Potențialul turistic al orașului Iași

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 11531
Mărime: 961.94KB (arhivat)
Publicat de: Smeralda Nica
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Prezentarea geografică şi istorică a oraşului Iaşi
  3. I.1. Aşezare geografică
  4. I.2. Vecinătăţi
  5. I.3. Accesibilitate
  6. I.4. Relief, climă, floră, faună
  7. I.5. Istoric
  8. I.6. Obiective turistice
  9. I.6.1. Obiective turistice antropice
  10. I.6.1.1. Biserici şi mănăstiri
  11. I.6.1.2. Muzee şi expoziţii
  12. I.6.1.3. Case memoriale
  13. I.6.1.4. Monumente
  14. I.6.2. Obiective turistice naturale
  15. I.6.2.1. Parcuri şi grădini
  16. II. Valorificarea potenţialului turistic al oraşului Iaşi
  17. III. Dezvoltarea durabilă în oraşul Iaşi
  18. Concluzii
  19. Bibliografie

Extras din referat

INTRODUCERE

Nicolae Iorga, îşi exprimă nedumerirea că "sunt români care n-au fost niciodată în Iaşi, deşi n-ar trebui să fie niciunul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înţelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviinţă de spiritul trecutului nostru care trăieşte în acest loc mai viu şi mai bogat decât oriunde aiurea [ ]. În conştiinţa lui naţională ar fi o lipsă dacă el n-ar fi văzut oraşul care a fost şi-şi zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei ".

Iaşi este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Iaşi, România. Este al doilea municipiu ca mărime din ţară după Bucureşti, fostă capitală a Moldovei şi, temporar (în timpul Primului Război Mondial) a României.

Aşezare de legendă , Iaşul este un nume ce emoţionează chiar şi prin simpla rostire a acestui cuvânt şi pentru faptul că este un simbol cultural-istoric. Nu este singurul lucru care concură la frumuseţea acestui nume, aşezarea pe cele şapte coline a îndemnat pe mulţi să-l asemene cu oraşul etern – Roma. La toate acestea , priceperea omului a atins de multe ori sublimul prin zidirile înveşmântate în broderii de piatra ale Trei Ierarhilor, ale bisericii Golia, Palatul Culturii , Teatrul Naţional , dar şi alte monumente care constituie dovada măreţiei Iaşului.

Prin trecutul şi prezentul său Iaşul aparţine tuturor românilor. Mi-a plăcut acest oraş, deoarece Iaşul nu este o aşezare oarecare , este un oraş muzeu , nu numai ca centru universitar , dar mai ales prin valorile cultural - istorice pe care le încorporeaza. Iaşul poate fi considerat un fel de Mecca a românilor.

Între 1565 şi 1859, oraşul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 şi 1862, atât Iaşi cât şi Bucureşti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. După 1860, clădirile de lemn şi chirpici au fost înlocuite treptat de cele din piatră şi cărămidă, şi reţeaua de străzi îmbunătăţită. Au fost construite edificii noi, precum Palatul Culturii, Teatrul Naţional sau Universitatea "Al.I. Cuza".

Am vizitat acest oraş în întregime şi am ajuns la concluzia că Iaşul poate fi considerat oraşul bisericilor ce dezvăluie o personalitate arhitecturală care s-a păstrat în unele locuri în forma originală. Se pot aminti biserica Trei Ierarhi fiind cea mai frumoasă construcţie păstrată în forma originală, considerată o capodoperă arihitecturală, Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", cea mai veche din oraş, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, restaurată integral la sf. sec. XIX, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu "Masa Umbrelor", aleile Copoului cu mireasma de tei şi cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu şi Muzeul "Mihai Eminescu"), casele memoriale "Mihail Sadoveanu", "George Topârceanu", iar una dintre cele mai impunătoare construcţii ale Iaşului este cea a Mitropoliei , catalogându-se ca edificiul ortodoxiei române , cel mai mare din întreaga ţară.

Aici, în vremuri bune sau mai puţin bune, au trăit şi creat deopotrivă celebrii mitropoliţi şi cărturari Dosoftei şi Varlaam şi mulţi cărturari şi scriitori mireni, cum ar fi: Milescu Spătarul, Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, Costache Conachi, Gheorghe Asachi, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu şi mulţi, mulţi alţii.

Iaşul are un mare potenţial turistic reprezentat printr-un bogat patrimoniu cultural având un număr impresionant de monumente religioase şi laice – biserici, mănăstiri, palate, statui; 15 hoteluri şi pensiuni, numeroase restaurante, fiind situat la aproximativ 120 km faţă de Zona Bucovinei, renumită pentru Mănăstirile pictate şi locurile pitoreşti. Datorită acestui potenţial turistic tot mai multe personae vin să îşi petreacă timpul liber la Iaşi, vizitând obiectivele turistice din oraş şi din împrejurul acestuia, cum ar fi Mânăstirea Aroneanu, cu hramul Sf. Nicolae, ridicată de catre Aron Voda la 1594 în satul Aroneanu, Rezervaţia palinologică Ion Inculet amplasată în satul Bârnova, unde se pot întâlni diverse specii rare de arbori şi arbuşti şi multe altele.

De asemenea foarte mulţi turişti vin la Iaşi în fiecare an în data de 14 octombrie la hramul Sfintei Parascheva care se deschide cu Sfânta Liturghie oficiată de un înalt sobor de preoţi în Catedrala mitropolitană din Iasi şi se încheie cu un splendid joc de artificii oferit tuturor participanţilor la Sărbătorile Iaşului de către Primăria Municipiului Iaşi.

Pentru a-şi cinsti cum se cuvine musafirii veniţi din toate zonele ţării şi din străinătate, Primăria Municipiului Iaşi organizează an de an o suită de peste 100 de manifestări culturale, umanitare, comerciale, sportive şi de divertisment care vin să completeze amplul program religios pregătit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Datorită acestui potenţial turistic cererile turiştilor pentru vacanţe şi excursii au crescut, iar prestatorii de servicii pun la dispozitia acestora următoarele servicii: unităţi de cazare şi alimentaţie (Hotel Europa, Hotel Moldova, Hotel Traian), mijloace de distracţie şi agrement (Padurea şi Lacul Ciric, Parcul Expozitiei), programe turistice, asistenţă şi servicii de ghid, închirieri de autoturisme.

Din punct de vedere al mijloacelor de transport Iaşi este un oraş accesibil. În judeţul Iaşi se poate ajunge cu avionul - aeroportul Bacău, sau aeroportul Iaşi; cu autovehiculul si cu trenul - zona este traversată de magistralele feroviare Bucureşti - Suceava şi Bucureşti - Iaşi.

Tipurile de turism ce pot fi practicate aici sunt agroturismul, turismul eclezial, turismul sportiv, turismul ştiinţific, turismul de week-end, turismul de tranzit de-a lungul arterelor rutiere, turismul viticol, ecoturismul, turismul de natură, turismul educaţional.

Oraşul Iaşi nu aparţine doar locuitorilor săi. Are deosebitul privilegiu de a aparţine tuturor.

Deşi a cunoscut multe momente de cumpană, Iaşul a renăscut de fiecare dată, devenind astăzi un oraş modern. Iaşul este cel mai important centru social, economic şi cultural al Moldovei, remarcându-se prin trecutul lui care se amestecă remarcabil cu prezentul. Vechile clădiri, acoperite de patina timpurilor se îmbină armonios cu noile construcţii, oraşul cunoscând o dezvoltare puternică datorită învăţamântului şi economiei locale. Azi peisajul este dominat de clădiri moderne, sedii ale unor instituţii importante sau mari centre comerciale, dar casele memoriale, muzeele, frumoasele mânăstiri, străduţele ce amintesc de vremuri de mult apuse nu şi-au pierdut farmecul.

Preview document

Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 1
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 2
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 3
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 4
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 5
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 6
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 7
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 8
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 9
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 10
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 11
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 12
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 13
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 14
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 15
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 16
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 17
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 18
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 19
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 20
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 21
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 22
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 23
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 24
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 25
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 26
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 27
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 28
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 29
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 30
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 31
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 32
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 33
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 34
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 35
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 36
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 37
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 38
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 39
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 40
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 41
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 42
Potențialul turistic al orașului Iași - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Orasului Iasi.doc

Alții au mai descărcat și

Valorificare potențialului turistic în Județul Maramureș

Cap.I Localizarea si caracterizarea judetului. 1.1 Asezarea geografica a judetului. Judetul Maramures este asezat in extremitatea nord vestica a...

Orașul Iași

Iasi – capitala Moldovei Iasi – cultura, traditie, viitor Iasul, capitala formala a Moldovei, este unul dintre orasele care au o adevarata...

Turismul - Factor de Dezvoltare Rurală în Zona Suceava

INTRODUCERE Putem afirma, fără a greşii, că apariţia călătorilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Studiu de caz privind amenajarea turistică a județului Iași pe baza componențelor de potențial și infrastructură

Situat in partea de nord-est a Romaniei, Judetul Iasi este marginit la vest de raul Moldova si la est de raul Prut (care constituie si granita cu...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Harghita

Judetul Harghita 1. Localizarea si caracterizarea zonei/judetului Turistul care strabate frumoasele meleaguri harghitene intalneste numeroase...

Județul Iași

Fondul morfoturistic Apartine in intregime Podisului Moldovei, are un caracter pregnant sculptural, fiind alcatuit din platouri si dealuri...

Prezentarea orașului Iași

Cap.1.Istoricul orasului Situat în apropierea graniţei de est a României, Iaşul va fi după integrarea în Uniunea Europeană, un principal pol de...

Program turistic pe 7 zile pentru orașul Iași

Perioada desfasurarii: 25-31 iulie 2011 Locuri disponibile: 50 de persoane Pret: 125 euro/pers (~ 525 RON) Pretul include: - transport catre...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a patrimoniului cultural al orașelor Iași (România) și Lyon (Franța)

INTRODUCERE Activităţile turistice sunt diverse acțiuni care sunt condiționate de realizarea în condiţii bune a unei anumite forme de turism....

Proiect Marketing Turisitic - Barcelona

1.1.Prezentare generala Se spune despre Barcelona ca nu este doar un simplu oras , ci mai mult de atat.O multitudine de orase la un loc , o...

Practică - centru de informare turistică

1 Centrul de Informare Turistica Iasi – prezentare generala Iaşi, oraş al începuturilor şi muzeu al amintirii (Mihail Sadoveanu), este cel care...

Evaluarea și Amenajarea Zonei de Agrement Ciric

1. PREZENTAREA ZONEI DE AGREMENT CIRIC Zona de agrement Ciric este o zona limitrofa a Iasului, fiind situata la o distanta de 6 km de centrul...

Principalele centre turistice ale României

POZITIE GEOGRAFICA Pe Glob, România este situată în emisfera nordică, la intersecţia paralelei 45° latitudine nordică şi meridianului de 25°...

Conținutul și particularitățile pieței serviciilor

Turismul mondial a suferit un mare salt de dezvoltare in cea de a doua jumătate a secolului XX. Acesta se datorează preponderent evoluţiei...

Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Neamț

1. Localizarea si caracterizarea judetului Invecinat cu judeţele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacău la sud şi cu judeţele Iaşi şi Vaslui la...

Procesul de investiții străine în România

Capitolul I. ALEGEREA SUBIECTULUI I.1. Identificarea problemei Atractivitatea Romaniei nu mai este cea fost odata, statul roman trebuie sa faca...

Ai nevoie de altceva?