Turism vs Ecoturism

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3088
Mărime: 16.03KB (arhivat)
Publicat de: Ilona Butnaru
Puncte necesare: 8
ASE, Economie Agroalimentara si a Mediului, materia Ecomarketing

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. 1.Turismul in Romania
  3. 2.Turismul ecologic-ultima moda a turismului la nivel international
  4. 2.1 Atributiile Asociatiei de Ecoturism din Romania
  5. 2.2 Contribuitia la conservarea naturii
  6. 2.3 Ce presupune certificarea in ecoturism
  7. 2.4 Ce potential ecoturistic are Romania?
  8. 2.5 Cum se procedeaza in alte tari
  9. 2.6 Cum afecteaza schim¬barile climatice destina¬tiile ecoturistice
  10. 3. Potentialul turistic al incalzirii globale-studiu de caz
  11. 4.Brasov- „nod rutier versus ecoturism”-studiu de caz

Extras din referat

Turismul reprezinta pentru Romania sectorul economic care dispune de un valoros potential de dezvoltare, neexploatat inca suficient si care poate deveni o sursa de atractie atat a investitorilor cat si a turistilor straini, insa acest lucru este ingreunat de concurenta puternica din partea tarilor invecinate (Ungaria, Bulgaria, Croatia) si de amploarea problemelor legate de competitivitatea turismului romanesc.

Potrivit Strategiei de Dezvoltare din Planul National de Dezvoltare 2007-2013, marele avantaj al Romaniei pentru dezvoltarea turismului este oferit de prezenta resurselor naturale si culturale de o mare diversitate si armonios repartizate in teritoriu, care dau posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism.

Pentru completarea ofertei turistice generale, slab diversificata in prezent, Romania dispune de numeroase resurse turistice de exploatat si valorificat, in vederea acoperirii intregului an calendaristic. Sunt de remarcat in acest sens cele 18 parcuri nationale si naturale, ariile protejate, rezervatia biosfera Delta Dunarii, bogatia si diversitatea patrimoniului cultural (manastiri, cetati, biserici, monumente), comunitatile umane care pastreaza valorile civilizatiei culturale rurale in viata de zi cu zi, oportunitatile de practicare a turismului de aventura, oferite de raurile nationale, a speo-turismului, turismului ecvestru, turismului de croaziera pe fluviul Dunarea, turismului uval, favorizat de faptul ca Romania este a cincea tara in ceea ce priveste viticultura, oportunitatile pentru practicarea cicloturismului, a mountain-bike, dar si a concursurilor out-of-road.

Toate acestea confera Romaniei potential pentru dezvoltarea produselor turistice complexe si cresterea numarului total de turisti. De asemenea, oportunitatile pentru atragerea turistilor straini in special sunt din ce in ce mai diverse: oferta statiunilor turistice balneare, diferite forme ale turismului de afaceri generate de congrese, simpozioane si expozitii, actiuni cu caracter diplomatic generate de aderarea Romaniei la NATO, intrarea Romaniei in UE, viata cultural-stiintifica, deschiderea de afaceri cu firme multinationale etc.

O problema de importanta nationala si locala cu care se confrunta Romania este reprezentata de gradul diferit de valorificare a potentialului turistic, avand in vedere rolul care trebuie acordat respectarii capacitatii de suport, dar si eliminarii disparitatilor economice regionale. In acest context, in timp ce zone precum Valea Prahovei, Brasov si imprejurimi, Constanta si litoralul Marii Negre au un turism de masa la limita superioara si peste a capacitatii de suport in sezonul de varf, in restul zonelor turistice circulatia turistilor este la jumatatea capacitatii de suport si chiar mai mica. Principalul motiv al acestei situatii il constituie un complex de conditii de exploatare neadecvate, respectiv accesibilitate dificila, servicii turistice si utilitati generale de calitate slaba, programe de agrement insuficiente, retele de structuri turistice de cazare, alimentatie si agrement neacoperitoare, forta de munca in structura ocupationala turistica neadecvata cererii pietei si insuficienta cantitativ.

In raport cu potentialul turistic, dar si comparativ cu statele vecine, ponderea turismului romanesc in PIB este mica, la fel si profitul obtinut de intreprinzatorii in turism. Aceasta se datoreaza in principal lipsei produselor turistice complexe, existentei capacitatilor turistice vechi si nemodernizate, privatizate in anii 2001-2002, si lipsei facilitatilor pentru realizarea de capacitati turistice complexe, modern echipate si dotate. La acestea se adauga si lipsa capacitatilor de cazare in zonele turistice care ofera oportunitati deosebite pentru practicarea turismului de nisa si a ecoturismului.

De asemenea, lipsesc total sau sunt insuficiente capacitatile turistice in vecinatatea parcurilor naturale, nationale sau ale altor arii protejate care sunt legiferate. Fara a avea o dezvoltare cantitativa si calitativa optima a structurilor turistice de cazare, de alimentatie si de agrement, resursele turistice naturale nu pot fi valorificate complex .

In ceea ce priveste promovarea turistica, ca factor cheie pentru consolidarea locului pe piete si obtinerea succesului, Romania trebuie sa se alinieze tendintei internationale de crestere, din ce in ce mai mult, a rolului institutiei nationale de promovare a turismului in activitatea intensiva de promovare. Activitatea de promovare turistica interna este in prezent subdimensionata, cantitatea de materiale promotionale editate este insuficienta si nu acopera cererea. Situatia este determinata de lipsa unei retele nationale de centre judetene si birouri locale de promovare si informare turistica, a unor brand-uri pe zone/regiuni turistice, de deficientele in acoperirea cu fonduri de la buget a activitatii de promovare interna si internationala, de lipsa asigurarii continuitatii institutionale in domeniul promovarii.ROMPRES

Ultima moda a turismului la nivel international este cel ecologic, foarte apreciat de toti cei care iubesc natura. Delta Dunarii si populatiile de ursi, lupi si rasi din padurile tarii noastre sunt numai cateva dintre obiectivele ce trebuie incluse in imaginea Romaniei peste hotare. Despre potentialul ecoturistic unic al Romaniei vorbeste Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania

Atributiile Asociatiei de Ecoturism din Romania

Aso¬ciatia de Ecoturism din Romania realizeaza un parteneriat intre sectorul de afaceri din turism si sectorul care are ca principala activitate conservarea naturii. In cadrul sectorului de afaceri sunt inclusi tour-operatorii mici, specializati in aducerea de turisti din Europa de Vest in Romania, proprietarii de pensiuni si ghizii. In momentul de fata, asociatia cuprinde in jur de 35 de membri, dintre care doua treimi fac parte din sectorul de afaceri, iar ceilalti reprezinta entitati ce se ocupa cu conservarea naturii.

Din acest punct de vedere, organizatia este unica nu numai in Romania, dar probabil si in Europa. Am reusit sa punem impreuna oamenii care fac afaceri in turism bazandu-se pe natura si pe cei care conserva natura, incercand sa le oferim avantaje ambelor categorii. Noi cream "o umbrela" sub care se regasesc cei care practica un turism responsabil.

Romania turistica in lume

Am participat, in ultima vreme, la targuri inter¬nationale in Londra, Viena, Berlin, Zurich si in alte orase europene, si am promovat acolo intreaga asociatie. Am invitat in 2006 peste 20 de jurnalisti straini in Romania, deruland cu ei programe de ecoturism, ulterior articolele lor de presa fiind publicate in tari precum Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia.

Toate aceste actiuni sunt menite a construi o imagine pozitiva si atragatoare a Romaniei, care sa o diferentieze de destinatiile cu potential asemanator. Avem ca punct de plecare in activitatea de marketing un studiu de piata realizat in 2002 si finantat de guvernul olandez. Am studiat atunci piata turistica olandeza. Intrebarea-cheie a fost: "Cum ati dori voi, tour-operatorii olandezi, sa fie promovata Romania pe plan international, astfel incat sa puteti vinde mai mult aceasta destinatie?".

Olandezii au marturisit ca atunci cand privesc dinspre Europa de Vest spre Romania, identifica in primul rand natura si autenticitatea traditiilor ca elemente centrale ale brandului de tara. Pornind de aici, actiunile noastre au inceput sa se simta tot mai mult.

Preview document

Turism vs Ecoturism - Pagina 1
Turism vs Ecoturism - Pagina 2
Turism vs Ecoturism - Pagina 3
Turism vs Ecoturism - Pagina 4
Turism vs Ecoturism - Pagina 5
Turism vs Ecoturism - Pagina 6
Turism vs Ecoturism - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Turism vs Ecoturism
    • Cuprins.doc
    • Turism versus ecotursm.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea turismului rural în județul Brașov

INTRODUCERE Turismul rural s-a impus încet dar consecvent - în special pe pieţele turistice din ţările dezvoltate economic, ţări puternic...

Strategii de dezvoltare economică și turistică - stațiunea Călimănești-Căciulata

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Turismul în zona rurală - influența acestuia asupra mediului înconjurător

Introducere Turismul rural cuprinde toate activitatile turistice desfasurate in mediul rural, in afara zonelor destinate „turismului luminilor”...

Rolul Turismului în Dezvoltarea Economică a Regiunii Nord-Est

Rolul turismului în dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est Pornind de la ideea că dezvoltarea economică presupune procesul creşterii produsului...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Turism și Poluare

Turismul si poluarea Turismul, ca activitate economica poate cauza pagube mari ariilor protejate, in special daca nu sunt administrate adecvat,...

Organizații ecoturistice

Pe măsura extinderii ecoturismului, s-a simţit nevoia organizării unor structuri bine definite, care să poată permite o cât mai bună penetrare a...

Ecoturism

CAPITOLUL I ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN TURISMUL RURAL TURISMUL RURAL Fenomenul turismului rural nu este unul nou. Dorinţa de expansiune şi...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Valorificarea Durabilă a Resurselor Turistice și Agroturistice din Județul Bacău

CAP.: 1. GENERALITĂŢI ŞI CONCEPTE PRIVIND TURISMUL RURAL, AGROTURISMUL SI ECOTURISMUL 1.1 Turismul rural: Teritoriul Romaniei prezinta: o mare...

Promovarea turismului rural în județul Brașov

INTRODUCERE Turismul rural s-a impus încet dar consecvent - în special pe pieţele turistice din ţările dezvoltate economic, ţări puternic...

Experiența ecoturistică la nivel național și internațional

INTRODUCERE Actualitatea temei. Ecoturismul, ca fenomen social ce contribuie ladezvoltarea durabilă, reprezintă, în etapa actuală, domeniul de...

Ecoturismul în România - studiu de caz Delta Dunării

Introducere Tema aleasă spre analiză se numeşte „REZERVAŢIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII” şi cuprinde mai multe capitole şi subcapitole în care se...

Ecoturismul și Turismul Rural din Județul Neamț

Capitolul 1 : Ce este ecoturismul şi cum este perceput în România 1.1.Introducerea conceptului de ecoturism 1.1.1.Intro Odată cu intrarea în...

Parcul Național Retezat

Capitolul I Ecoturismul. Consideraţii generale Ecoturismul reprezintă şansa de a învăţa respectul pentru natură şi pentru cultura locală, iar...

Strategii privind dezvoltarea turismului și ecoturismului la nivelul Bucureștiului

INTRODUCERE Turismul, reprezintă activitatea practicată de oamenii doritori de noi experiențe, liberi spre vizitarea locurilor mult visate, cu...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Ai nevoie de altceva?