Securitatea Informatica

Imagine preview
(6/10 din 7 voturi)

Acest seminar prezinta Securitatea Informatica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

4.1. Securitatea informatica

Securitatea informatica a devenit una din compenentele majore ale internetului. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte, si necesitatea asigurarii confidentialitatii, integritatii si autenticitatii informatiilor, pe de alta parte.Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta solitii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii aparente. Viteza si eficienta comunicatiilor “instantanee” de documente si mesaje confera numeroase atuuri actului decizional intr-o societate moderna, bazata pe economie concurentiala. Insa utilizarea serviciilor de posta electronica, web, transfer de fodnuri etc. se bazeaza pe un sentiment, adeseori fals de securitate a comunicatiilor, care poate transforma potentialele castiguri generate de accesul rapid la informatii, in pierderi majore, cauzate de furtul de date sau de inserarea de data false ori denaturate.

Sistemele informatice sunt amenintate atat din interior cat si din exterior. Pot fi persoane bine intentionate care fac diferite erori de operare sau persoane rau intentionate, care sacrifica timp si bani pentru penetrarea sistemelor informatice.Dintre factorii tehnici care permit fisuri de securitate pot fi anumite erori ale software-ului de prelucrare sau de comunicare sau anumite defecte ale echipamentelor de calcul sau de comunicatie. De asemenea, lipsa unei pregatiri adecvate a administratorului, operatorilor si utilizatorilor de sisteme amplifica probabilitatea unor brese de securitate. Folosirea abuziva a unor sisteme (piraterie informatica) reprezinta, de asemenea, unul din factorii de risc major privind securitatea sistemelor informatice.

In ultimii ani, in tarile dezvoltate, hartia a devenit numai un mediu de prezentare a informatiilor nu si de arhivare sau transport. Aceste ustime doua functii au fost preluate de calculatoare si de retele de interconectare a acestora. De aceea au trebuit sa fie gasite solutii pentru inlocuirea sigiliilor, stampilelor si semnaturilor olografe din documentele clasice cu variantele lor digitale, bazate pe criptografia clasica si cu chei publice. Criptografia computationala este tot mai folositapentru contracararea problemelor de securitate informatica. Utilizata multa vreme doar pentru asigurarea confidentialitatii comunicatiilor militare si diplomatice, criptografia a cunoscut in ultimii 20 de ani progrese spectaculoase, datorate aplicatiilor sale in securitatea datelor la calculatoare si retele.

Ameliorarea securitatii sistemelor informatice trebuiesa fie un obiectiv important al oricarei organizatii.Trebuie insa avuta in vedere asigurarea unui bun echilibru intre costurile aferente si avantajele concrete obtinute. Masurile trebuie sa descurajeze tentativele de penetrare neautorizata, sa le faca mai costisitoare decat obtinerea legala a accesului la aceste programe si date. OCED (Organization of Economic Cooperation and Development) este unul din organismele internationalepreocupate de domeniul protectiei datelor cu caracter personal, securitatii sistemelor informatice, politicii de cifrare si al protectiei proprietatii intelectuale.

In ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal, OECD a elaborat in anul 1985 Declaratia cu privire la fluxultransfrontarier al datelor. Ideea fundamentalaera de a se realiza, prin masuri juridice si tehnice, controlul direct individual asupra datelor cu caracter personal si asupra utilizarii acestora.Eforturile actuale sunt dirijate catre realizarea unui cadru international in ceea fe priveste viata personala si autonomia individuala a persoanelor (libertatea de miscare, libertatea de asociere si drepturile fundamentale ale omului).

In domeniul sistemelor informatice, tarile OECD au cerut, in 1988 secretariatului OECD sa pregateasca un raport complet asupra acestui domeniu, cu evidentierea inclusiv a problemelor tehnologice de gestiune, administrative si juridice. Urmare a acestui raport, tarile membre au negociat si adoptat in anul 1992 Liniile directoare privind securitatea sistemelor informatice in OECD. Ele ofera un cadru international de referinta pentru dezvoltarea si punerea in practica a unor masuri, practici sau coerente de securitate informatica in sectoarele public si privat.Consiliul OECD recomanda revizuirea periodica a acestor reglementari la fiecare 5 ani. rq369q7477dqqb

4.2. Securitatea conectarii la internet

Internetul este o structura deschisa la care se poate conecta un numar mare de calculatoare, fiind deci greu de controlat. De aceea putem vorbi de vulnerabilitatea retelelor, manifestata pe variate planuri. Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor prin internet, il constituie securitatea informatiilor. Nevoia de securitate si de autenticitate apare la toate nivelurile arhitecturale ale retelelor. De exemplu, utilizatorii vor sa se asigure ca posta electronica soseste chiar de la persoana care pretinde a fi expeditorul. Uneori utilizatorii, mai ales cand actioneaza in numele unor firme, doresc asigurarea caracterului confidential al mesajelor transmise. In tranzactiile financiare, alaturi de autenticitate si confidentialitate, un loc important il are si integritatea mesajelor, ceea ce inseamna ca mesajulreceptionat nu a fost alterat in timpul transmisiei prin retea. In tranzactiile de afaceri este foarte important ca, o data receptionata, o comanda sa fie nu numai autentica, cu continut nemodificat, dar sa nu existe posibilitatea ca expeditorul sa nu o mai recunoasca. Deci portile (gateway) si rooter-ele trebuie sa discearna intre calculatoarele autorizate si cele intruse. In aceste conditii securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale internetului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Informatica.doc