Sighisoara - Destinatia Ideala pentru Turismul Cultural

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sighisoara - Destinatia Ideala pentru Turismul Cultural.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 47 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

1. Sighisoara- date generale 3
1.1 Atractii turistice 4
1.2 Festivaluri 16
1.3 Personalitati marcante 18
1.4 Calendarul evenimentelor 2009- Sighisoara 25
1.5 Unitaţi de cazare 29
1.6 Analiza SWOT 34
2. Destinatia turistica competitiva-SIBIUL 35
3. Pozitionarea 39
3.1 Piata tinta a turismului cultural in Sighisoara 39
3.2 Elemente de identitate 40
3.3 Elemente de diferentiere 40
3.4 Elemente de unicitate 43
Bibliografie 47

Extras din document

1. Sighisoara- date generale

Municipiul Sighisoara beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica in partea centrala a Romaniei, fiind situat in culoarul Tarnavei Mari. Dealul Cetatii, pe care se afla cetatea medievala, este inconjurat de alte dealuri mai inalte, asezate ca un imens amfiteatru natural: spre Nord Dealul Garii (528 m), spre Vest Dealul Stejariş (524 m). spre Sud Dealul din Mijloc (511 – 603 m), iar spre Est Dealul Bradet(524 m).

Orasul este asezat intr-un punct al Vaii Tarnavei Mari unde aceasta prezinta o ingustare cu aspect de defileu taiat intr-un sistem de terase, de diferite nivele, modelate in substraturi dure de gresii pontiene. Aceasta micro-morfologie ii confera Sighisoarei un rol de pozitie cheie in culoarul raului Tarnava Mare, rol manifestat si in trecutul istoric al localitatii.

Sighisoara este al doilea oras ca marime si importanta (istorica, economica, politica, geografica) din judetul Mures, fiind ridicat la rangul de municipiu la 16 februarie 1968. Cetatea medievala beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica, in partea centrala a tarii, pe traseul unor insemnate artere de comunicatii feroviare (magistrala Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Cluj – Oradea) si rutiere (DN Brasov – Targu Mures, care este in acelati timp un tronson din drumul european E60, DN Sibiu – Sighisoara). Datorita acestei pozitii, distantele pana la principalele localitati de interes economic, administrativ, cultural si turistic nu sunt prea mari: 297 km pana la Bucuresti, 120 km la Brasov, 156 km pana la Cluj Napoca, 90 km – Sibiu, 54 km -Targu Mures.

Localitatea a fost intemeiata de colonisti germani (majoritatea lor fiind din regiunea Saxonia), care fusesera invitati sa se aseze in Transilvania de catre regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apara granitele de est.

Cronicarul sighisorean Georg Krauss(1607-1679) mentioneaza ca in anul 1191 locul unde acum se afla Sighisoara era locuit dar prima atestare documentara a asezarii este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. In anul 1298 este mentionata denumirea germana Schespurch (mai tarziu "Schäßburg"). Numele romanesc al orasului este atestat in scris din anul 1435. Forma "Sighisoara" a patruns in romana pe filiera maghiara, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Seghes").

Este un oras superb care adaposteste o istorie de mii de ani, un oras unde convietuiesc in armonie mai multe nationalitati. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a a primit de-a lungul timpului apelative ca “Perla Transilvaniei”, “Margaritar al Transilvaniei”, “Nürnberg transilvanean”.

Din 1999 Sighisoara a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, fiind in acelasi timp si pe lista monumentelor protejate ale organizatiei World Heritage Cities alaturi de alte orase europene ce detin monumente de acest rang.

Sighisoara, prin pozitia sa, se incadreaza in sectorul de clima temperat–continentala moderata, prezentand cateva particularitati, in functie de aspectul deluros al

regiunii si de culoarul mai coborat al Tarnavei Mari,care influenteaza asupra regimului termic si al precipitatiilor, conducand la inversiuni de temperatura, frecventa ceturilor si a curentilor pe culoar. Temperatura medie anuala este de 8,2º C, amplitudinea medie termica este de 22º - 23º C. Temperatura maxima absoluta a fost de 38,1º C, iar minima absoluta de 32,2º C. Precipitatiile medii anuale se inscriu intre 650 – 700mm. Umezeala atmosferica este destul de mare (78% anual). Ploile torentiale nu au un caracter accentuat,

inversiunile termice fiind destul de frecvente in perimetrul orasului, desi valea Tarnavei Mari atenueaza din intensitatea acestora. Vânturile cele mai frecvente sunt cele din sectorul NV, favorizate de orientarea generala a reliefului si in special a culoarului Tarnavei Mari.

1.1 Atractii turistice

Centrul istoric al orasului medieval Sighisoara este foarte bine mentinut, iar turnurile de aparare si casele medievale vechi de atatea secole reprezinta obiective turistice care atrag in fiecare an foarte multi vizitatori, atat romani cat si straini. Acest oras medieval are o imagine aparte si datorita faptului ca aici au convietuit romani, maghiari, sasi si alte nationalitati care s-au inteles si s-au ajutat reciproc.

Multitudinea de puncte de atractie turistica din interiorul orasului, turnuri, bastioane, biserici si case, care sunt greu de prezentat in cateva cuvinte, au influentat in mod decisiv dezvoltarea turismului cultural in acest oras-muzeu.

Printre cele mai importante obiective turistice se numara:

- Turnul cu Ceas

Este principalul punct de interes al cetatii si reprezinta simbolul orasului. A fost construit pentru a apara poarta principala a cetatii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m. Pe fatada dinspre oras nisa cuprinde in partea de jos un alt tobosar care bate sferturile de ora. Alaturi se afla o figurina enigmatica a unui barbat, cu parul lung, care avea probabil in maini biciul si securea, si care reprezinta imaginea calaului. In partea superioara se regasesc 7 papusi asezate pe un disc rotativ, care reprezinta zilele saptamanii. La ora 12, odata cu ultima bataie a ceasului, figurina zilei trecute se deplaseaza, facand loc figurinei zilei care incepe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sighisoara - Destinatia Ideala pentru Turismul Cultural.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de marketing