Serviciile de Turism

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6660
Mărime: 32.15KB (arhivat)
Publicat de: Mara Dinu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. 1. Definirea şi caracteristicile pieţei turistice 3
  3. 2. Cererea şi consumul turistic 4
  4. 2.1. Particularităţi ale cererii şi consumului în turism 5
  5. 3. Oferta şi producţia turistică 6
  6. 4. Industria ospitalităţii 8
  7. 4.1. Cazarea hotelieră 8
  8. 4.2. Importanţa şi particularităţile industriei hoteliere 8
  9. 4.3. Structura serviciului de cazare hotelieră 9
  10. 5. Cooperarea internaţională în domeniul turismului 11
  11. Bibliografie 14

Extras din referat

Introducere

Turismul reprezintă astăzi, prin conţinutul şi rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importanţă a vieşii economice şi sociale pentru un număr tot mai mare de ţări ale lumii.

Receptiv la prefacerile civilizaşiei contemporane, turismul evoluează sub impactul acestora, dinamica sa integrându-se procesului general de dezvoltare. La rândul său, prin vastul potenţial uma şi material pe care îl antrenează în desfăşurarea sa, ca şi prin efectele benefice asupra domeniilor de interferenţă, turismul actionează ca un factor stimulator al progresului, al dezvoltării.

Multiplele sale conexiuni şi implicaţii în plan economic, social, cultural şi politic, rolul său activ în societate, pe de o parte, şi transformările sale ca fenomen, pe de alta, argumentează actualitatea preocupărilor pentru cunoaşterea conşinutului turismului, a sensibilităţilor şi incidenţelor sale, pentru descifrarea mecanismelor de funcţionare.

Turismul este considerat, în primul rând, „o formă de recreere alături de alte activităţi şi formule de petrecere a timpului liber” ; el presupune „mişcarea temporară a oamenilor spre destinaţii situate în afara reşedinţei obişnuite şi activităţile desfăşurate în timpul petrecut la acele destinaţii”; de asemenea în cele mai multe situaţii el implică efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor yonelor vizitate.

Turismul se prezintă ca o activitate complexă, cu o multitudine de faţete, cu încărcătură economică semnificativă, poziţiontă la intersecţia mai multo ramuri şi sectoare din economie; toate acestea îşi găsesc reflectarea în varietatea punctelor de vedere cu privire la conţinutul noţiunii de turism şi a conceptelor adiacente.

1. Definirea şi caracteristicile pieţei turistice

Dinamica economico-socială antrenează schimbări şi în condiţiile de desfăşurare a diferitelor activităţi şi procese; între acestea, piaţa – în calitate de componentă esenţială a macromediului – capătă un rol tot mai important în reglarea raporturilor din economie, în realizarea echilibrului acestei; practic, piaţa verifică măsura în care diversele activităţi sunt în concordanţă cu nevoile reale ale societăţii.

Privită la scară globală, piaţa se prezintă într-o structură extrem de complexă, fiind alcătuită dintr-o gamă largă de componente, segmentate după o diversitate de criterii. Din acest ansamblu face parte şi piaţa turistică, formată în timp, ca rezultat al amplificărilor călătoriilor, al cristaşizării produsului turistic, al definirii determinanţilor şi mecanismelor specifice.

Piaţa turistică este parte inegrantă a pieţei, în general, şi a pieţei serviciilor, în particular. Ca urmare, ea are o serie de trăsături comune cu ale acestora, dar şi o sumă de caracteristici proprii, dependente de specificul activităţii în acest domeniu.

Piaţa turistică, din punct de vedere economic, constituie “categoria economică a producţiei de servicii turistice în care îşi găseşte expresie totalitatea actelor de vânzare-cumpărare privită în unitatea organică cu relaţiile pe care le generează şi în conexiune cu spaţiul în care se desfăşoară”.

Piaţa turistică mai poate fi definită ca sfera de confruntare dintre oferta turistică, materializată în producţia specifică, şi cererea turistică - expresie a nevoilor, dorinţelor şi aspiraţiilor turiştilor - concretizată în consum turistic.

Astfel, piaţa trebuie înteleasă în complexitatea sa, circulaţia mărfurilor neputând fi separată de celelalte relaţii exprimate de circulaţia informaţiilor şi a banilor, de raporturile ce iau naştere între furnizori şi clienţi, între aceştia şi organismele publice sau faţă de concurenţă etc., precum şi impactul acestora. De asemenea, spaţiul în care sunt localizate actele de vânzare-cumpărare imprimă pieţei anumite dimensiuni şi caracteristici.

Plecând de la aceste elemente putem descoperi particularităţile pieţei turistice. În primul rând, piaţa turistică se caracterizează prin complexitate, rezultând din faptul că produsul turistic (oferta) are un conţinut complex, fiind alcătuit din bunuri şi servicii tangibile şi intangibile; deci piaţa turistică se poate segmenta în piaţa bunurilor şi piaţa serviciilor, fiecare cu particularităţile specifice.

Datorită caracterului său complex, produsul turistic se poate concretiza într-o multitudine de forme. Asfel, transporturile se diferenţiază în funcţie de mijlocul folosit (rutier, feroviar, aerian, naval); unităţile de cazare şi alimentaţie - după tipul şi categoria de confort (hotel, vilă, cabană etc.); potenţialul turistic după conţinutul său (natural şi antropic).

Prin urmare, produsul turistic, din punct de vedere al complexităţii lui oferă posibilitatea infinită de diferenţiere şi segmentare a pieţei; iar din punct de vedere al eterogenităţii lui – rezultat al dependenţei serviciilor de dotările materiale şi persoana prestatorului – se prezintă sub forma unui „pachet”, deoarece sunt implicaţi mai multi ofertanţi accentuând caracterul complex al pieţei.

Datorită confruntării dintre cererea şi oferta turistică, ceea ce dă nastere la o multitudine de forme de turism şi implicit de subpieţe, piaţa turistică are un „caracter peticit(patch), fragmentat”. Această caracteristică îşi pune amprenta asupra modalităţilor de investigare a pietei, asupra posibilităţilor de evaluare a coordonatelor şi evoluţiei sale şi, de asemenea, asupra condiţiilor de realizare a echilibrului dintre cerere şi ofertă.

Opacitatea este şi ea o particularitate a pieţei turistice, ce rezultă din faptul că se întalnesc pe piaţă cumpărători de vacanţă, ai căror cerere care de multe ori nu este suficient definită, dar şi ofertanti, ai căror ofertă este „invizibilă”, exprimată prin „imagini” create de către cumpărător pe baza informaţiilor primite şi experienţei anterioare. Datorită acestui fapt, apar mai multe riscuri decât pe piaţa bunurilor, atât pentru ofertanţi cât şi pentru cumpărători, de aceea pentru prevenirea lor se recomandă: asocierea imaginilor cu elemente corporale ale ofertei, să existe corespondenţă cantitativă şi calitativă între preţ, produs şi imagine şi să se desfăşoare eforturi de promovare şi convingere mai mare.

La rândul ei, opacitatea generează o altă particularitate a pieţei turistice, şi anume modul de manifestare a concurenţei. Datorită rolului limitat al informării consumatorilor şi concurenţei se reduce, pe de o parte, rolul preţului ca instrument de reglare a raportului cerere-ofertă, de armotizare şi de echilibrare a pieţei, iar pe de altă parte limitează libera circulatie a capitalului. Aceste condiţii determină apariţia pe piaţa turistică a structurilor specifice concurenţei imperfecte, argumentând intervenţia din punct de vedere admistrativ a statului.

Piaţa turistică este de asemenea, caracterizată printr-o hipersensibilitate la variaţiile micromediului, prin elasticitate şi dinamism. Piaţa turistică (în ansamblu) şi cererea turistică (în particular), a înregistrat de-a lungul timpului o evoluţie dinamică, determinată de acţiunea unui complex de factori de natură foarte diversă. Astfel, factorii favorizanţi sau restricivi ai călătoriilor (nivelul de dezvoltare şi structura economiei, progresul tehnic, structura socio-profesională a populaţiei, gradul de ocupare a forţei de muncă, cadrul legislativ şi instituţional, mediul înconjurător, climatul politic) şi-au pus amprenta asupra ritmului şi direcţiilor evoluţiei pieţei turistice.

Preview document

Serviciile de Turism - Pagina 1
Serviciile de Turism - Pagina 2
Serviciile de Turism - Pagina 3
Serviciile de Turism - Pagina 4
Serviciile de Turism - Pagina 5
Serviciile de Turism - Pagina 6
Serviciile de Turism - Pagina 7
Serviciile de Turism - Pagina 8
Serviciile de Turism - Pagina 9
Serviciile de Turism - Pagina 10
Serviciile de Turism - Pagina 11
Serviciile de Turism - Pagina 12
Serviciile de Turism - Pagina 13
Serviciile de Turism - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Serviciile de Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Strategie ANT

România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere, produsele turistice de litoral, statiunile...

Contribuția Turismului la Îmbunătățirea Calității Vieții

CAPITOLUL 1 Turismul si calitatea vieţii – repere teoretice 1.1. Definirea conceptului de turism Etimologic, cuvântul „turism” provine din...

Turismul de agrement în Județul Bacău

1. Poziţia geografică a judeţului Bacău şi influenţa acesteia în plan turistic Harta nr. 1. Localizarea judeţului Bacău pe teritoriul României...

Turismul - activitate economico-socială

1.1. de „turism” şi „turist”. „Turismul este aproprierea simbolică a lumii redusă la o cartă poştală” (P. Borerdieu) În zilele noastre turismul...

Potențialul turistic al Județului Bacău și posibilități de valorificare a acestuia

ARGUMENT Judetul Bacau, situat la intersectia unor importante mijloace de comunicatie, ocupa o suprafata de 662.052 hectare, reprezentand 2,8 %...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Strategiile de distribuție ale agenției de turism utilizând comerțul electronic

Preambul Turismul este domeniul cu cea mai mare expansiune la nivel internaţional, contribuind cu 10% la produsul intern brut mondial. Dependent...

Managementul calității

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂŢII 1.1. Sistemul de management al calităţii 1.1.1. Aspecte generale Noţiunea de...

Strategia de dezvoltare a turismului în orașul Râșnov

1 CAPITOLUL I Importanţa formulării unei strategii pentru dezvoltarea serviciilor turistice în oraşului Râşnov Strategia stă la baza oricărei...

Analiza și evoluția tursimului

I. 1.1. Concepte generale privind turismul Turismul, apare ca un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat în viata...

Perspectivele Serviciilor de Turism în România în Perioada 2004 - 2008

INTRODUCERE În contextul dinamismului şi profunzimii dezvoltării sectoarelor vieţii economice şi sociale, turismul se manifestă drept componentă...

Analiza și previziunea serviciilor de turism în județul Sibiu în perioada 2016-2020

INTRODUCERE 3 Capitolul 1. Analiza serviciilor de turism în județul Sibiu în perioada 2016-2020 4 1.1. Analiza indicatorului de cerere pentru...

Previziunea evoluției serviciilor de turism

Capitolul I Analiza evolutiei serviciilor de TURISM in perioada 2003 – 2006 1.1. Analiza locului serviciilor de turism, In perioada 2003 –...

Perspectivele Serviciilor de Turism în România în Perioada 2004-2008

1. Introducere Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într-un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati...

Ai nevoie de altceva?