Promovarea Serviciilor Turistice

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 10979
Mărime: 60.94KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Lica

Cuprins

  1. I. Turismul, fenomen economic si social.6
  2. II. Serviciile turistice.8
  3. III. Caracteristicile serviciilor turistice.10
  4. IV. Clasificarea serviciilor turistice.12
  5. V. Politica de promovare a produsului turistic.14
  6. VI. Strategii de promovare a serviciilor turistice.17
  7. VII. Rolul statului în promovarea serviciilor.19
  8. VIII. Mijloace de publicitate şi reclamă turistică.21
  9. IX. Politica de distributie în turism.24
  10. X. Canalele de distribuţie ale unui produs turistic.26
  11. XI. Efectele promovării serviciilor turistice.28
  12. Bibliografie.30

Extras din referat

I. TURISMUL, FENOMEN ECONOMIC ȘI SOCIAL

Turismul, ca fenomen economic si social, a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului xx. Dorinta de a călători si de a cunoaste lucruri noi este cunoscută încă din antichitate, chiar dacă la început aceste dorinte aveau ca scop principal războiul, cuceririle de noi teritorii sau schimburile comerciale.

Originea lingvistică a termenului “turism” este strâns legată de semnificatia cuvintelor latine “tornare” (a se întoarce) si “tornus” (miscare circulară) si desemnează o călătorie (deplasare circulară) cu întoarcerea în punctul de plecare.

Aceeasi semnificatie , de revenire în punctul initial din care s-a pornit, cu alte cuvinte de circuit- se regăseste în limbile moderne europene: “tourisme” la francezi, “tourismus” la nemti, “tourism” la englezi, “tourismo” la italieni, “turizm” la rusi si “turism” la romani.

De-a lungul anilor, continutul notiunii de turism s-a modificat, s-a îmbogătit continuu si de la începutul secolului nostru evidentiază ”un ansamblu de actiuni umane puse în functiune pentru realizarea călătoriilor de plăcere”. În zilele noastre această notiune include si industria bunei serviri si respectiv industria ospitalitătii, ca o parte componentă a industriei de servicii, care cooperează la satisfacerea cerintelor turismului.

Una din cele mai cuprinzătoare definitii acceptată pe plan mondial, este aceea a profesorului elvetian dr. W. Hunziker: ,,Turismul este ansamblul de relatii si fenomene care rezultă din deplasarea si sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atât timp cât sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă si activitatea lucrativă oarecare” . Turismul apare ca un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat în viata societătii si ca atare influentat de evolutia ei.Adresându-se unor segmenete sociale largi si răspunzând pe deplin nevoilor acestora, turismul se detasează printr-un înalt dinamism, atât la nivel national,cât si la nivel international. Prin caracterul său de masă si prin continutul complex, turismul antrenează un vast potential material si uman, cu implicatii importante asupra evolutiei economiei si societătii, asupra relatiilor interumane nationale si internationale.Turismul include un ansamblu de măsuri puse în aplicare pentru organizarea si desfăsurarea unor călătorii de agrement sau în alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizatii, societăti sau agentii specializate, fie pe cont propriu, pe o durată limitată de timp, precum si prin industriile adiacente care concură la satisfacerea nevoilor de consum turistic.

De-a lungul timpului, încep să se diversifice motivatiile de călătorie, conturându-se tot mai mult activitatea de turism, determinată de actiuni religioase, folosirea băilor curative, deplasările calfelor si studentilor către centrele universitare, călătorii către lumi noi etc. În paralel cu cresterea traficului de călători, s-a dezvoltat si industria hotelieră, comunicatiile, transportul, activităti destinate turismului.

Potentialul turistic al unei tări, zone, statiuni este reprezentat de totalitatea valorilor naturale si valorilor economice, culturale, care în urma unor activităti umane pot deveni obiective de atractie turistică. Notiunea de potential turistic se constituie în oferta turistică si este intim legată de continutul prestatiilor turistice. Printre componentele potentialului turistic trebuie mentionate resursele naturale reprezentate de frumusetile montane si peisagiste, plajele de pe litoral, factorii de cură din statiunile balneo-climaterice, clima, vegetatia, fauna alte atractii de interes stiintific cu caracter de unicat. Resursele naturale sau oferta primară constituie baza ofertei turistice potentiale a unei zone, considerată ca aptă pentru a fi introdusă în circuitele turistice. Resursele naturale sunt completate cu resursele antropice, create de mâna omului, numită si ofertă turistică secundară, menite să îmbogătească si să faciliteze valorificarea ratională a potentialului turistic natural, asigurând premisele transformării acestei oferte potentiale într-o ofertă turistică efectivă.

Realizarea activitătii turistice presupune prezenta altor elemente cu rol hotărâtor în desăvârsirea actului turistic si care servesc argumentatiei de a înscrie turismul în sectorul tertiar, atât în mod direct, prin activitatea serviciilor de cazare, alimentatie publică, transport, cât si în mod indirect, prin intermediul aportului specific al altor ramuri ale sectorului tertiar la activitatea turistică (agricultură, constructii, industrie alimentară ).

Astfel, continutul activitătii turistice este asimilat unei întregi suite de prestatii prin care este vizată satisfacerea nevoilor turistice, cu ocazia si de-a lungul unei deplasări.

De altfel, însăsi definirea produsului turistic nu se poate realiza fără a releva caracterul particular al ofertei turistice. Cei mai multi autori consideră produsul turistic drept un rezultat al “... asocierilor, interdependentelor dintre resurse (patrimoniu) si servicii”, iar ...”resursele vor lua forma diferitelor produse turistice numai prin intermediul prestărilor de servicii specifice ”.

Deci, determinarea si individualizarea produselor turistice se realizeaza pornind de la calitatea activitatii de prestatii, iar serviciile constituie, dintr-un anumit punct de vedere, componenta “... dominanta sau determinanta a ofertei turistice” .

Prin natura si specificul propriu, serviciul turistic trebuie să creeze si să asigure conditiile necesare refacerii capacitătii de muncă, în mod simultan cu petrecerea plăcută si instructivă a timpului liber. Pe de altă parte, în urma realizării consumului turistic, indivizii trebuie să dobândească un plus de informatii, cunostinte, chiar deprinderi si obiceiuri noi, în concordantă cu exigentele epocii contemporane, conducând astfel, în mod direct, la cresterea calitătii întregii vieti. Pornind de la tendinta, tot mai accentuată, de micsorare a timpului necesar odihnei pasive si respectiv, de sporire a dimensiunilor si formelor de odihnă activă, serviciul turistic trebuie să asigure posibilităti multiple de răspuns, conform criteriilor odihnei active. Organizatorilor de turism le revin sarcini sporite în vederea diversificării agrementului traditional si cresterii atractivitătii manifestărilor turistice, cu atât mai mult cu cât turismul s-a transformat într-un fenomen de masă, iar frecventa de petrecere a timpului liber în afara resedintei permanente a crescut.

Produsele turistice oferite de unitătile economice prestatoare de servicii turistice sunt solicitate în contextul petrecerii plăcute a timpului liber al turistilor si ca atare, ele trebuie sa ofere acestora, material si calitativ, satisfactia deplină în urma consumului turistic. Concretizarea acestor oferte de produse turistice a necesitat crearea si dezvoltarea unei baze materiale în toate zonele turistice din tară: retea de unităti de cazare, de restaurante, unităti de baze de tratamente balneomedicale.

II. SERVICIILE TURISTICE

Serviciul turistic constituie “... un ansamblu de activităti ce au obiect satisfacerea nevoilor turistului în perioada în care se deplasează si în legătură cu aceasta”. Deci, o parte a activitătilor care compun prestatia turistică vizează acoperirea unor necesităti obisnuite, cotidiene (odihnă, hrană), iar altă parte determină specificitatea turismului si particularizează formele sale de manifestare.

Consumul turistic se poate materializa numai după ce a avut loc un act comercial de cumpărare- vânzare, ceea ce presupune existenta unei oferte turistice efective, care trebuie să corespundă preferintelor si solicitărilor pentru bunuri si servicii, componente ale variatelor produse turistice si decizia clientului de a accepta ofertele de produse turistice lansate pe piată.

Preview document

Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 1
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 2
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 3
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 4
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 5
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 6
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 7
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 8
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 9
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 10
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 11
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 12
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 13
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 14
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 15
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 16
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 17
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 18
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 19
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 20
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 21
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 22
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 23
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 24
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 25
Promovarea Serviciilor Turistice - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Promovarea Serviciilor Turistice.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea și Promovarea Serviciilor Turistice

Introducere Societatea contemporană se orientează din ce în ce mai mult spre servicii, existând din ce în ce mai multe opinii conform cărora ea...

Implementarea Standardelor Specifice de Calitate în Cadrul Serviciilor Turistice de Tratament și Recuperare

INTRODUCERE Calitatea poate fi definită ca un ansamblu de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs sau serviciu, care îi conferă acestuia...

Hotel Marriot

Introducere Una dintre cele mai importante abilităţi ale specialistului de marketing este aptitudinea sa de a crea, menţine, proteja şi îmbunătăţi...

Piața turistică a Elveției

I. ELEMENTE DE CADRU GENERAL Denumire oficiala: Confederatia Elvetiana Confederatia Elvetiana sau Elvetia (Latina: Confederatio Helvetica) este...

Analiza elementelor componente ale produsului hotelier

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Analiză comparativă între stațiunile Poiana Brașov și Kaprun-Austria

Descrierea succinta a zonelor: 1.a)Descrierea statiunii Poiana Brasov Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din...

Destinații turistice

Cap. 1 Destinatia turistica – Concept, management si marketing O destinatie turistica locala este spatiul fizic in care un turist petrece cel...

Proiect de practică - Hotel Stadion Sinaia

1.Agentul economic Hotelul este o unitate care ofera servicii de cazare si masă oricarei persoane care accepta sa platească tariful pentru...

Te-ar putea interesa și

Campania de promovare online a Pensiunii Montana

INTRODUCERE Fiind un sistem de schimbare a informatiilor, cel mai important aspect al Internetului este puterea lui de conectare, abilitatea de a...

Rolul agențiilor de turism în promovarea serviciilor românești

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Dezvoltarea și Promovarea Serviciilor Turistice

Introducere Societatea contemporană se orientează din ce în ce mai mult spre servicii, existând din ce în ce mai multe opinii conform cărora ea...

Conceperea pachetelor turistice Sfara Tours Cluj

Capitolul I Prezentarea agenţiei de turism Sfara Tours Cluj - Napoca 1.1. Descrierea domeniului de activitate Agenţia de turism Sfara Tours...

Analiza unei Firme Prestatoare de Sevicii Turistice. Studiu de Caz - SC Dialect Tour SRL

Cap. 1. Denumirea şi obiectul de activitate al firmei de servicii turistice 1.1 Denumirea, localizarea Acreditată IATA şi membră ANAT, Dialect...

Management și operațiuni în cadrul agenției de turism Oltextur

INTRODUCERE Turismul reprezintă prin conținutul și rolul său, un fenomen caracteristic civilizației actuale și una din componentele majore ale...

Înființarea unei pensiuni

INTRODUCERE Lucrarea de faţă işi propune să evidenţieze noţiunile generale privind serviciile turistice şi turismul rural, să analizeze...

Studiul ofertei unei firme de turism - Agenția Unirea Iași

INTRODUCERE „Orice pas al unei calatorii devine o aventura a cunoasterii; la fiecare pas mori si învingi de bucurie, ineditul te face sa renasti,...

Ai nevoie de altceva?