Marketing Agroturistic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 16221
Mărime: 64.66KB (arhivat)
Publicat de: Georgian Sîrbu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

1.1 Marketingul în turism

Economia serviciilor, în care se încadrează şi activităţile de turism, constituie un sector productiv, care este caracterizat de unele particularităţi care îl disting şi are o importanţă de prim rang în economiile avansate.

1.1.1 Caracteristicile sectorului turistic

Cele mai importante caracteristici sectorului de servicii în care se încadrează şi activităţile turistice sunt următoarele:

- lipsa de materialitate a produselor oferite;

- coincidenţa momentului productiv cu acela al consumului;

- situaţie concurenţială specifică şi regim de preţuri adesea controlat de puterile publice;

- fluctuaţia cererii, ce se poate verifica pe spaţii mici temporale;

- nivelul ridicat al investiţiei în capital fix;

- posibilităţi reduse de diferenţiere, datorită imaterialităţii serviciilor, care exclud posibilitatea de intervenţie la nivelul elementelor fixe ale produsului (formă, culoare etc.), întrucât produsele de consum se referă la percepţia senzorială a individului.

Imaterialitatea acestui sector este dominantă în raportul întreprindere-piaţă. Întreprinderii îi lipsesc multe instrumente de influenţare directă a deciziei de cumpărare a clientului potenţial. Pot fi totuşi menţionate şi anumite elemente puţin semnificative:

- lipsa unui obiect materializat care satisface nevoia, amplifică sarcinile agenţiilor publicitare în domeniul creativităţii comunicării publicitare. Agenţiile utilizează deseori campanii indirecte referitoare la serviciile de promovare, utilizând lideri de opinie sau mărturii, pentru a obţine garantarea calităţii şi afirmarea existenţei unui plus de servicii oferite;

- imaterialitatea serviciului face să crească rolul imaginii întreprinderii: pe aceasta se bazează perceperea calităţii serviciului de către clientul potenţial, care este în totalitate încredinţată şi subordonată utilizării serviciului în sine. În acest caz, marketingul nu are nici o capacitate de intervenţie asupra clienţilor potenţiali care nu au mai utilizat produsul.

- totodată, imaterialitatea impune o prezentare completă şi eficace a gamei de servicii oferite şi a flexibilităţii acestora la exigenţele individuale ale utilizatorului.

Concomitenţa producţiei cu consumul face ca utilizatorul să identifice producătorul cu vânzătorul. Posibilităţile de diferenţiere a serviciilor în timpul contactului cu clientela cresc datorită faptului că interacţiunea dintre producţie şi consum face imposibilă distingerea în mod clar de către utilizator a elementelor care constituie serviciul în sens strict, restrâns şi a elementelor adiţionale. Calitatea serviciului depinde, de fapt, de o judecată de ansamblu a tuturor prestaţiilor obţinute, , iar cele care derivă din contactul personal sunt adeseori singurul spaţiu unde, pentru a exprima o părere, utilizatorul nu are nevoie de o pregătire tehnică.

Referitor la caracteristicile economiei serviciilor turistice redate anterior, se pune problema dacă strategia organizatorilor de turism şi a prestatorilor de servicii turistice în condiţiile economiei de piaţă, respectiv a “pieţei cumpărătorului”, reprezintă arta de a descoperi noi segmente potenţiale din care se recrutează viitorii cumpărători, pătrunderea şi consolidarea poziţiilor pe aceste segmente de piaţă, fără a neglija însă menţinerea poziţiilor şi cultivarea acestor poziţii pe segmentele tradiţionale de piaţă turistică. Această tendinţă se poate continua încă, prin cunoaşterea realistă şi documentată a exigenţelor şi tendinţelor evolutive ale pieţei şi pe baza lor, orientarea ofertei de produse turistice în concordanţă cu dimensiunile şi structura cererii, stabilirea unei strategii de preţuri şi tarife, a unei strategii de distribuţie etc., utilizarea unor instrumente eficace de promovare a produsului turistic, estimarea posibilităţilor de vânzare în funcţie de sezonalitate.

1.1.2- Conceptul de produs turistic

Produsul turistic cuprinde un ansamblu de produse şi servicii valorificate în cadrul unei ambianţe specifice create de factori naturali într-o anumită regiune. Rolul produsului turistic este să corespundă nevoilor multiple ale turiştilor , asigurând un beneficiu pentru organizator, îndeplinind două funcţii inseparabile şi complementare:

Funcţia obiectivă (concretă) – legată de performanţele fizice ale produsului;

Funcţia subiectivă (psihologică) – determinată de satisfacţiile oferite prin consumul produsului turistic;

Produsul turistic rezultă din îmbinarea de bunuri materiale şi servicii , oferite de către personalul turistic şi din serviciile adiacente, care, punând în valoare elementele patrimoniului turistic şi ale infrastructurii generale şi turistice , avantajele cadrului instituţional urmăresc satisfacerea unor motivaţii specifice şi generale ale consumatorilor turistici.

Asigurarea unui produs turistic de calitate necesită punerea în valoare a patrimoniului turistic, prin combinaţia factorilor naturali şi antropici; a infrastructurii generale , determinată de dezvoltarea economică a zonei de destinaţie; a infrastructurii turistice (facilităţi de transport, cazare, alimentaţie publică, aşezăminte de sănătate etc.), precum şi de calitatea personalului din turism.

Produsul turistic poate fi alcătuit şi pe baza informaţiilor prealabile privind:

Clientela –segmentată în funcţie de vârstă , profesie, reşedinţă, venituri, obiceiuri, gusturi turistice etc.

Concurenţa –din necesitatea de adaptare a elementelor ce compun produsul în scopul diferenţierii de oferta concurentă şi din necesitatea unei promovări optime;

Resursele turistice existente în zonele de destinaţie: naturale, valori culturale, infrastructură, agrement etc.

Componentele fundamentale ale unui produs turistic (care este oferit spre vânzare de turoperatori, printr-o reţea de distribuţie):

elemente de atractivitate :climatice, peisagistice, istorice, culturale, servicii turistice- motive puternice de revenire la o destinaţie;

infrastructură de comunicaţii: căi de acces, mijloace de transport, telecomunicaţii, servicii de transport- ce pot fi cuprinse în pachetul de servicii sau lăsate la alegerea clientului;

echipamente (structuri) de primire şi restauraţie : recepţie , cazarea şi alimentaţia publică – reprezintă componenta primară a produsului turistic şi premisa reţinerii în sejur a vizitatorului;

echipamente complementare:

permanente : instalaţii recreative, sportive şi culturale, dotări proprii ale unui centru turistic pentru petrecerea variată şi atractivă a timpului liber;

ocazionale: manifestări culturale, artistice, comerciale(târguri, expoziţii, festivaluri );

elemente umane: educaţie civică, cunoştinţe tehnice, profesionale şi culturale, educaţie estetică, ospitalitate(turismul fiind cunoscut ca o „industrie a ospitalităţii”).

Pentru realizarea produsului turistic sunt necesare, în prealabil:

contractarea unui număr de locuri de cazare în localităţile cuprinse în traseele avute în vedere şi în unităţi cu grad de confort variat;

contractarea mijloacelor de transport optime produselor turistice proiectate;

servicii de asistenţă, corespunzătoare gradului de autonomie a turiştilor avut în vedere;

datele, orele şi etapele de parcurs privind derularea programelor turistice;

serviciile complementare necesare în derularea „consumului” produselor turistice.

Produsele turistice, ca pachete de servicii specifice , pot fi alcătuite cu caracter permanent, ocazional sau potrivit cererii unor grupuri sau clienţi.

Produsele turistice destinate acestei categorii de turişti presupun, în prealabil :

segmentarea pieţei în funcţie de specificul activităţilor profesionale, nivelul veniturilor, vârstă aria de relaţii a grupului (efectivă sau potenţială);

analiza oportunităţii formării de grupuri mixte (din unităţi de referinţă diferite), care au mai călătorit sau nu împreună ;

efectuarea unor discuţii cu liderii de opinie ai grupurilor şi/sau realizarea unor anchete privind anumite acţiuni turistice, prin chestionar (cu data de plecare, durată, variante de transport, preţ, facilităţi, termene de plată etc.)

Produsul turistic se realizează pe măsură ce se manifestă consumul , neputând fi stocat. Consumul are loc la locul producerii , fiind uşor substituibil, deosebit de sensibil la factorii conjuncturali, politici, psiho-sociologici şi având în general, un caracter sezonier. Totodată se poate arăta că un produs turistic reprezintă un ansamblu de prestaţii susceptibile să se schimbe în timp şi spaţiu pentru a răspunde perfect cerinţelor turiştilor. Acesta prezintă o structură complexă, manifestată în diverse forme de combinaţii ale elementelor componente (cazare, hrană, transport, primire, animaţie, calitatea peisajelor, excursii, tratament balnear, sporturi de iarnă, aventură). În funcţie de valoarea calitativă şi cantitativă a resurselor turistice prezente în teritoriu se poate vorbi de o faţetă mai largă sau restrânsă de activitate şi servicii turistice care alcătuiesc produsele turistice. Ca orice produs comercial sau de altă natură, acesta presupune îndeplinirea cel puţin a uneia dintre următoarele cerinţe:

• imagine de marcă ;

• raport optim preţ- calitate;

• unicitate şi originalitate pe piaţa turistică;

• asigurarea unei game largi de servicii turistice.

Preview document

Marketing Agroturistic - Pagina 1
Marketing Agroturistic - Pagina 2
Marketing Agroturistic - Pagina 3
Marketing Agroturistic - Pagina 4
Marketing Agroturistic - Pagina 5
Marketing Agroturistic - Pagina 6
Marketing Agroturistic - Pagina 7
Marketing Agroturistic - Pagina 8
Marketing Agroturistic - Pagina 9
Marketing Agroturistic - Pagina 10
Marketing Agroturistic - Pagina 11
Marketing Agroturistic - Pagina 12
Marketing Agroturistic - Pagina 13
Marketing Agroturistic - Pagina 14
Marketing Agroturistic - Pagina 15
Marketing Agroturistic - Pagina 16
Marketing Agroturistic - Pagina 17
Marketing Agroturistic - Pagina 18
Marketing Agroturistic - Pagina 19
Marketing Agroturistic - Pagina 20
Marketing Agroturistic - Pagina 21
Marketing Agroturistic - Pagina 22
Marketing Agroturistic - Pagina 23
Marketing Agroturistic - Pagina 24
Marketing Agroturistic - Pagina 25
Marketing Agroturistic - Pagina 26
Marketing Agroturistic - Pagina 27
Marketing Agroturistic - Pagina 28
Marketing Agroturistic - Pagina 29
Marketing Agroturistic - Pagina 30
Marketing Agroturistic - Pagina 31
Marketing Agroturistic - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Marketing Agroturistic.doc

Alții au mai descărcat și

Serviciile turistice și ocuparea forței de muncă

INTRODUCERE Orice politică în domeniul resurselor umane trebuie fundamentată prin cunoaşterea trăsăturilor distinctive ale muncii în turism, pe...

Agroturismul și Turismul Rural

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Economia Turismului

Turismul reprezintă astazi, prin continutul si rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importantă a vietii economice si...

Te-ar putea interesa și

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Mapa întreprinzătorului în agroturism

Ce este turismul? Turismul este un act care implica o calatorie temporara si care presupune efectuarea unor cheltuieli. Este definit ca fiind un...

Agroturismul

INTRODUCERE Şansa României de a deveni partener activ al Uniunii Europene se regăseşte printre altele şi în potenţialul material şi uman al...

Sistemul Informațional de Marketing

INTRODUCERE După 1989, în România turismul a înregistrat o evoluţie descendentă, semnalându-se diminuări alarmante la majoritatea indicatorilor...

Perspectivele dezvoltării agroturismului montan în zona Monana Semenic

INTRODUCERE Turismul în mediul rural oferă posibilitatea ca oamenii să se apropie, să cunoască condiţiile vieţii materiale şi spirituale a...

Stadiu Cunoașterii în Domeniul Agroturismului și a Marketingului

Introducere Satul românesc, ospitalitatea oamenilor, specificul românesc(arhitectură, bucătărie tradiţională, port popular, muzică, artizanat,...

Pensiunea Moș Crăciun

România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere, produsele turistice de litoral, statiunile...

Aspecte privind Eficiența Economică a Sistemelor Informaționale de Marketing din Turism și Agroturism

Consumurile mari de resurse - umane, materiale şi financiare – generate de realizarea şi funcţionarea sistemelor informaţionale de marketing din...

Ai nevoie de altceva?