Resurse Turistice Naturale ale Tinutului Padureni din Judetul Hunedoara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Resurse Turistice Naturale ale Tinutului Padureni din Judetul Hunedoara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

1. Localizare:

Tinutul Pădurenilor este situat in judetul Hunedoara, pe Valea raului Cerna, delimitat la nord de valea Muresului, la sud de Tara Hategului si la vest de Muntii Poiana Rusca, fiind considerat una intre cele mai bogate zone etnografice ale Romaniei. Datorita reliefului, in majoritate culmi impadurite, principala indeletnicire a "padurenilor" este exploatarea si prelucrarea lemnului si pastoritul.

2. Istorie:

Istoria Tinutului Padurenilor incepe cu mult timp in urma, suprapunandu-se peste o veche vatra dacica. La începutul secolului II e.n. partea de est a Munţilor Poiana Ruscă se afla în aria principalelor centre dacice şi romane.

Foarte aproape, în depresiunea Haţegului, se afla capitala provinciei Dacia Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Se spune ca in aceasta zona s-au refugiat o parte din dacii retrasi în munţi.

Acesta izolare geografică a aşezării pădurenilor le-a permis, probabil secole de-a rîndul conservarea graiului actual si păstrarea unor entităţi particulare ale portului, asemanatoare, spun unii cercetatori cu cel dacic. Prima atestare scrisă a asezarilor din acest tinut datează din 1297, intr-un document în care satele Zlaşti şi Ruda sînt menţionate ca supuse ale pîrcălabului de Hunedoara. Ulterior, în secolele XIV şi XV găsim menţiuni despre toate aşezările cunoscute astăzi şi despre altele care probabil, au dispărut cu timpul.

Batrana face parte din unitatea etna-geografica “Tinutului Padurenilor”. Comuna Batrana este asezata in masivul Poiana Rusca in partea de Vest a judetului Hunedoara, situata la o distanta de 70 km de Municipiul Deva si 30 de km de comuna Dobra.

Se invecineaza in partea de Est si Sud cu comuna Cerbal, la Nord cu comuna Dobra, la si la Vest cu comuna Pietroasa judetul Timis.Comuna Batrana este alcatuita din patru sate si anume:

- Batrana

- Piatra

- Rachitaua

- Fata - Rosie

In total comuna Batrana are o suprafata (intravilan) de 85 ha, din care:

- Satul Batrana - 37 ha,

- Satul Fata - Rosie - 11 ha,

- Satul Piatra - 21 ha,

- Satul Rachitaua - 16 ha;

3. Relieful:

Relieful predominant sunt dealurile cu păduri de foioase şi conifere. La nord, ţinutul este mărginit de valea râului Mureş, la sid de Ţara Haţegului, iar la vest de Munţii Poiana Ruscă. Ţinutul Pădurenilor este un platou înalt, aşezat între Depresiunea Ţării Haţegului, la sud, şi Valea Mureşului, la nord, respectiv la apus fiind înălţimile nelocuite ale Munţilor Poiana Ruscă.

Caracteristica principala a reliefului comunei Batrana o constituie aspectul deluros, cu vai adanci, printre dealuri impadurite cu esente de fag, stejar, carpen, si rasinoase. Clima pe teritoriul comunei Batrana clima este temperat continentala, in general blanda, umeda si moderata.Temperatura medie lunara este asemanatoare temperaturii medii anuale, valorile cele mai scazute inregistandu-se in luna ianuarie, iar cele mai ridicate in luna iulie.Precipitatii atmosferice cad in tot cursul anului. Cantitatea anuala de apa este in medie de 80 - 100 litri pe metru patrat.Vanturile care bat prin comuna vin din directia vest (Austrul) si est (Crivatul)Elemente de biogeografie (flora si fauna)Flora localitatii este central - europeana, si infiltratii mediteraneene in locurile adapostite si cu conditii ecologice potrivite.In jurul localitatii predomina, atat pe versantii sudici cat si pe cei nordici padurile de fag, care in unele locuri, vegeteaza cu alte specii lemnoase:

- bradul,

- molidul,

- pinul,

- larita,

- paltinul de munte,

- frasinul,

- carpenul,

- mesteacanul ce formeaza palcuri mai intinse in partea inferioara a padurii de fag.

Fisiere in arhiva (1):

  • Resurse Turistice Naturale ale Tinutului Padureni din Judetul Hunedoara.doc