Pensiunea Brânișor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2290
Mărime: 501.38KB (arhivat)
Publicat de: George Szekely
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Mihai Costicǎ
UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR DISCIPLINA: ECONOMIA TURISMULUI RURAL

Extras din referat

Dacǎ doreşti sǎ evadezi din stresul cotidian şi de poluarea ce te înconjoarǎ, atunci ia-ţi bagajele şi „refugiazǎ-te” într-o zona cu aer curat, o zona în care poţi fi aproape de naturǎ, de tradiţiile strǎmoşilor tǎi şi de istoriile acestora. Ce zonǎ ar fi mai bunǎ pentru delectarea ta decât zona Branului unde natura se îmbinǎ armonios cu istoria şi cu datinile specifice satului de munte?

Comuna Bran este situatǎ în judetul Braşov, într-un loc pitoresc, pe drumul ce uneşte Braşovul de Câmpulung Muscel, Branul fiind un important punct de atracţie atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei veniţi de pe alte meleaguri. Aşezat la intrarea în culoarul Bran-Rucǎr, pe un vechi drum comercial şi strategic între Tara Bârsei şi Tara Româneascǎ, Branul este preţuit pentru frumuseţile naturii înconjurǎtoare şi este considerat ca fiind o staţiune în plinǎ dezvoltare, centru naţional al turismului rural, ecologic şi cultural. Aceastǎ localitate este aşezatǎ în imediata apropiere a Munţilor Piatra Craiului şi a Munţilor Bucegi.

Localitatea Bran este situatǎ la 24 km de oraşul Braşov pe drumul ce îl uneşte pe acesta de localitatea Câmpulung Muscel. Pentru a ajunge la Bran aveţi mai multe posibilitǎţi:

• Pe şosea puteţi ajunge cu maşina proprie pe unul din urmǎtoarele drumuri:E60/DN13 dinspre Sighişoara spre Piteşti-Bucureşti, E68/DN1 dinspre Fagaras-Sibiu, E574/DN73 dinspre Râşnov-Câmpulung-Piteşti spre Târgu Secuiesc-Oneşti-Bacǎu, DN12 din Chinchiş spre Sfântu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Topliţa, pe soseaua 73 sau 73A de la Bucuresti spre Brasov; sau cu ajutorul mijloacelor de transport în comun (autobuze) ce pleacǎ din Braşov cǎtre Moeciu la fiecare jumǎtate de orǎ, iar traseul este parcurs în circa 50 de minute;

• Pe calea feratǎ puteţi ajunge pânǎ în municipiul Braşov, iar de aici va puteţi continua cǎlǎtoria cu ajutorul mijloacelor de transport în comun.

Luând în considerare potenţialul turistic al zonei, familia Dan şi Mirela Saulea din localitatea Bran s-au decis sǎ deschidǎ o pensiune agroturisticǎ la îndemnul fiicei lor, Laura, studentǎ la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi. Aceasta şi-a convins pǎrinţii sǎ porneascǎ o astfel de afacere prin argumentele puternice privind influenţele benefice ce vor rezulta în urma unei astfel de pensiuni. Bineînţeles cǎ cel mai puternic argument a fost obţinerea unor venituri care sǎ asigure un trai mai uşor pe viitor şi încǎ un motiv puternic a fost acela cǎ îşi vor putea vinde produsele tradiţionale şi astfel din ce în ce mai mulţi oameni vor cunoaşte specificul zonei Branului. Apoi membrii familiei Saulea au fost încântaţi de gândul cǎ vor putea cunoaşte oameni noi, cu tradiţii şi datini diferite de ale lor şi cǎ-şi vor putea valorifica într-un mod cât mai eficient timpul liber.

Pensiunea „Brǎnişor”-cǎci aşa a numit-o familia Saulea- este situatǎ în localitatea Bran, uşor accesibilǎ chiar dacǎ nu are ieşire la drumul naţional, oferind astfel turiştilor sǎi o linişte şi o intimitate ce nu poate fi tulburatǎ de aglomeraţia şoselei. Pentru a gǎsi cu uşurinţǎ Pensiunea „Brǎnişor” am anexat o hartǎ. Aceasta este o clǎdire nouǎ, construitǎ în 2004, amenajatǎ în stil rustic, dar care nu-i priveazǎ pe turiştii sǎi de confortul locuinţelor lor. Aceasta are 9 camere duble, cu grup sanitar pe hol, cu terasǎ la etajul I şi cu salǎ de mese la parter. Alte facilitǎţi oferite de aceastǎ pensiune sunt:

• Incǎlzirea este asiguratǎ de o centralǎ termicǎ proprie;

• In curte este amenajat un loc de joacǎ pentru cei mici, un grǎtar şi un foişor;

• Parcarea pǎzitǎ dispune de o capacitate de 10 locuri;

• Livada familiei Saulea se întinde pe o suprafaţǎ de 720mp, iar turiştii o pot vizita şi pot culege fructe;

• Semnal Orange, Connex si Zapp bun;

• Accesul cu animale este permis în curte;

• Mesele se pot servi în cadrul pensiunii;

Obiectivele turistice din zonǎ sunt numeroase, dar cel mai important este şi cel mai apropiat, şi anume Castelul Bran. Acesta a fost construit de cǎtre meşterii braşoveni în urma privilegiului acordat în 1377 de cǎtre Ludovic I de Anjou rege al Ungariei "de a ridica o cetate de piatrǎ cu propriile cheltuieli şi osteneli". Acesta a jucat un rol deosebit în viaţa provinciilor aflate de o parte şi de alta a Carpaţilor Meridionali, asigurând îndeosebi securitatea drumului comercial ce strǎbate culoarul de la Bran, spre Rucǎr, încǎ din cele mai vechi timpuri. Cetatea Bran fǎcea parte dintr-un sistem vast de apǎrare a Transilvaniei ridicat în calea popoarelor migratoare. O datǎ cu pǎtrunderea otomanilor în Peninsula Balcanicǎ, Castelul Bran deţinea un rol strategic în apǎrarea regiunii şi nu numai, deoarece aceştia erau consideraţi un real pericol atât pentru ţǎrile romane, cât şi pentru centrul Europei.

Preview document

Pensiunea Brânișor - Pagina 1
Pensiunea Brânișor - Pagina 2
Pensiunea Brânișor - Pagina 3
Pensiunea Brânișor - Pagina 4
Pensiunea Brânișor - Pagina 5
Pensiunea Brânișor - Pagina 6
Pensiunea Brânișor - Pagina 7
Pensiunea Brânișor - Pagina 8
Pensiunea Brânișor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Pensiunea Branisor.doc

Ai nevoie de altceva?