Plan de Amenajare al Teritoriului Judetean Vaslui

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Plan de Amenajare al Teritoriului Judetean Vaslui.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Contoman Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Turism, Geografie

Extras din document

Scurt Istoric

Judeţul Vaslui – străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească în care trecutul glorios de luptă este atestat prin numeroase mărturii în piatră şi bronz.

Meleagurile de legendă ale Vasluiului au fost şi sunt un interesant punct de atracţie turistică pentru toţi acei care vor să admire fermecătoarea privelişte a blândelor dealuri moldovene sau să se întâlnească cu minunaţii locuitori, descendenţi demni ai plăieşilor lui Ştefan.

Locurile şi monumentele istorice şi de arhitectură ale Vasluiului amintesc şi glorifică în primul rând epoca de aur a lui Ştefan cel Mare, personalitatea celui care a fost “cel dintâi dintre principii lumii” şi “marele împărat al românimii”.

Principalele trasee turistice care străbat teritoriul judeţului au ca punct de plecare Vasluiul, reşedinţa judeţului, oraş învăluit în aura de legendă, unul din cele mai vechi târguri pe harta Moldovei.

Pământul judeţului păstrează ascuns în sânul său relicvele vieţii de altădată, urmele unui trecut îndepărtat, pe care întâmplarea sau cercetarea atentă şi dirijată le scoate la lumină. Astfel, rezervaţiile arheologice Valea Seacă, Prodana şi Tabăra din apropierea municipiului Bârlad, Dealul Teilor-comuna Poieneşti, au contribuit la înzestrarea muzeelor ţării şi ale judeţului.

Judeţul Vaslui concentrează însemnate monumente istorice, social-culturale şi arhitectonice, care au dăinuit peste veacuri, legate de viaţa şi activitatea unor personalităţi istorice.

Acest judeţ este remarcabil prin tezaurele arheologice găsite aici, valorile etnografice şi de arta populară, locurile istorice şi monumentele care atestă existenţa milenară a românilor în această zonă, cât şi contribuţia lor la cultura universală. Castelul Mavrocordat, construit în secolul al XIX-lea, Cetatea lui Ştefan cel Mare, datând din secolul al XV-lea, Biserica Sf. Ioan, de asemenea fondată de Ştefan cel Mare în secolul al XV-lea sunt câteva din numeroasele vestigii istorice şi culturale păstrate în judeţul Vaslui. Este de asemenea demn de menţionat cele mai importante oraşe din acest judeţ, Vaslui si Bârlad, au fost ridicate în secolele al XIV-lea şi respectiv al XV-lea. Municipiul Huşi, al treilea ca mărime în judeţ, este faimos în întreaga lume pentru podgoriilor şi a calităţii vinurilor sale. Situându-se într-o zonă deluroasă, cu numeroase păduri şi râuri, acest judeţ este bogat în peisaje frumoase, monumente istorice, atracţii turistice care sunt adevărate încântări pentru ochiul si mintea vizitatorului, şi o caldă invitaţie de a veni şi a le vizita.

Descriere Geografică

Judeţul Vaslui se învecinează cu judeţul Iaşi, în partea de nord, judeţul Neamţ, în partea de nord-vest, judeţul Bacău, în partea de vest, judeţul Vrancea, în partea de sud-vest, judeţul Galaţi, în partea de sud, în partea de est, peste râul Prut, se află Republica Moldova. Suprafaţa: 5.318,4 km pătraţi; populaţie: 462.703 locuitori. Reşedinţa de judeţ: Vaslui (80.041 locuitori). Localităţi principale: Vaslui, Bârlad, Huşi, Negreşti. Comune: Zorleni, Laza, Codaeşti, Băcani, etc. Statistica populaţiei: populaţie totală: - 462.703 din care populaţie activă - 202.800; populaţie urbană - 200.547. Clima: temperată, cu perioade lungi de curenţi atmosferici alternând cu perioade ploioase. Relief: deluros (judeţul este situat in Podişul Moldovei). Râuri: Prut, Crasna, Vasluieţ. Bogăţiile solului şi subsolului: Vaslui este printre puţinele judeţe care nu posedă resurse naturale.

Judeţul Vaslui este situat pe râul Bârlad, în partea de sud şi sud-est a Podişului Central Moldovenesc, iar în partea centrală se întinde pe Colinele Tutovei şi Dealurile Fălciului (diviziuni ale Podişului Bârladului - parte a Podişului Moldovei).

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Amenajare al Teritoriului Judetean Vaslui.doc

Alte informatii

Universitatea “Dunărea de Jos”-Galaţi Facultatea: ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR Catedra: ACVACULTURĂ, ŞTIINŢA MEDIULUI ŞI CADASTRU