Analiza discursului de inaugurare a lui Barack Obama din ianuarie, 2013

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Analiza discursului de inaugurare a lui Barack Obama din ianuarie, 2013.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Profesor: Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

In aceasta lucrare este analizat discursul politic de inaugurare al presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, din ianuarie 2013. Obiectivul acestei analize este incadrarea discursului intr-o anumita tipologie, examinarea sa din punct de vedere ideologic, precum si analizarea tematicilor si a componentei verbale si nonverbale.

Limbajul joaca un rol foarte important intr-un discurs politic deoarece este un instrument strategic prin care se urmareste in primul rand maniera prin care este transmis mesajul pentru a convinge publicul de valoarea unei idei. Astfel, comunicarea este o metoda eficienta de a influenta din punct de vedere social comportamentul politic al indivizilor, prin impactul direct pe care il are asupra atitudinilor si credintelor.

Pentru a incepe analiza propriu-zisa, este necesar ca inainte sa prezentam elementele importante ale analizei de discurs si ale discursului in sine. Astfel, analiza discursului este o disciplina care urmareste "sa articuleze enuntul sau asupra unui anumit loc social". Aceasta disciplina opereaza cu genuri de discurs sau cu campuri discursive (de exemplu stiintific, politic etc.). Relativ noua, aceasta disciplina care se sprijina pe discipline ale stiintelor umaniste (lingvistica, sociologie, psihologie, antropologie, retorica), raporteaza enunturile la contextele lor, incercand sa cuprinda discursul ca o activitate inseparabila de contextul sau. Pentru aceasta activitate este necesar sa tinem cont de anumiti factori: participantii la discurs, cadrul sau spatio-temporal, instrumentul de investigare si scopul discursului. Acesti factori sunt evidentiati in functie de genurile de discurs. (Maingueneau 1996, pag 11).

Referitor la definitia discursului, Kerbrat-Orecchioni afirma ca acesta reprezinta un "...sistem de operatiuni subiacente, aplicate continutului si contextului, in cadrul unei formatiuni discursive determinate si conducand la un ansamblu organizat de unitati lingvistice care constituie un text; la acest nivel, orientat cu necesitate spre exterior, vorbim despre discurs". Acelasi autor sustine si faptul ca acest termen implica ideea ca alteritatea (celalalt) joaca un rol esential in constituirea identitatii (sinelui), precum si ideea ca orice discurs este un dialog perpetuu - constient sau inconstient - cu celalalt.

In ceea ce priveste discursul presedintelui Obama, acesta incepe printr-o adresare solemna celor prezenti cu referire la deviza dupa care se ghideaza partidul din care provine si anume "respectarea principiilor democratiei : egalitate si libertate, deoarece Partidul Democrat este cel care ofera egalitate de sanse tuturor oamenilor si totodata stabileste armonie in societate. Faptul ca discursul politic influenteaza societatea intr-o anumita masura, Barack Obama are sansa, prin calitatile sale de comunicator exceptional, sa capteze audienta prin prezentarea nevoilor electoratului, intarind increderea in randul cetatenilor. De asemenea, tot in prima parte a discursului, presedintele nu omite sa aduca un omagiu stramosilor nostri care au luptat pentru castigarea libertatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza discursului de inaugurare a lui Barack Obama din ianuarie, 2013.docx

Bibliografie

1. Maingueneau, D., Les termes cles de l'analyse du discours, Paris, Seuil, 1996.
2. .Kerbrat-Orecchioni, C., Le discours en interaction, Paris, Armand Colin, 2005.
3. Michael G. Roskin, Robert L. Cord, James A. Mederois, Walter S. Jones, Stiinta politica. O introducere, Polirom, Iasi, 2011
Alte referinte:
1. https://www.youtube.com/watch?v=Hwqz2TPv3y8
2.http://stiri.tvr.ro/barack-obama--la-investire--cand-vremurile-sunt-in-schimbare--la-fel-trebuie-sa-fim-si-noi_26274.html