte spre litoralul cu fiorduri al Marii Baltice, unde se afla Golful Botnic.

In partea sudica a tarii se intind campii care inconjoara o mica regiune deluroasa, podisul Smaland (alt. 377 m) si campia valurita Skania, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invecinate.

Din punct de vedere politic Suedia este o monarhie constitutionala avand un rege sau o regina, un prim ministru si cabinetul sau si un parlament. Moneda nationala coroana suedeza (SEK). Parlamentul este unicameral. Primul ministru si parlamentul (Riksdag) cu 349 membri sunt alesi pentru perioade de patru ani, prin vot direct si reprezentare proportionalã. Rege (din 1975) este Carl Gustaf al XVI-lea, care indeplineste astãzi numai functii ceremoniale, in calitate de Sef al Statului. Carl XVI Gustav al Suediei, al carui nume complet este Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte (nascut pe 30 Aprilie 1946). Guvernul suedez detine, de asemenea, toate universitatile si marea majoritate a colegiilor tehnice si de alte specialitati in tara.

Populatia Suediei plateste taxe foarte mari, dar guvernul le asigura multe avantaje ( suedezii care isi pierd locurile de munca beneficiaza de un ajutor care reprezinta un mare procent din castigurile lor anterioare, Statul garanteaza fiecarui angajat patru saptamani pe an concediu platit, serviciile medicale sunt gratuite, dupa pensionare cei mai multi dintre suedezi beneficiaza de pensii in valoare de 60% din veniturile celor mai bine platiti 15 ani, etc)

Ziua nationala - 30 aprilie (ziua de nastere a regelui) iar 6 iunie - Ziua Drapelului.Din 1995 Suedia este membra a Uniunii Europene. Dezvoltarea economica si sociala a tarii a avut ca urmare diminuarea diferentelor dintre locuitorii din sate si cei din orase.

Populatia din mediul rural mentine un standard de viata similar locuitorilor din orase datorita faptului ca guvernul garanteaza preturi ridicate pentru produsele agricole si multi locuitori lucreaza in industria si serviciile din orasele apropiate.

Resursele: Suedia este bogata in paduri de conifere, in minereu de fier, cupru, zinc, aur, argint, plumb, zinc, wolfram, uraniu si alte minereuri, dar nu are zacaminte de petrol si carbune, dispune insa de energie hidroelectrica. Intinsele paduri de conifere ale Suediei, intr-o buna combinatie cu foioasele, servesc la aprovizionarea unei industrii extrem de dezvoltate: gatere, celuloza, hartie si produse finite pe baza de lemn.

Economia Suediei. Energia hidroelectrica ieftina a constituit un factor esential in dezvoltarea industriala a tarii. Aproximativ 15% din cantitatea de energie a Suediei este furnizata de centralele hidroelectrice, asezate pe raurile principale din nord. Energia hidroelectrica ieftina a constituit un factor esential in dezvoltarea industriala a tarii. Aproximativ 15% din cantitatea de energie a Suediei este furnizata de centralele hidroelectrice, asezate pe raurile principale din nord.

Petrolul importat asigura 40% din energia care se consuma, iar cocsul si carbunele importate asigura 7% . Cele douasprezece reactoare nucleare ale Suediei asigura peste 15% din energia totala a tarii sau 50% din energia electrica, Restul energiei provine din combustibili biologici.

Suedia dispune de mari zacaminte de fier (locul al treilea in Europa) cu un continut ridicat de fier (in nordul Suediei). Suedia are o puternica industrie extractiva, siderurgica si a metalurgiei neferoase. Cea mai importanta ramura industriala este constructia de masini (electrotehnica, rulmenti, automobile, avioane, masini de precizie) cu urmatoarele centre principale: Stockholm, Göteborg, Västerås. Constructiile navale (Göteborg, Malmö) au o mare dezvoltare, Suedia situandu-se pe locul al doilea in lume in productia de nave. Suedia ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei, locul 5 in productia de cherestea si locul 7 la placi aglomerate si fibrolemnoase.

Preview document

Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 1
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 2
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 3
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 4
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 5
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 6
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 7
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 8
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 9
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 10
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 11
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 12
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 13
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 14
Locul Turismului în Economia Suediei - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Locul Turismului in Economia Suediei.DOC

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Posibilitățile de dezvoltare a turismului în Rusia - ținutul Krasnodar

INTRODUCERE Turismul este o călătoria realizată în scopul recreării, odihnei sau pentru afacerii. Organizația Mondială a Turismului ( O.M.T. )...

Cazul țărilor nordice privit din perspectiva economică

Prin Ţǎrile Nordice înţelegem regiunea din nordul Europei formatǎ din Danemarca, Finlanda, Islanda, Suedia, Norvegia şi teritoriile asociate lor...

Piața turistică în Suedia

Cap.1. Piaţa turistică a Suediei Ţara Nordica, Suedia, membra UE, este caracterizata printr-o economie stabilă şi un nivel de trai ridicat. Suedia...

Strategia Turistică a Suediei

SUEDIA Capitala: Stockholm Limba oficială: Suedeza este limba naţională (dar nu oficială) limbi minoritare: finlandeza, meänkieli, sami,...

Turismul în Suedia

1.1 PREZENTAREA GENERALA A SUEDIEI Suedia sau Regatul Suediei este un stat puternic industrializat situat în Europa de Nord, în partea estica a...

Europa nordică

I.CADRUL GENERAL Europa Nordica are o suprafata de totala de 1.434.837 km² Europa Nordica este formata din doua componente : Scandinavia...

Locul Turismului în Economia Suediei

Cap 1. Prezentarea generală a ţării Suedia sau Regatul Suediei este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la...

Ai nevoie de altceva?