Pensiunile Turistice si Agroturistice

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Pensiunile Turistice si Agroturistice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

PENSIUNI TURISTICE

SI AGROTURISTICE

Turismul reprezintă un factor de seamă în procesul dezvoltării economice. Pornind de la aceste considerente, precum şi de la faptul că România dispune de un bogat şi variat cadru natural, de numeroase resurse turistice primare şi secundare, turismului îi revine un rol important în dezvoltarea economico-socială a ţării, un accent deosebit impunându-se pentru extinderea turismului internaţional românesc.

Turismul rural românesc este una dintre ofertele care prin lansarea „satului turistic” românesc pe piaţa naţională, dar mai ales pe cea mondială, ar putea crea produse turistice de calitate, cu specific naţional şi local, diversificate, contribuind astfel la personalizarea produsului turistic românesc. În acelaşi timp, suntem conştienţi că prin complexitatea sa turismul va determina mutaţii în profil teritorial, contribuind la ridicarea economico-socială a unor regiuni rămase în urmă sau lipsite de resurse.

Aceste transformări se vor manifesta în sistematizarea, amenajarea, construcţia de locuinţe, modernizarea căilor de acces şi a telecomunicaţiilor, serviciilor publice etc., îmbogăţind peisajul geografic românesc. În acest context se impune totodată vocaţia ecologică a turismului prin măsurile de protejare şi conservare a mediului, a valorilor fundamentale ale existenţei umane.

În ultimele decenii ale secolului al XX-lea curba de popularitate a turismului rural a crescut de la an la an, urmărind îndeaproape implementarea confortului în mediul ambiental (funcţionalităţile spaţiului, apa, electricitatea, instalaţiile sanitare, dotările electronice şi electrotehnice de uz casnic cotidian) cu toate dificultăţile întâmpinate de acestea, dintre care costurile şi înlocuirile nu sunt de neglijat. Pe aceeaşi linie se remarcă faptul că de mai bine de două decenii, în numeroase ţări europene se generalizează dorinţa de revalorificare a identităţilor locale, salvându-se şi repopulându-se arhitectura rurală, conservându-se şi punându-se în valoare tot ceea ce este preţios şi autentic.

De la mare si pana la munte, in zone mai mult sau mai putin mediatizate si cunoscute, casele localnicilor se transforma incetul cu incetul in case de vacanta! Daca nu aveti propria casa de vacanta, nu va faceti probleme! Exista oameni care s-au gandit sa va ofere acelasi confort si aceeasi atmosfera primitoare ca si cand ati veni sa petreceti timpul liber in propria dumneavoastra locuinta de vacanta! Ati observat cu siguranta propunerile si ofertele agentiilor de turism din toata tara cu privire la multimea de posibilitati de cazare. In afara de hotelurile si vilele in care aveti obiceiul sa faceti rezervarea, aveti si optiunea unei vacante in locuri unde nu este neaparat nevoie sa existe un hotel. La fel de confortabila, luxoasa chiar, poate fi o pensiune agroturistica. Amenajarea poate rivaliza cu cea a unui hotel bine cotat, facilitatile sunt diverse si depind de specificul zonei alese. De exemplu, o pensiune agroturistica poate avea piscina, spatiu verde si teren de joaca pentru copii, teren sportiv, acces la bucatarie cu toate dotarile necesare, ....ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca gazda va poate oferi surprize ca mese traditionale, la cererea sau cu implicarea dumneavoastra, va poate insoti in excursii in locuri stiute doar de localnici pentru a profita de apropierea de natura, dar si cursuri de echitatie in cazul in care pensiunea detine si ferma. In ceea ce priveste preturile, acestea corespund evident, ca si pentru hoteluri, gradului de dotare a pensiunii, zonei in care este amplasata, serviciilor oferite.

Desi se poate spune ca in Romania agroturismul este de-abia la inceput de drum fata de alte tari europene, nu trebuie sa va lipseasca increderea in cei care fac eforturi pentru a va oferi un concediu sau o vacanta de neuitat. Fiecare zona a tarii va este deschisa explorarii si destinderii, incepand de pe malul marii si pana in nordul tarii. Fiecare cu traditii si specific regional, iar serviciile depind si ele de zona aleasa. In zonele unde turismul rural este deja un mijloc de trai pentru locuitori, asa cum este Rucar -Bran, puteti descoperi cat de mult au investit proprietarii pentru a oferi aproape totul, de la casa si masa la distractii (drumetii, calarie, seri traditionale, petreceri la foc de tabara si gratare, cu oferte speciale de sarbatori). Pe de alta parte, exista zone unde accesul poate fi mai dificil, ca si deplasarea in cazul in care nu aveti masina (in Maramures, Apuseni, muntii Banatului, muntii Buzaului, Marginimea Sibiului ) sau nu exista decat un singur mijloc de transport ( Delta Dunarii ); in aceste conditii cei care vor sa profite de maximum de distractie sa nu refuze nici una din ofertele de a trai in mijlocul traditiei si al contactului cu natura.

Ca să cunoşti cu adevărat România, să descoperi bogăţia peisajelor şi patrimoniul ei cultural, să întâlneşti locuitorii săi cu modul lor de viaţă, cu tradiţiile şi obiceiurile lor, există o singură posibilitate: vacanţa la ţară.

Produsul turistic rural este destinat unui larg spectru de consumatori (copii şi tineret, turişti de vârstă medie 30-45 de ani, turişti de vârsta a treia) şi satisface multiple motivaţii (turism de week-end, sejururi, balneoclimateric, vânătoare şi pescuit, vacanţe active, culturale) în acelaşi timp vizează în mod special segmentul de turişti ai mediului citadin şi din ţările dezvoltate şi puternic industrializate.

I.Definire

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice având o capacitate de cazare până la 10 camere, totalizând maximum 30 de locuri în mediul rural şi până la 20 de camere în mediul urban, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădiri independente, care asigură turiştilor servicii de cazare şi masă.

Pensiunile agroturistice sunt pensiunile turistice care pot asigura servicii de cazare şi masă cu specificaţia că este asigurată o parte din alimentaţia turiştilor din producţia proprie.

In cazul pensiunii turistice rurale:

- cazarea se face in locuinte aflate in spatiul rural, in care proprietarii pot sau nu sa locuiasca;

Fisiere in arhiva (1):

  • Pensiunile Turistice si Agroturistice.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA BUCURESTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE