Asigurarea maritimă

Seminar
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 18 în total
Mărime: 400.63KB (arhivat)
Cost: Gratis
Specializare: Administrarea afacerilor

Extras din document

ASIGURAREA MARITIMĂ

Asigurarea maritimă este prima formă de asigurare, începutul ei datând încă din antichitate. Apariția ei este exlicată prin legătura strânsă comerț-navigare maritimă, descoperindu-se că navele, mărfurile și viețile omenești erau expuse riscurilor marii.

Asigurările maritime s-au născut în Italia, la Roma. În timpul evului mediu asigurările maritime s-au dezvoltat în toate orașele italiene. Nici un transport maritim nu se făcea fără sa fie asigurat.

În polițele de asigurare erau menționate următoarele riscuri: calamitățile naturii, riscurile marii, incendiu, aruncarea încărcăturii peste bordul navei, confiscarea de către autoritățile locale și alte obstacole.

Conceptul de avarie

Prin avarie se înțelege o pagubă materială sau o degradare a unui obiect, indiferent de mărimea și de cauza acesteia. Pierderea obiectului poate să fie:

Totală, ca în cazul scufundării unei nave sau aruncarea în mare a încărcăturii

Parțială, ca în cazul deteriorării unor instalații de pe navă, al luării de valuri a unor obiecte aflate la bord, deterioarea unor obiecte din încărcătură,ca urmare a pătrunderii apei de mare în cală sau a izbucnirii unui incendiu pe navă.

ASIGURAREA NAVEI ( CASCO )

În cadrul polițelor de asigurare a navelor pot fi asigurate, pe lângă proprietarul vasului, și alte părți. Aceste parți includ agenți care asigură managementul sau operarea navei în numele proprietarului și companiile care încheie contracte de transport tip charter. În polița de asigurare pot fi menționate și alte organizații care au un anumit interes financiar în asigurarea navei.

Fiecare vas care urmează să fie asigurat printr-o astfel de poliță va fi nominalizat în contractul de asigurare sau într-o anexă a acestuia.

O poliță de asigurare a navei acoperă în general următoarele: corpul navei (carena), avancala, bărcile de salvare, mobila, rezervoarele de combustibil, depozitele, alomentele, fitingurile, echipamentele, mașinile, generatoarele de abur, instalațiile frigorifice, izolațiile, generatoarele electrice, precum și alte mașini și instalații electrice.

ASIGURAREA BUNURILOR ÎN TIMPUL

TRANSPORTULUI ( CARGO )

Această asigurare, denumită CARGO, cuprinde bunurile care fac obiectul transportului extern și se încheie pentru valoarea bunurilor respective, inclusiv cheltuielile de transport, vamale și alte cheltuieli asemănătoare. Asigurarea se încheie pentru despăgubirea daunelor produse ca urmare directă a riscurilor întâmplătoare ale transportului.

Asigurarea de transport a încărcăturii nu are o limită de timp, ci operează potrivit clauzelor internaționale pe principiul duratei transportului de la depozit la depozit.

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea maritima.pptx

Alții au mai descărcat și

Asigurarile Maritime

ASIGURĂRI MARITIME 1. Aspecte teoretice Asigurarea maritimă se referă la asigurarea atât a navelor cât şi a încărcăturii acestora, deci este...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Asigurarea Facultativa a Autovehiculelor. Asigurarea Auto - CASCO

Riscurile pentru care asigurătorii oferă protecţie riscuri specifice diferitelor accidente, ciocniri, loviri, zgârieri, căderi, derapări sau...

Asigurări

Introducere Teama acestei lucrări, adică AORCA, este extrem de actuală la momentul de față. Actualitatea ei constă în faptul că din ce în ce mai...

Probleme Rezolvate - Asigurarea Cladirilor

1. Se dă o clădire agro-zootehnică nouă cu un efectiv de 20 animale, cu o suprafaţă de 4m pe cap de animal. Această clădire este realizată din...

Abordarea economico-financiară a Conceptului de Asigurare

Tema: Abordarea economico-financiară a conceptului de asigurare 1. Conţinutul economic al asigurărilor de bunuri, persoane şi răspundere civilă...

Ai nevoie de altceva?