Potentialul Turistic al Judetului Cluj

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Potentialul Turistic al Judetului Cluj.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tetileanu Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Capitolul 1 Prezentare generală
1.1 Prezentare geografică
1.2 Prezentare istorică
Capitolul 2 Potenţialul natural al judeţului Cluj
2.1 Relief
2.2 Clima
2.3 Hidrografie
2.4 Flora si vegetaţia
2.5 Fauna
2.6 Obiective turistice
2.7 Rezervatii naturale
Capitolul 3 Potenţialul antropic al judeţului Cluj
3.1 Elemente cultural-istorice si religioase
3.2 Oraşe şi sate
3.3 Structuri de primire
Capitolul 4 Turul judetului Cluj
4.1 Planul excursiei
4.2 Documente
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Capitolul 1 Prezentare generală

1.1 Prezentare geografică

În judeţul Cluj , unde trecutul se îmbină în mod armonios cu prezentul, se conservă un variat şi bogat potenţial turistic, în componenţa căreia intră si câteva dintre cele mai valoroase monumente istorice si arheologice , dar şi un variat potenţial natural , un exemplu reprezentativ sunt Cheile Turzii.

Pentru Cluj se potrivesc foarte bine cele spuse de Nicolae Iorga,el insusi un pasionat al cunoaterii prin intermediul drumetiei:,,Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui,dar trebui sa tragi bine cu urechea s-o auzi si trebuie si un gram de iubire ca s-o intelegi.”

Resedinta judetului Cluj ,este strajuita de dealuri ale caror inaltimi nu depasesc 700 m , cum sunt dealurile Popesti , Ripos , Fanetele Satului si Pipa,care alcatuiesc latura sudica a Podisului Somesan si Dealul Feleacului, cu inaltimea de759m,care este o importanta zona de agrment a clujenilor.In vest, municipiul este donimat de dealul Hoia, ce constituie cea de-a 2 a zona de agrement a orasului,unde se desfasoara cu ocazia unor sarbatori, serbari in aer liber si intreceri intre formatii culturale .Asezat in acest pitoresc cadru,Clujul se bucura de un avantaj cu care putine orase din tara noastra se pot lauda si anume pozitionarea sa intru-un amfiteatru natural.Prin asezarea sa ,acesta se inscrie in ,,braul de centre urbane”care ,,incinge’’ Muntii Apuseni,alaturi de Turda, Aiud, Alba-Iulia, Deva ,Lipova, Arad si Huedin.

Numeroase monumente si obiective turistice fac din urbea de pe Somes una dintre cele mai viztate asezari din Romania.Amintim cateva dintre ele : Bastionul Croitorilor, Catedrala, Ctitoria din deal , Fortificatia Cetatuia ,Fortificatia Manastur ,Fortificatia Medievala a Clujului , Muzeul de Arta , Teatru National, statuile ecvestre ale lui Mihai Viteazu si Matei Corvin, muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Gradina Botanica si multe altele.

1.2 Prezentare istorica

Find unul din cele mai mari orase ale Romaniei,el are o istorie indelungata, bogata in fapte si evenimente.

Asezarea umana de aici a cunoscut de-a lungul veacurilor o evulutie presarata cu momente si fapte care i-au dat stralucire.Locuitorii de azi ai judetului continua in noile date istorice traditii indelungate de munca , de creatie materiala si spirituala.

Arheologi au identificat aici prezenta umana inca din paleolitic,evolutia asezarilor omenesti din zona in neolitic si in epoca metalelor ducand la aparitia dacicei Napoca.Continuitatea de locuire neitrerupta pe aceste meleaguri , demonstrata de cercetarile arheologice si de numeroase alte izvoare istorice , a determinat ca in anul 1361, asezarea sa capete statutul de oras,cu importante rosturi in aceasta parte a tarii.

Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi asezari urbane din spatiul romanesc.Nascuta si dezvoltata in punctul unde apele Somesului Mic ies din munti,in zona de contact a 3 mari unitati naturale:Campia Transilvaniei,podisul Somesan si Muntii Apuseni, asezarea are un trecut milenar, care se pierde in istorie.

Vechi punct de exploatare a sarii ,cunoscut de pe vremea dacilor si apoi a romanilor, sub denumirea de Potaisa ,Turda s-a dezvoltat ca centru economic si militar inca de la inceputul erei noastre. Turda a cunoscut marile framantari istorice

Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Judetului Cluj.doc

Alte informatii

Un proiect despre potentialul turistic al jud.Cluj si importanta turistica a acestuia.