Proiectarea sistemelor informatice

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Antropologie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3333
Mărime: 476.52KB (arhivat)
Publicat de: Antim Dumitru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tamara Zacon
Chisinau, R. Moldova
Indicații metodice privind îndeplinirea sarcinilor de laborator pentru studenții anului II, specialitățile „Cibernetică și Informatică Economică”, „Informatică Aplicată”, secțiile zi și fără frecvență

Cuprins

  1. Notă introductivă ..3
  2. Lucrare laborator № 1 "Definirea problemei " ...4
  3. Lucrare laborator № 2 "Proiectarea intrărilor și ieșirilor SSI " 5
  4. Lucrare laborator № 3 "Proiectarea bazei informaționale a SSI 6
  5. Lucrare laborator № 4 "Proiectarea procedurilor automate ale SSI 7
  6. Raportul final privind lucrările de laborator 8
  7. Bibliografie recomandată .9
  8. Anexe

Extras din seminar

Notă introductivă

Scopul disciplinei “Proiectarea sistemelor informatice” (PSI) presupune asigurarea pregătirii studenților în direcția uneia dintre laturile principale ale viitoarei lor activități, de modernizare a sistemului informațional social-economic în concordanță cu cerințele conducerii științifice a activității economice.

Cursul asigură cadru conceptual necesar abordării științifice a activităților de analiză, proiectare implementare și exploatare a Sistemelor Informatice Economice (SIE), privind activitățile economice din cadrul unităților social-economice și pentru alte activități specifice din cadrul economiei naționale.

Însușirea acestei discipline este condiționată de existența unui fond corespunzător de cunoștințe cu privire la:

- sisteme electronice de calcul;

- structura fizică, funcționarea și programarea calculatoarelor, - proiectarea bazelor de date; - tehnologii informaționale, etc.

Fondul de timp destinat însușirii disciplinei PSI este de 54 ore, inclusiv: 22 ore curs, 32 ore laborator.

Fiecare lucrare de laborator prezintă anumite elemente ale unui sistem informatic economic care vor fi elaborate de fiecare student în cadrul orelor de laborator și care vor fi realizate în baza unor exemple concrete ce vor reflecta o problemă din orice domeniu de activitate socio-economică.

Prin urmare, fiecare student este nevoit să-și aleagă o problemă, fie din lista temelor propusă de profesor, fie din oricare alt domeniu, care va semnifica tema sarcinii /proiectului informatic*, în cadrul orelor de laborator.

Temele vor fi coordonate, în mod obligatoriu, cu profesorul responsabil de curs, chiar în primele ore de laborator.

Lucrările de laborator vor fi susținute și apreciate cu notă care va reprezenta reușita curentă a studentului.

Rezultatul susținerii lucrărilor de laborator reprezintă condiția de admitere la examen.

- NOTĂ: Proiect informatic - denumire generică referitoare la realizarea sistemelor informatice, subsistemelor informatice, a aplicațiilor informatice sau a unor probleme independente.

Lucrare laborator № 1. Tema: „ Definirea problemei "

Scopul lucrării: Analiza diferitelor probleme din orice domeniu de activitate socio-economică, alegerea temei care va deveni suportul de realizare a unui proiect informatic (subsistem informatic) și care va include elementele de bază privind proiectarea unui subsistem informatic economic. De asemenea, scopul lucrării urmărește definirea clară a esenței problemei alese.

Aspecte teoretice: Alegerea temei pentru viitorul subsistem informatic presupune mai întâi de toate, o analiză a unui larg spectru de probleme din orice domeniu de activitate socio-economică. Acestea pot fi căutate pe Internet, pot fi găsite în lista propusă de profesor (anexa 1) sau pot fi propuse chiar de către student. În toate cazurile, tema pentru viitorul proiect informatic, care va fi realizat în cadrul orelor de laborator, trebuie coordonat cu profesorul responsabil de curs. Proiectarea viitorului subsistem informatic necesită, încă de la început, formularea clară, completă și corectă a problemei care trebuie rezolvată sub aspect informatic, ca o cerință importantă pentru desfășurarea cu bune rezultate a activității de concepție și proiectare a elementelor de bază a subsistemului informatic. Altfel spus, se impune concretizarea esenței problemei abordate, ceea ce înseamnă lămurirea trăsăturilor fundamentale ale problemei respective (atât sub aspect economic, cât și sub aspect organizatoric) și a domeniului social-economic din care face parte. Esența economico-organizatorică a problemei abordate, exprimă aspectul economic, principiile și metodele de organizare sau ansamblul de măsuri privind asigurarea rezolvării acesteia. Prin exemplificare, în anexa 2, este descrisă esența economico-organizatorică a problemei privind evidența remunerării muncii în organizațiile bugetare din domeniul administrației publice.

Indicații privind îndeplinirea lucrării:

1. Analizați diferite probleme din orice domeniu de activitate social-economică, care pot fi abordate sub aspect informatic.

2. Analizați tematica lucrărilor de laborator propusă de profesor (anexa 1);

3. Selectați o problemă cu caracter economic care va deveni tema viitorului proiect informatic și suportul de proiectare a elementelor viitorului subsistem informatic economic;

4. Coordonați tema aleasă cu profesorul;

5. Lămuriți și descrieți esența economico-organizatorică a problemei alese;

6. Perfectați rezultatele obținute în raportul pentru lucrările de laborator.

Lucrare laborator № 2. Tema: „Proiectarea intrărilor și ieșirilor SSI ".

Scopul lucrării: Definirea intrărilor și ieșirilor unui subsistem informatic și proiectarea acestora.

Aspecte teoretice: Definirea intrărilor presupune concretizarea naturii și specificului, denumirilor intrărilor, precum și conținutului și volumului de date, frecvența fiecărui document, tipurilor de suport, criteriilor de validare a datelor, etc. Proiectarea intrărilor subînțelege, de regulă, adaptarea documentelor de intrare la cerințele noului SSI, adică formalizarea documentelor din punct de vedere al conținutului și al formei prin anumite modificări. Definirea ieșirilor presupune concretizarea tipologiei acestora care poate fi:

- indicatori economico-financiari;

- liste / situații de ieșire;

- grafice;

- ieșiri către alte sisteme informatice.

Proiectarea ieșirilor SSI subînțelege determinarea formatului și conținutului tuturor tipurilor de ieșiri definite și pe care le va furniza viitorul SSI. La proiectarea ieșirilor trebuie să se țină cont atât de principiile, cerințele legislative, informaționale și de proiectare, cât și de posibilitățile și restricțiile tehnice. Proiectele (machetele) pentru formularele ieșirilor trebuie să fie prezentate într-o formă simplă, inteligibilă, care să asigure și facilitatea în utilizare. De exemplu, în componența

proiectelor listelor/situațiilor de ieșire trebuie să fie incluse atât formatul propriu-zis (titlul, indicatorii, natura și lungimea maximă a fiecărui indicator, căile de determinare și de control a indicatorilor), cât și legenda (destinația, numărul de exemplare frecvența, termenele și dispozitivul periferic de obținere, etc.). Graficele, de asemenea, trebuie să fie însoțite de următoarele elemente complementare: titlul și subtitlul, legende privind reprezentarea indicatorilor, grile pentru redarea graficului, reprezentarea cromatică, definirea unor formate corespunzătoare pentru valorile indicatorilor, etc. Formatele video de ieșite, la rândul lor, trebuie să includă toate componentele necesare pentru reflectarea eficientă a indicatorilor economico-financiari.

Indicații privind îndeplinirea lucrării:

1. În baza informațiilor acumulate în lucrarea precedentă, definiți categoriile de intrări ale subsistemului informatic economic din domeniul ales;

2. Concretizați natura și specificul, denumirea intrărilor, precum și conținutul volumului de date, frecvența fiecărui document, tipurile de suport, criteriile de validare a datelor, etc.;

3. Proiectați intrările prin adaptarea acestora la cerințele SSI, formalizați documentele din punct de vedere al conținutului și al formei prin anumite modificări;

4. Proiectați formatele video de intrare;

5. În baza informațiilor acumulate în lucrarea precedentă, definiți categoriile de ieșiri ale subsistemului informatic economic din domeniul ales;

6. Proiectați formularele de ieșire, inclusiv agenda;

7. Proiectați formatele video de ieșire;

8. Perfectați rezultatele obținute.

Bibliografie

1. Zacon T. Proiectarea sistemelor informatice. Note de curs. Chișinău, ASEM, 2018. (Format electronic).

2. Roșca I., Zaharie D. Proiectarea sistemelor informatice de gestiune (note de curs). Editura ASE, București, 2002.

3. Sabău Gh., Lungu I,. Bodea C, Velicanu M., s.a. Proiectarea sistemelor informatice economice, Editura INFOREC, 2003.

4. Zaharie D., Roșca I., Proiectarea obiectuală a sistemelor informatice. Editura Dual Tech, 2002.

5. Bodea C., Sabău Gh., Posdarie E., Sisteme informatice. Analiză și proiectare orientate obiect utilizând UML, Editura INFOREC, București, 2001.

6. Costaș I., Chirev P., Zacon T. Infrastructura informațională în Republica Moldova. Tipografia centrală. Chișinău, 2001.

7. Davidescu N. Proiectarea sistemelor informatice prin limbajul UML, Editura ALL BECK, București, 2003.

8. Ioan Roșca, E.Macovei, ș.a. Proiectarea sistemelor informatice financiar-contabile. Editura didactică și pedagogică, București, 1993.

9. Oprea D. Premisele și consecințele informatizării contabilității, Iași, 1994.

10. Roșca și col. Informatica de gestiune, București, 1995, 205 pag.

11. Victoria Stanciu. Proiectarea sistemelor informatice de gestiune. București. CISON, 2000.

Preview document

Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 1
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 2
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 3
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 4
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 5
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 6
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 7
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 8
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 9
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 10
Proiectarea sistemelor informatice - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea sistemelor informatice.pdf

Alții au mai descărcat și

Antropologia Teologică

Antropologia teologica cerceteaza limitele si destinul oamenilor. Autorii prezinta în acesta lucrare convingerea potrivit careia conditia umana în...

Legendă - anterioritate a mitului

Problema anterioritatii relative a povestii, a legendei sau miturilor este una din cele mai discutate în cursul secolului al XIX-lea. Mult timp,...

Tipuri de sărăcie și tipuri de zone sărace

Saracia a fost determinata fie pe baza veniturilor, fie a cheltuielilor totale de consum ale gospodariilor,prin aplicarea de variate scale de...

Imaginea evreului în tradiția românească

În decursul timpului s-au scris multe despre evrei, dar mai întotdeauna cu părtinire şi chiar cu ură. Pentru cineva care stă să judece la rece şi...

Antropologia Corpului

Corpul uman este considerat singurul oragnism funcţional şi anatomic; de asemenea este considerat în tradiţiile populare vectorul unei includeri –...

Antropologie și Dezvoltare

1. ANTROPOLOGUL – AGENT DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ? Relaţia dintre antropologie (1) şi dezvoltare (2) este ambiguă. În ultimul timp se fac eforturi...

Magie

Magia este un sistem de ritualuri si practici intemeiate pe credinta in puterea magului de a actiona asupra realitatii cu ajutorul unor forte...

Violența și agresivitatea asupra funcționarului public

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este un organ de specialitate al statului care are atributii in aplicarea politicilor de administrare...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Sistemelor Informatice Financiar Contabile

CAPITOLUL I. SISTEMUL INFORMAŢIONAL CONTABIL 1.1. Dezvoltarea tehnicii de calcul şi creşterea nevoii de informaţii Noi toţi trăim în prezent...

Analiza și Proiectarea Sistemelor Informatice

ANALIZA SI PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE INTRODUCERE Analiza si proiectarea sistemelor informatice comporta o varietate mare de activitati...

Metode de Proiectare a Sistemelor Informatice

Metode de proiectare a sistemelor informatice Capitolul 1 - Prezentare generala Sistemul informatic - este un sistem care permite introducerea de...

Raport privind laboratoarele la disciplina proiectarea sistemelor informatice

INTRODUCERE Avem marea şansă să trăim una din cele mai importante şi totodată rapide revoluţii din istoria civilizaţiei, similară ca impact, după...

Analiza și proiectarea sistemelor informatice - Gestiunea unui magazin de haine

1. OBIECTIVELE APLICAȚIEI: Se cere proiectarea unui sistem pentru gestionarea activității unui magazin al producătorului din cadrul unei fabrici...

Proiectarea Sistemelor Informatice

I. Introducere: Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 3 din Craiova se afla asezata in centrul civic al orasului , inconjurata de instiutii ca : Biserica...

Proiectarea Sistemelor Informatice de Gestiune

INTRODUCERE Baza de date reprezintă o colecție de date organizate pentru a facilita căutarea și regăsirea rapidă prin intermediul calculatorului....

Ai nevoie de altceva?