Monografia stațiunii în devenire - Bran

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6736
Mărime: 37.16KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Bunea
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Planul referatului:
  2. 1.Denumirea
  3. 2. Localizare
  4. 3. Judetul . Populatia si asezarile. Structura etnica
  5. 4.Asezare . Limite geografice. Cai de acces.
  6. 5. Relief. Climat. Hidrografie.
  7. 6 Resurse turistice naturale.
  8. 7. Resurse turistice antropice
  9. 8. Baza tehnico- materiala turistica
  10. " Structura de cazare, numar si locuri pe tipuri de unitati
  11. " Structura de alimentare publica, numar si loc pe tip de unitate
  12. " Structura de agrement turistic balnear, afectiuni tratate
  13. 9. Infrastructura generala si turistica
  14. " Telecomunicatii
  15. " Servicii comunale
  16. " Cai de acces în interior
  17. " Retea sanitara
  18. " Dispensare, cabinete
  19. " Medici, personal, salvari
  20. " Retea culturala, teatre, cinematografe, cluburi, stadioane, biblioteci, case memoriale, muzee.
  21. 10. Circulatia turistica
  22. " Numar turisti
  23. " Numar zile/turisti
  24. " Sejur mediu
  25. " Grad de ocupare a unitatii de cazare.

Extras din referat

Localizare

Localitatea montana Bran este situata la 200 Km de Bucuresti si la 25Km de Brasov,în sud-vest, pe DN 73, la capatul culoarului depresionar Bran-Rucar dintre Brasov si Câmpulung (57Km) pe drumul vechi dintre Tara Româneasca si Transilvania, peste pasul Giuvala (1240m). Prezinta importanta prin relief, particularitatile economice si obiectivele istorico-culturale. Statiunea turistica Bran (comuna Bran) cuprinde 4 sate: Bran, Predelut, Sohodol, Simon. Branul a dat si denumirea zonei pentru ca reprezinta o statiune climaterica importanta si punctul de plecare spre obiectivele turistice din Masivii Piatra Craiului si Muntii Bucegi.

Populatia

Numarul de locuitori este de 5.573 din care barbati- 2771 si femei- 2802 . Comuna Bran se situeaza pe primul loc ca numar de populatie, între comunele care formeaza zona de influenta Bran, sau asa numitele "Comune Branene". Populatia a inregistrat o continua crestere pâna în anul 1990 pentru ca apoi sa scada , datorita unor factori printre care si dinamica ratei natalitatii ajungând actualmente la doar 5573 persoane, fata de 6029 la recensamântul din 1977 sau de 5669 la recensamântul din 1994. Din totalul populatiei 34 % locuiesc în gospodarii situate de-a lungul cailor principale de acces, diferenta fiind raspândita în restul teritoriului administrativ al comunei. Mortalitatea infantila este 0.

Structura populatiei active este de 2324 din care 41,02% a fost angajata în industrie, 20,96% în comert, 11,10% în transport si telecomunicatii, 2,31% în sectorul agricol (1994). Rata oficiala a somajului era de 11,40% în anul 1999.Miscarea populatiei conform datelor furnizate de ultimele recensaminte fata de anul 1997 s-a înregistrat ca urmare a ratei scazute a natalitatii o scadere a natalitatii de 456 persoane. Se remarca o stabilitate a tineretului. Sesizabila este o crestere în ultimii 3-4 ani a numarului celor care au o a doua resedinta la Bran.

Asezare. Limite. Cai de acces.

Statiunea Bran este situata într-un loc pitoresc, la 25 km vest de Brasov, pe DN 73, soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Câmpulung Muscel, acolo unde Piatra Craiului se desprinde de masivul Bucegilor.

Satele Branului sunt asezate la o altitudine între 750 si 1200 m, fiind risipite de-a lungul celei mai vechi cai de legatura între Transilvania si Muntenia, trecatoarea Branului.

Zona Branului are forma unei cetati naturale marginite pe toate partile de terase si masive muntoase. Lantul Bucegilor spre est si Masivul Piatra Craiului spre vest strajuiesc lateral culoarul, iar perspectivele nordice si sudice ale acestuia sunt închise de lanturile muntilor Piatra Craiului si ale muntilor Leaota. Dealurile, care înconjoara aceste masive muntoase, se rasfrâng spre drum dând impresia ca se vor uni în Cheile Turcului. Intrarea în trecatoare este dominata de Castelul Bran.

Branul este un punct de atractie pentru turistii români si straini, iar împreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural românesc.Asezat la intrarea în culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic între Tara Bârsei si Tara Româneasca.

Bran este pretuit pentru potentialul sau turisitc natural. Cunoscuta nu demult drept o statiune climaterica de interes local, azi este o statiune în plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Un avantaj îl reprezinta si localitatile din apropiere cu un specific traditional de mare valoare.

Istoric

Prima atestare documentara a Branului o întâlnim numai în momentul în care spatiul locuit de românii din sud-estul Transilvaniei, intra în sfera de interes a regalitatii maghiare. În acest context, în Tara Bârsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara în Tara Româneasca, acordând feude unor nobili credinciosi.În aceste împrejurari,întalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729.În acest an, într-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbârcioara, Sirnea si Coacaza, iar în anul 1732 si satul Fundata. În zilele noastre, Branul a început sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitând în jurul Castelului Bran, locul care a suscitat atâta si atâta interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cernela si mult "sânge" în peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza România ca entitate, lucru nedrept, atâta timp cât România are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa însemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat o atmosfera morbida, cu mult sânge si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci când analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur, ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea româneasca

Preview document

Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 1
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 2
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 3
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 4
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 5
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 6
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 7
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 8
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 9
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 10
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 11
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 12
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 13
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 14
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 15
Monografia stațiunii în devenire - Bran - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Monografia Statiunii in Devenire - Bran.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?