Potențialul turistic al litoralului românesc

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 3320
Mărime: 24.65KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Florin
Referatul a fost prezentat in cadrul liceului Economic, specializarea turism. referatul cuprinde descrierea litoralului,baza tehnico-materiala si altele.

Extras din referat

CAPITOLUL I

I.1. Potentialul turistic al litoralului romanesc

Aflate in posesia de sud-est a Romaniei, judetul Constanta ocupa jumatatea sudica a Dobrogei, limita de sud fiind data de granite de stat cu Bulgaria. Judetul Constanta are o suprafata de 7071 km patrati, iar populatia este de 746.000 de locuitori(1997-1998).

Litoralul Marii Negre reprezinta o zona turistica de mare importanta pentru Romania care ofera o gama larga de atractii: statiuni cu plaje intinse, acvarii, spatii de distractie(parcuri, discoteci), parcuri de agreement, dar si statiuni cu potential balneo-climateric si care atrage annual un numar insemnat de turisti romani si straini.

Litoralul Marii Negre nu este o resursa de turism 100% naturala. De-a lungul timpului s-au realizat aici indiguiri, s-au construit edificii Antice, parcuri, s-au creat lacuri artificiale, s-au ridicat cladiri cu importanta turistica etc.

In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km, incepand de la frontiera Republicii Moldova-punct de varsare al bratului Chilia in mare.

Marile intinderi de pe plaja sunt pavate cu nisip auriu, de o finite deosebita, rezultat din scoicile macinate. Peste tot, plajele sunt orientate spre rasarit, cu expunere la plaja pana dupa amiaza.

De-a lungul coastei, un spatiu mirific etaleaza o “salba” de statiuni care raspund tuturor varstelor si gusturilor: Navodari, Mamaia, Constanta(statiuni destinate odihnei), Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Techirghiol, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche(destinate odihnei si curei balneare).

Toate aceste sunt deservite de personalul angajat in serviciile locale de turism si transport din orasul Constanta. In plus, practice nu exizta mare la Marea Neagra, asa ca inotul poate fi practicat in conditii cu siguranta mult mai bune decat in alte parti ale lumii.

Dar, factorul principal care contribuie la dezvoltarea functiunii balneoclimaterice si turistice a statiunilor este, in primul rand, marea.

Principalele statiuni ale litoralului Marii Negre

Constanta supranumita si “Capitala Litoralului”

Al treilea oras al Romaniei si c el mai mare port la Marea Neagra, Constanta este atestata din secolul VI i. e. n. sub numele de TOMIS (pe atunci o colonie greceasca).

Principalele atractii ale orasului sunt Cazinoul, ridicat la inceputul secolului XX, Acvariul, Delfinariul si Planetariul. La Constanta pot fi vizitate Muzeul de Istorie Naturala si Arheologie, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Etnografie, Observatorul Astronomic, Teatrul Muzical si Teatrul Dramatic.

Diversitatea etnica a statiunii este subliniata de existenta a trei monumente religioase.

Catedrala Ortodoxa (1898), Biserica Catolica (1908) si Moscheea (1910). La 28 km nord de Constanta se afla aeroportul international Mihail Kogalniceanu cu zboruri interne si internationale.

Costinesti, ,,Paradisul Tineretii”

Cunoscuta ca statiune de vacante estivale pentru tineri, Costinesti se afla la 31 km sud de Constanta, langa satele Costinesti si Schitul. Acesta din urma au fost create la sfarsitul secolului al XIX-lea de colonisti germani. Nucleul statiunii a fost construit in 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara pentru elevi.

In fiecare an, Costinesti, gazduieste o serie de evenimente culturale si de divertisment, printer care cele organizate sub egida ,,Sarbatorile Marii” ,,Reuniunea tinerilor actori” ,,Festivalul de film pentru tineri” si ,,Festivalul de jazz”.

Statiunea are o baza materiala extreme de diversificata: hoteluri, restaurante, biblioteci, cluburi, saloane de expozitie, studiouri pentru auditii musicale, terenuri de sport si o baza nautica.(Anexa 1)

Eforie-Nord, Eforie-Sud si Techirghiol „Statiuni de sanatate”

Eforie-Nord (14 km sud de Constanta), situata la aceeasi latitudine cu faimoasele Nisa, Monaco si San Remo, ofera o gama larga da tratamente de 1-3 stele, cele mai importante fiind Steaua de Mare, Meduza si Delfinul care dispun de propriile lor baze de tratament. Aici subt amenajate piscine cu salinitate concentrata, a caror apa este adusa din Lacul Techirghiol, folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor. Faleza statiunii este spectaculoasa atingand pe alocuri inaltimea de 25 m.(Anexa 2)

Eforie Sud s-a numit intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Silva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud este recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatice, dermatologice si ale sistemului osos.

Statiunea se distinge printr-un promontoriu de calcar si o faleza care atinge pe alocuri 35 m. Hotelurile au categorii de 1-2 stele.(Anexa 3)

Techirghiol, statiune situata pe malul lacului cu acelasi nume, a devenit faimoasa datorita namolului organogen aflat pe fundul lacului, cu remarcabile calitati curative, recunoscute in intreaga lume.

La Techirghiol se pot face si tratamente cu aerosoli salini. Pe plajele cu nisip fin de pe malurile lacului, se poate practica helioterapia si talazoterapia.(Anexa 4)

Mamaia,”Perla Litoralului”

Mamaia este cea mai veche statiune a litoralului romanesc: a fost amenajata in 1906,pe promontoriul situate intre lacul Siughiol si Marea Negra,la 5km nord de orasul Constanta.

Dupa 1919 a cunoscut o dezvoltare rapida datorita aparitiei Cazinoului,vilelor si resedintei de vara a regelui Ferdinand.Astfel,la inceputul anilor ’60 .Mamaia a intrat in elitacelor mai attractive statiuni din sud-estul Europei.

Mamaia este propice in special turismului familial.Plaja sa (cu o lungime de peste 8 km si o latime de 100-200)este remarcabila prin nisipul sau fin si auriu.Perioada favorabila helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi.

In present,statiunea dispune de 61 de hoteluri (de 1-4 stele)

,14 vile si 3 campinguri.Originalitatea Satului de Vacanta este data de renumirea traditiilor romanesti,din cale 40 de judete ale tarii.Cele 31 de restaurante ale statiunii au o oferta bogata de preparate culinare traditionale , din diverse zone ale Romaniei.(Anexa 5)

Unul dintre restaurantele renumite din Mamaia ests Hanul Piratilor,construit in forma de vapor si amplasat pe insula Ovidiu.Turistii isi pot petrece seara intr-un mod placut si relaxant vizionand spectacolele Barul Melody,Orient,Vatra,Cherhana(cu specialitati de peste)sau in discotecile Clubul Castel,Planet sau Enigma .

Preview document

Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 1
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 2
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 3
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 4
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 5
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 6
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 7
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 8
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 9
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 10
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 11
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 12
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 13
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 14
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 15
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 16
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 17
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 18
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 19
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 20
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 21
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 22
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 23
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 24
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 25
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 26
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 27
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 28
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 29
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 30
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 31
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 32
Potențialul turistic al litoralului românesc - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Litoralului Romanesc.doc

Alții au mai descărcat și

Influența amenajării interioare a camerei de hotel asupra deciziei de cumpărare la SC Continental Hotels - Drobeta Turnu Seve

INTRODUCERE Turismul este o industrie a viselor şi a frumosului. Este drept, este o industrie subiectivă, deoarece fiecare client are anumite...

Oferta turistică pe litoral

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Valorificarea litoralului românesc prin dezvoltare durabilă

Actualitatea tezei şi nivelul cercetărilor întreprinse. Economia naţională a României parcurge o dificilă etapă de tranziţie exprimată prin...

Potențialul turistic al litoralului românesc

Cap 1. Activitatea de turism 1.1 Concepte de turism Apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi este greu de stabilit o data certa...

Litoralul Românesc al Mării Negre

Resursele turistice naturale ale României, care o situeaza, prin bogatie si varietate, printre tarile cele mai dotate din acest punct de vedere,...

Județul Suceava - comuna turistică Sucevița

Capitolul I. Prezentarea generala a judetului Suceava 1.1. Introducere Bucovina este un loc care te răsplăteşte la fiecare pas, în orice perioadă...

Turismul - Factor de Dezvoltare Rurală în Zona Suceava

INTRODUCERE Putem afirma, fără a greşii, că apariţia călătorilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Strategii de Dezvoltare a Turismului Românesc

CAPITOLUL I STAREA ACTUALĂ A TURISMULUI ROMÂNESC 1.1.Analiza stării mediului în care se dezvoltă turismul românesc Exceptând calamităţile...

Te-ar putea interesa și

Turismul Litoral și Dezvoltarea Acestuia - Cluj

1.1. Conceptual de turism litoral Dintre toate tipurile de turism international ,cel mai important este turismul balnear maritim sau litoral,care...

Amenajarea turistică a litoralului românesc

INTRODUCERE Una dintre măsurile importante de redresare a activităţii turistice în ţară este dezvoltarea centrului infoturistic de baze de date cu...

Valorificarea litoralului românesc prin dezvoltare durabilă

Actualitatea tezei şi nivelul cercetărilor întreprinse. Economia naţională a României parcurge o dificilă etapă de tranziţie exprimată prin...

Potențialul turistic al litoralului românesc

Cap 1. Activitatea de turism 1.1 Concepte de turism Apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi este greu de stabilit o data certa...

Reamenajarea în scopuri turistice a Hotelului Caraiman din Stațiunea Neptun

Cap. I: Optiunea pentru tipul de amenajare 1.1 . Motivatia alegerii zonei Am ales ca amenajare in scopuri turistice hotelul Caraiman din...

Valorificarea potențialului turistic al județului Constanța

LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI CONSTANTA Judetul Constanta este situat in extremitatea sud-estica a Romaniei, intre Dunare, la Vest si...

Turismul litoral - litoralul Mării Negre

Turismul reprezinta una din modalitatiile de folosire a timpului liber pentru odihna, recreere, tratament si distractii.Un aspect aparte al...

Proiect de realizare a centrului de informare turistică Constanța

1. Rezumatul proiectului Acest proiect are ca scop crearea unui centru de informare tristica in orasul Constanta, o zona foarte importanta pentru...

Ai nevoie de altceva?