Turismul religios - tendințele dezvoltării sale

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5784
Mărime: 567.28KB (arhivat)
Publicat de: Olga Neacșu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: State Ionela
Universitatea Valahia Târgovişte Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea:Economia Comerţului Turismului şi Serviciilor

Cuprins

  1. Argument.pg3
  2. Capitolul 1. Noţiuni teoretice privind turismul religios.pg4
  3. 1.1 Conceptul de turism religios.pg4
  4. 1.2 Formele turismului religios.pg6
  5. 1.3 Tendinţe dezvoltării turismului religios.pg6
  6. Capitolul 2. Prezentarea turismului religios din Bucovina.pg8
  7. 2.1 Obiective turistice în Bucovina .pg8
  8. 2.2 Mănăstirile bucovinene.pg9
  9. Capitolul 3.Cercetări privind turismul religios în Bucovina .pg11
  10. 3.1 Materiale şi metode de cercetare.pg11
  11. 3.2 Rezultatele cercetării.pg13
  12. Concluzii.pg15
  13. Bibliografie.pg16

Extras din referat

Am ales o astfel de temă deoarece asistăm la o renaştere a acestei forme de turism.Ea este veche de mii si mii de ani, iar acum ia amploare cu ajutorul unei alte viziuni asupra turismului religios şi de pelerinaje.Noile sale dimensiuni o fac un domeniu atractiv pentru agenţiile de turism, autorităţile naţionale şi locale, tour-operatorii, companiile de transport, mediile universitare, administraţiile publice, cele care se ocupă de infrastructura generală şi specifică, precum şi altele.

Între turism şi cultură respectiv între turism şi religie există nenumărate interacţiuni şi combinaţii pe baza relaţiei dintre obiectivul cultural/locul sacru şi motivaţia turistului în funcţie de care se pot analiza mai multe aspecte.

În ultimele decenii ale secolului XX, turismul mondial şi-a diversificat formele de manifestare pe plan internaţional, încercând să valorifice cele mai valoroase obiective culturale si religioase din patrimoniul cultural religios al unei ţări. Organizaţiile interne şi internaţionale vin în întampinarea celor interesaţi şi elaborează modele de succes pe care aceştia să le urmeze.Cea mai cunoscută şi unică în domeniu este Asociaţia Mondială de Turism Religios înfiinţată în 2006 în SUA.

Capitolul 1 cuprinde în prima parte ,trecutul şi prezentul turismului religios în lume şi în România, precum şi implicaţiile sale asupra călătoriilor. A doua parte descrie regiunile cu potenţial turistic religios din România şi Israel, cât şi activitaţile care pot creşte şi ajută dezvoltarea acestui tip de turism şi influenţa acestuia în economia ţării.

Capitolul 2 cuprinde informaţii despre obiectivele turistice de tip religios din Bucovina iar mănăstirile sunt cea mai mare atractie a zonei, însă sunt de părere că si acestea sunt slab exploatate, si că s-ar putea crea pachete mult mai complexe, care întradevăr să promoveze toate mănăstirile, nu doar cele care sunt monumente UNESCO, deoarece fiecare are o istorie unică în spate, si povestea fiecăreia este aproape la fel de interesantă.

Capitolul 3 prezintă o metodă de cercetare , în această lucrare voi încerca să analizez acest tip de turism practicat în Bucovina prin prisma punctelor pozitive si a punctelor negative, pentru a se putea contura o idee despre ce se face bine, dar si pentru a se vedea unde mai trebuie făcute îmbunătătiri. Această lucrare nu este una teoretică, ci una mai degrabă practică, deoarece aceste aspecte le-am observat chiar eu, în cadrul unei excursii în această regiune, si consider că această lucrare poate fi utilă persoanelor, societătilor sau chiar institutiilor care promovează sau interactionează cu turismul religios din Bucovina.

În realizarea acestui proiect am folosit 18 surse bibliografice din care am cules informaţii ,care mi-au fost de folos pentru realizarea acestiu proiectului.

Capitolul 1.Noţiuni teoretice privind turismul religios

Între turism şi religie există nenumărate interacţiuni şi combinaţii pe baza relaţiei dintre locul sacru şi motivaţia turistului. Prima parte a acestui proiect prezintă trecutul şi prezentul turismului religios în lume şi în România, precum şi implicaţiile sale asupra călătoriilor. A doua parte descrie regiunile cu potenţial turistic religios din România şi Israel, cât şi activitaţile care pot creşte şi ajută dezvoltarea acestui tip de turism şi influenţa acestuia în economia ţării.

Turismul religios este acel tip de turism care are ca scop vizitarea edificiilor religioase cu implicaţii de ordin spiritual. Noţiunea de religios s-a dezvoltat de la înţelegerea motivaţiilor turiştilor. Diferenţa dintre această formă de turism şi altele o constituie motivaţia religioasă a turiştilor .

1.1 Conceptul de turism religios

Călătoriile cu scop religios nu sunt un fenomen nou. Religia este de mult timp un motiv integrant pentru a întreprinde călătorii şi este de obicei considerată CEA mai veche formă de călătorie non economică. În fiecare an milioane de oameni călătoresc către destinaţiile de pelerinaj cele mai importante din punct de vedere religios de pe întreg pământul, atât de origine mai veche cât şi modernă. Călătoriile motivate de religiozitate şi spiritualitate au devenit răspândite pe scară largă şi popularizate în ultimele decenii, ocupând un segment important din turismul internaţional, crescând substanţial în ultimii ani, atât proporţional cât şi în termeni absoluţi.

O creştere continuă în acest segment de piaţă pare a fi o tendinţă previzibilă şi pe viitor. Creşterile călătoriilor motivate religios au coincis cu creşterea turismului în epoca modernă, şi chiar dacă industria şi ale sale "practici asociate interacţionează cu viaţa religioasă şi instituţiile religioase, în aproape fiecare colţ al lumii", turismul religios este unul dintre domeniile cele mai puţin studiate din cadrul cercetării turismului. Aceasta îndeosebi, în comparaţie cu celelalte aspecte ale sistemului turistic şi pieţelor conexe. Lucrul acesta este surprinzător, deoarece religia a jucat un rol-cheie în dezvoltarea agrementului de-a lungul secolelor şi a influenţat modul în care oamenii îşi folosesc timpul lor liber. Ca atare, modelele de deplasare moderne şi activităţile nu pot fi pe deplin înţelese cu excepţia cazului în care religia este, de asemenea, luată în considerare.

Numai recent savanţii, guvernele, precum şi agenţiile de turism au luat la cunoştinţă de numărul tot mai mare de turişti motivaţi religios, sau, cel puţin, de creşterea vizitelor schiturilor sacre în conjunctura creşterii generale a patrimoniului cultural şi de turism. Acest interes public a apărut în principal din cauza potenţialului economic pe care îl presupune aceste călătorii religioase. Ca rezultat, locurile venerate sunt acum privite ca resurse turistice profitabile ce pot fi vizitate de turiştii interesaţi de situri culturale şi istorice. Moschei, biserici, catedrale, căi de pelerinaj, arhitecturi sacre, şi atracţiile metafizice sunt folosite în mod vizibil în turismul promoţional, după cum arată în cercetările recente de marketing şi conotaţiile sale religioase milenare. Ca urmare a introducerii pe piaţă şi a creşterii intereselui general pentru turismul cultural, situ-rile religioase sunt frecventate tot mai mult de turiştii curioşi decât de pelerinii spirituali.

Un alt aspect al turismului religios este că acesta implică din partea turiştilor un anumit nivel de instruire şi de cultură pentru a putea aprecia obiectivele din punct de vedere al arhitecturii, al valorii şi semnificaţiilor spirituale. Scopul acestui tip de turism, dincolo de nevoia de cunoaştere şi de plăcere estetică, este dorinţa unei experienţe divine.

Bibliografie

1. C. Cristureanu, 1992 ,”Economia si politica turismului international”, Ed. Abeona, Bucuresti

2. I.Ionescu, 2002, ”Turismul fenomen social-economic si cultural”, Ed. Oscarprint, Bucuresti

3. Moldoveanu, Gh. C. - Bucovina: Onomastică și istorie (București, 2002

4. N. Neacsu, 2000, “Turismul si dezvoltarea durabila” , Ed. Expert, Bucuresti

5. N. Neacsu,2007 ,”Master Planul pentru dezvoltarea Turismului National”,Bucuresti

6. N. Neacsu, A., 2002 "Economia turismului" - Studii de caz. Reglementari", Editura Uranus, Bucuresti

7. Nicoleta Petcu,2001,” Statistica in turismul religios” , Editura Albastra, Bucuresti

8. Nita Constantin, 2000,” Piata turistica a României” ,Ed. Ecran Magazin, Brasov

9. OSCAR SNAK, 1975, “Economia si organizarea turismului” Editura Sport - Turism, Bucuresti

10. P. Baron, O. Snak, N. Neacsu, 2001, “Economia turismului “Ed. Expert, Bucuresti

11. http://www.Biblioteca.regielive.ro/referate/turism/turismul-religios-151633.htm

12. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/turismul-religios

13. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/turismul-religios-in-bucovina-73359.html

14. http://www.finantare.ro/pag67,Axa-5_-Dezvoltarea-durabila-si-promovarea-turismului.html

Preview document

Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 1
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 2
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 3
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 4
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 5
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 6
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 7
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 8
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 9
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 10
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 11
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 12
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 13
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 14
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 15
Turismul religios - tendințele dezvoltării sale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Turismul Religios - Tendintele Dezvoltarii Sale.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de atenuare a sezonalității turistice în zona Horezu

INTRODUCERE Activitatea turistică se înscrie între fenomenele ce s-au impus în mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Turismul Religios

1. Notiuni teoretice despre turismul religios Turismul religios este o forma de turism care exista, de secole si care mai pastreaza înca unele...

Analiza turismului cultural religios în zona Dobrogei

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISMULUI CULTURAL RELIGIOS Termenul generic de “turism” inmanunchiaza gusturile si insusirile de a calatori, pedestru,...

Tehnica servirii preparatelor din vânat

ARGUMENT Având în vedere creşterea mare a localurilor de tip restaurant în sec. XXI şi creşterea calităţii serviciilor tehnica servirii...

Turismul Religios și Posibilități de Dezvoltare a Acestuia în Județul Caraș-Severin

CAPITOLUL I LOCUL ŞI ROLUL TURISMULUI RELIGIOS ÎN DEZVOLTAREA REGIONALĂ/LOCALĂ În concordanţă cu aspectele mai sus prezentate, privind...

Turismul religios

1.SCURT ISTORIC Turismul religios are o vechime de secole. Manifestat de cele mai multe ori sub forma pelerinajului, el implică din partea...

Delta Dunării - diversitatea potențialului turistic

Rezumat Am ales această temă pentru lucrarea mea de disertație deoarece reușete să împletească aspectul teoretic cu cel practic, și anume îmi dă...

Turismul Balnear în România

Turismul naţional cât si cel internaţional,reprezintă o activitate economică majoră pentru cea mai mare parte a ţărilor.Istoria recentă arata că...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Serviciilor

CAPITOLUL I Conceptul şi obiectul de activitate al marketingului serviciilor Introducere Istoria marketingului este caracterizată printr-o...

Marketingul Serviciilor

Introducere Istoria marketingului este caracterizată printr-o generalizare progresivă în toate sectoarele vieţii economice şi sociale începând cu...

Ai nevoie de altceva?