Potentialul Turistic al Litoralului Romanesc

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Potentialul Turistic al Litoralului Romanesc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

CAPITOLUL I

I.1. Potentialul turistic al litoralului romanesc

Aflate in posesia de sud-est a Romaniei, judetul Constanta ocupa jumatatea sudica a Dobrogei, limita de sud fiind data de granite de stat cu Bulgaria. Judetul Constanta are o suprafata de 7071 km patrati, iar populatia este de 746.000 de locuitori(1997-1998).

Litoralul Marii Negre reprezinta o zona turistica de mare importanta pentru Romania care ofera o gama larga de atractii: statiuni cu plaje intinse, acvarii, spatii de distractie(parcuri, discoteci), parcuri de agreement, dar si statiuni cu potential balneo-climateric si care atrage annual un numar insemnat de turisti romani si straini.

Litoralul Marii Negre nu este o resursa de turism 100% naturala. De-a lungul timpului s-au realizat aici indiguiri, s-au construit edificii Antice, parcuri, s-au creat lacuri artificiale, s-au ridicat cladiri cu importanta turistica etc.

In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km, incepand de la frontiera Republicii Moldova-punct de varsare al bratului Chilia in mare.

Marile intinderi de pe plaja sunt pavate cu nisip auriu, de o finite deosebita, rezultat din scoicile macinate. Peste tot, plajele sunt orientate spre rasarit, cu expunere la plaja pana dupa amiaza.

De-a lungul coastei, un spatiu mirific etaleaza o “salba” de statiuni care raspund tuturor varstelor si gusturilor: Navodari, Mamaia, Constanta(statiuni destinate odihnei), Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Techirghiol, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche(destinate odihnei si curei balneare).

Toate aceste sunt deservite de personalul angajat in serviciile locale de turism si transport din orasul Constanta. In plus, practice nu exizta mare la Marea Neagra, asa ca inotul poate fi practicat in conditii cu siguranta mult mai bune decat in alte parti ale lumii.

Dar, factorul principal care contribuie la dezvoltarea functiunii balneoclimaterice si turistice a statiunilor este, in primul rand, marea.

Principalele statiuni ale litoralului Marii Negre

Constanta supranumita si “Capitala Litoralului”

Al treilea oras al Romaniei si c el mai mare port la Marea Neagra, Constanta este atestata din secolul VI i. e. n. sub numele de TOMIS (pe atunci o colonie greceasca).

Principalele atractii ale orasului sunt Cazinoul, ridicat la inceputul secolului XX, Acvariul, Delfinariul si Planetariul. La Constanta pot fi vizitate Muzeul de Istorie Naturala si Arheologie, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Etnografie, Observatorul Astronomic, Teatrul Muzical si Teatrul Dramatic.

Diversitatea etnica a statiunii este subliniata de existenta a trei monumente religioase.

Catedrala Ortodoxa (1898), Biserica Catolica (1908) si Moscheea (1910). La 28 km nord de Constanta se afla aeroportul international Mihail Kogalniceanu cu zboruri interne si internationale.

Costinesti, ,,Paradisul Tineretii”

Cunoscuta ca statiune de vacante estivale pentru tineri, Costinesti se afla la 31 km sud de Constanta, langa satele Costinesti si Schitul. Acesta din urma au fost create la sfarsitul secolului al XIX-lea de colonisti germani. Nucleul statiunii a fost construit in 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara pentru elevi.

In fiecare an, Costinesti, gazduieste o serie de evenimente culturale si de divertisment, printer care cele organizate sub egida ,,Sarbatorile Marii” ,,Reuniunea tinerilor actori” ,,Festivalul de film pentru tineri” si ,,Festivalul de jazz”.

Statiunea are o baza materiala extreme de diversificata: hoteluri, restaurante, biblioteci, cluburi, saloane de expozitie, studiouri pentru auditii musicale, terenuri de sport si o baza nautica.(Anexa 1)

Eforie-Nord, Eforie-Sud si Techirghiol „Statiuni de sanatate”

Eforie-Nord (14 km sud de Constanta), situata la aceeasi latitudine cu faimoasele Nisa, Monaco si San Remo, ofera o gama larga da tratamente de 1-3 stele, cele mai importante fiind Steaua de Mare, Meduza si Delfinul care dispun de propriile lor baze de tratament. Aici subt amenajate piscine cu salinitate concentrata, a caror apa este adusa din Lacul Techirghiol, folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor. Faleza statiunii este spectaculoasa atingand pe alocuri inaltimea de 25 m.(Anexa 2)

Eforie Sud s-a numit intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Silva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud este recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatice, dermatologice si ale sistemului osos.

Statiunea se distinge printr-un promontoriu de calcar si o faleza care atinge pe alocuri 35 m. Hotelurile au categorii de 1-2 stele.(Anexa 3)

Techirghiol, statiune situata pe malul lacului cu acelasi nume, a devenit faimoasa datorita namolului organogen aflat pe fundul lacului, cu remarcabile calitati curative, recunoscute in intreaga lume.

La Techirghiol se pot face si tratamente cu aerosoli salini. Pe plajele cu nisip fin de pe malurile lacului, se poate practica helioterapia si talazoterapia.(Anexa 4)

Mamaia,”Perla Litoralului”

Mamaia este cea mai veche statiune a litoralului romanesc: a fost amenajata in 1906,pe promontoriul situate intre lacul Siughiol si Marea Negra,la 5km nord de orasul Constanta.

Dupa 1919 a cunoscut o dezvoltare rapida datorita aparitiei Cazinoului,vilelor si resedintei de vara a regelui Ferdinand.Astfel,la inceputul anilor ’60 .Mamaia a intrat in elitacelor mai attractive statiuni din sud-estul Europei.

Mamaia este propice in special turismului familial.Plaja sa (cu o lungime de peste 8 km si o latime de 100-200)este remarcabila prin nisipul sau fin si auriu.Perioada favorabila helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi.

In present,statiunea dispune de 61 de hoteluri (de 1-4 stele)

,14 vile si 3 campinguri.Originalitatea Satului de Vacanta este data de renumirea traditiilor romanesti,din cale 40 de judete ale tarii.Cele 31 de restaurante ale statiunii au o oferta bogata de preparate culinare traditionale , din diverse zone ale Romaniei.(Anexa 5)

Unul dintre restaurantele renumite din Mamaia ests Hanul Piratilor,construit in forma de vapor si amplasat pe insula Ovidiu.Turistii isi pot petrece seara intr-un mod placut si relaxant vizionand spectacolele Barul Melody,Orient,Vatra,Cherhana(cu specialitati de peste)sau in discotecile Clubul Castel,Planet sau Enigma .

Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Litoralului Romanesc.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul liceului Economic, specializarea turism. referatul cuprinde descrierea litoralului,baza tehnico-materiala si altele.