Mecanizarea lucrarilor de recoltat

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest seminar prezinta Mecanizarea lucrarilor de recoltat.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Profesor: Nicolescu Andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Cuprins

INTRODUCERE . pag. 2
CAP. 1 MECANIZAREA LUCRĂRILOR DE RECOLTAT . pag. 3
1.1 Combine de recoltat cereale păioase pag. 4
1.2 Mecanizarea lucrărilor de recoltat porumb ..pag. 13
CALENDARUL ANUAL DE RECOLTAT .. pag. 16

Extras din document

INTRODUCERE

Mecanizarea reprezintă executarea cu mijloace tehnice mecanice a lucrărilor în agricultura. Executarea mecanizata a lucrărilor agricole nu este facultativă; fără mecanizare nu poate fi realizata producția agricola. Gradul de mecanizare si nivelul mecanizării pot fi diferite. Mecanizarea agriculturii asigură condiții favorabile pentru culturile de câmp și pune la dispoziție tehnologii adecvate. Prin mecanizare este asigurata creșterea nivelului calitativ general al producției,prin precizie,promptitudine si reducerea pierderilor.

Mecanizarea agriculturii influențează favorabil activitatea omului,prin eliminarea eforturilor mari și a lucrărilor stresante, prin creșterea productivității muncii, reducerea timpului de lucru si configurarea optimă a programului de lucru.

Pentru a putea produce eficient și competitiv, exploatațiile agricole indiferent de tipul lor, trebuie să se înscrie în tendițele care se manifestă în prezent la nivelul agriculturii mondiale, spre promovarea factorilor calitativi din rândul cărora fac parte dezvoltarea cunoașterii, pregătirea managerială, înnoirea tehnică, aplicarea tehnologiilor moderne, informatizarea, etc.

Tehnologiile proiectate evidențiază condițiile optime de vegetație, întregul complex de măsuri fitotehnice, în vederea punerii în valoare a potențialului genetic al soiurilor și hibrizilor aflați în cultură. S-a acordat o importanță însemnată măsurilor tehnologice moderne, de înaltă productivitate, eficiente economic și nepoluante, precum și soluțiilor privind reducerea consumului de energie. Măsurile tehnologice preconizate au ca obiectiv sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, captarea cât mai eficientă a energiei radiante și termice a soarelui și a precipitațiilor, consumuri raționale de energie convențională, de îngrășăminte chimice și pesticide, în vederea prevenirii deteriorării mediului și menținerii resurselor fundamentale ale agriculturii.

CAP. 1 MECANIZAREA LUCRARILOR DE RECOLTAT

Mașinile de recoltat datează încă din anul 50 d. Hr. Istoricul roman Pliniu cel Bătrân a menționat in Galia existenta unei “mașini de recoltat” (vallus) care consta dintr-un fel de pieptene format din scânduri montate pe un vehicul cu doua roti, împins in lan de un animal de tracțiune si dirijat de către un muncitor . “Pieptenele” pătrundea in lanul de grâu si rupea spicele care erau împinse de către un muncitor si colectate intr-o bena deschisa. Mai târziu, pe la anul 400, aceasta mașina a fost menționată si de istoricul roman Palladius.

Combina, nici o alta invenție nu a avut un astfel de impact asupra producției mondiale de alimente ca acest cal de bătaie. Combina realizează un proces operațional care in plan istoric, de-a lungul mileniilor, a necesitat eforturi fizice enorme atât pe câmp cat si in cadrul fermelor: mașina taie cerealele pe durata traversării câmpului, in timp ce simultan treiera boabele, aproape fără pierderi, adunând materialul recoltat intr-un buncăr mare. Face acest lucru foarte rapid si la o scara imensa.

Combina a apărut pe scena agricola in Europa in vara lui 1936. In același an, August Claas a dezvăluit o mașina tractata de către tractor, mașina pe care el a conceput-o la fabrica sa din Harsewinkel din Westfalen. Din prima zi, aceasta secerătoare-legatoare a oferit un flux perfect al grânelor pe timpul traversării câmpului, cu materialul transportat in saci - astfel cauzând o revoluție in cadrul agriculturii europene.

Un număr de combine americane, tot tractate de către tractoare, au fost utilizate in Europa chiar din anii 1920, însă aceste mașini s-au dovedit a fi eșecuri. Culturile europene compacte, deseori jilave sau poziționate plan, s-au dovedit a fi necorespunzătoare pentru mașinile americane, utilizate in condițiile mult mai puțin pretențioase de recoltat ale câmpiilor întinse ale Vestului Mijlociu. In scurt timp s-a răspândit controversa intre fermieri si oamenii de știință cu privire la faptul ca o combina ca si cea utilizata in Statele Unite nu ar fi potrivita pentru recoltatul cerealelor europene, datorita paiului lung si a infestării dese cu buruieni.

Pana la acel moment, cerealele erau tăiate manual cu secera, fiind apoi uscate in scripeți sau puse in sure, spre uscare. Abia mai târziu au fost utilizate mașinile staționare de treierat, fiind utilizate pana si in cele mai întunecate zile de iarna, pentru a separa boabele de tulpini

Combinele de recoltat cereale păioase seceră plantele din lan, treieră spicele, separă boabele rămase în paie, curăță boabele de impurități. O combină autopropulsată de recoltat cereale este alcătuită din dispozitive de lucru si din șasiu autopropulsat. Dispozitivele principale de lucru sunt: echipament de secerat, transportatoare, parate de trierat, scuturător, sistem de curățire, buncăr de boabe.

Mecanizare recoltării porumbului sub forma de știuleți este adecvată condițiilor din tara noastră. Mașinile de cules știuleți pot detașa si depănușa știuleții, pe care îi preia o remorcă cu care mașina lucrează în agregat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanizarea lucrarilor de recoltat.docx

Bibliografie

1. http://agroromania.manager.ro/articole/Stiri/Recoltarea-porumbului-Ce-productii-pot-fi-obtinute-in-conditiile-din-tara-noastra-9119.html
2. http://www.agrotechjdr.ro/recoltare/
3. www.basf.ro
4. https://www.gazetadeagricultura.info/plante/cereale/1650-recoltarea-cerealelor-in-luna-iulie.html
5. https://www.stiriagricole.ro/combine-pentru-recoltarea-porumbului-2623.html