Consilierea persoanelor dependente de droguri si a familiei acestora

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Consilierea persoanelor dependente de droguri si a familiei acestora.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Introducere

Din punct de vedere etimologic termenul de consiliere provine din latinescul ,,consilium” care însemna,, sfătuire, îndrumare”. ,, British Association for Counseling and psychotherapy definește consilierea ca fiind utilizarea relației interpersonale pentru a facilita autocunoașterea, acceptarea emoțională și maturizarea, dezvoltarea optimă a resurselor personale ale beneficiarului. ” ( Velica, 2006, p. 23) Consiliera urmărește să ajute clienții ,,să se regăsească într-o nouă postură, aceea de personă independentă și integral responsabilă pentru păstrarea propriului echilibru.” ( Velica, 2006, p. 23)

Prin intermediul consilierii clientul va fi capabil să dezvolte abilități, acestea ajutându-l să își conștientizeze problema, să facă față trăirilor pe care le are dar in același timp îl va ajuta sa devină responsabil și capabil să își ia propriile decizii. Consilierul are rolul de a sprijini clientul în rezolvarea unei probleme.

Scopul general al consilierii este acela de a asigura un ,, sprijin activ clienților, pentru ca aceștia să își poată identifica și explora sentimentele, problemele prioritare să poată lua decizii corespunzătoare. Caracteristica esențială a acestui proces este faptul că, în funcție de nevoile și cunoștințele sale, beneficiarul e cel care furnizează, care determină conținutul consilierii.”(Velica, 2006, p. 23)

În Manualul de consiliere, Richard Nelson-Jones descrie relațiile de consiliere ca fiind ,,procese de comunicare în dublu sens, fie că sunt pozitive fie că sunt negative.”( Nelson-Jones, 2014, p.60) Pentru a se realiza consilierea este nevoie de crearea unei alianțe între consilier și client. ,, Un patern de comunicare productiv este unul de colaborare în vederea atingerii scopurilor legitime de acordare a consilierii. De exemplu, răspunsurile empatice bune ale consilierilor conduc la răspunsuri oneste, autoexploratorii din partea clienților, care la rândul lor conduc la răspunsuri bune empatice din partea consilierilor.”( Nelson-Jones, 2014, p. 60)

Pentru a fi consilier este nevoie să ai o personalitate puternică, să nu te implici emoțional în problemele clienților, să îi asculți activ, sa fii capabil să creezi un spațiu securizant, etc. Matei Georgescu consideră că ,, Personalitatea consilierului reprezintă instrumentul esențial al intervenției, fiind modelul implicit de gestiune a situațiilor problematice de viață. Capacitatea de gestiune afectivă și cognitivă a consilierului este reflectată de capacitatea de a-și accepta propriile experiențe, de atitudinea pozitivă, de capacitatea de angajare în relație, de a se lăsa perceput de ceilalți așa cum este, de a accepta responsabilitatea pentru propriul comportament, de a avea aspirații realiste și de a-și conștientiza sistemul de valori.”( Georgescu, 2004, p. 104)

Consilierea persoanelor dependente de droguri

În România consumul de droguri reprezintă o problemă socială, un fenomen complex în continuă creștere care afectează atât calitatea vieții consumatorilor cât și a cetățenilor neconsumatori. Drogurile sunt o categorie de substanțe dăunătoare pentru organismul uman. În dicționarul de politici sociale, Luana Pop definește drogul ca fiind ,, orice substanță care, prin natura sa chimică, alterează structura și funcționarea normală a organismului”( Pop, 2002, p.233).

Consecințele consumului de droguri sunt nenumarate. Cea mai cunoscută este dependența, aceasta apare atunci cand se consumă în mod repetat o anumită substanță. Dependența se manifestă ca o dorință sfâșietoare și constanta de consumare. Dependența este definită in cartea ,,O scrisoare pentru tine. Corespondențe terapeutice”de Vasile Constantin drept ,,o stare de subordonare, de ,,supunere”,( ), fața de cineva sau ceva”. (Constantin, 2016, p.49) .Odată cu trecerea timpului substanțele consumate ajung sa stăpânească persoanele care le consumă. Acest fapt conducând la diverse reacții atât fizice cât si psihice.

Efectele în urma consumului de droguri diferă de la individ la individ, deoarece fiecare om are un organism diferit

Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea persoanelor dependente de droguri si a familiei acestora.docx

Bibliografie

Cicu, Gabriel, Georgescu, Daniela, Moldovan, Ana Maria, Concepte privind tulburărilor datorate consumul de substanțe, Agenția Națională Antidrog, București , 2007
Constantin , Vasile , O scrisoare pentru tine. Corespondențe terapeutice , Editura. Sper , București , 2016
Georgescu, Matei, Introducere în consilierea psihologică, București, Editura Fundației România de mâine, 2006
Georgescu, Matei, Introducere în consilierea psihologică, București, Editura Fundației România de mâine, 2004
Nelson-Jones, Richard, Manual de consiliere, Editura Trei, 2009
Pavel, Abraham , Nicolăescu Daniela, Comunitatea terapeutică: metodă de tratament a persoanelor dependente de droguri, București, Ed. Civitas, 2008
Velicu, Liliana, Consilierea pre-și post-test HIV, București, Agenția Națională Anti- Sida, 2006
http://www.ana.gov.ro/