Asigurari si reasigurari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Asigurari si reasigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

1. Prezentati functiile de repartitie si control ale asiguratorilor.

Functia de repartitie este explicata prin procesul de redistribuire a unei parti din produsul intern brut.Aceasta functie se manifesta in 2 cazuri: a-in procesul de formare a fondului de asigurare al fiecarei societati de asigurare pe seama primelor de asigurare incasate; b-in procesul de dirijare a fondului de asigurare catre destinatiile sale legale : plata indemnizatiei de asigurare, finantarea unor activitati cu character preventive, acoperirea cheltuielilor administrativ-gospodaresti ale organizatiilor de asigurare si constituirea unor fonduri de rezerva.

Functia de control-ca functie complementara a asigurarilor, urmareste modul cum se incaseaza primele de asigurare si alte venituri ale organizatiilor de asigurare, cum se efectueaza platile cu titlu de indemnizatii de asigurare, cheltuielile de prevenire a riscurilor, cheltuielile administrativ-gospodaresti, determinarea corecta a drepturilor asiguratilor, gospodarirea judicioasa a fondului de asigurare.

2. Prezentati trasaturile contractului de asigurare din punct de vedere juridic.

Legea asigurarilor defineste contractul de asigurare ca acel contract prin care asiguratorul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, in limitele si in termenele convenenite. Contractul de asigurare are urmatoarele caractere juridice: caracter consensual- formandu-se prin simplul acord de vointa al partilor. Dovada incheierii contractului si existenta lui se poate face prin polita sau certificatul de asigurare, adica inscrisul prin care se manifesta vointa asiguratului de a incheia contractul; caracter sinalagmatic- partile au obligatii reciproce, interdependente una fata de cealalta si anume: asiguratul se obliga sa faca declaratii reale, sa plateasca primele de asigurare, iar asiguratorul se obliga sa acopere riscul prin despagubire; caracter aleatoriu- pentru ca efectele acestui contract, pentru parti, depind de un eveniment viitor, nesigur, incert; caracter oneros- pentru ca partile urmaresc realizarea anumitor scopuri, a unor interese materiale, a unor contraprestatii banesti, a caror infaptuire are loc pe toata durata de valabilitate a contractului; carater succesiv- contractul de asigurare comporta o realizare in timp variabila, in functie de forma de asigurare, de obiectul si riscurile asigurate.

3. Ce este coasigurarea?

Coasigurarea este o forma de asigurare directa in care asiguratul incheie contractul de asigurare, pentru masa bunurilor asigurate, cu mai multe societati de asigurari in acelasi timp, dar in cota parte, riscurile vizate fiind greu de acoperit de catre o singura societate de asigurari.

4. Definiti franciza si faceti o paralela intre franciza deductibila si cea atinsa.

Principiul raspunderii limitate se caracterizeaza prin faptul ca despagubirea se acorda numai daca paguba depaseste o anumita valoare prestabilita. Astfel o parte din paguba va cadea in raspunderea asiguratului, numita franciza.Aceasta poate fi: atinsa sau simpla- asiguratorul acopera in intregime paguba, pana la nivelul sumei asigurate, daca aceasta este mai mare decat franciza; deductibila sau absoluta- aceasta se scade, in toate cazurile, din paguba, indiferent de volumul pagubei. Asiguratorul plateste numai partea din paguba care depaseste franciza. Indiferent de tipul de francizei, nu se acorda despagubiri daca valoarea pagubei se incadreaza in limitele francizei.

5. Faceti o comparatie intre valoarea reala a unui bun si suma asigurata a cestuia. Precizati care este cuantumul despagubirii in caz de dauna totala.

In cadrul asigurarii de bunuri, societatea de asigurari se obliga ca la producerea riscului asigurat sa plateasca asiguratorului o despagubire. Nu este obligatoriu ca asiguratorul sa plateasca intreaga suma pentru refacerea situatiei financiare a asiguratului care a suferit o dauna, deoarece in contract pot exista prevederi care limiteaza suma asigurata. Asigurari de bunuri pot incheia persoane fizice si juridice cu domiciliul, sediul sau resedinta in Romania. Cuantumul pagubei reprezinta in caz de dauna totala: la cladiri- valoarea de inlocuire a cladirii distruse, la data producerii evenimentului asigurat, din care se scade uzura la acea data si valoarea resturilor care se pot intrebuinta sau valorifica; la bunurile a caror cantitate se exprima in unitati de masura- valoarea reala la data producerii evenimentului asigurat; la celelalte bunuri- valoarea reala la data producerii evenimentului asigurat a bunului distrus, din care se scade valoarea, la aceiasi data, a resturilor care se pot valorifica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari si reasigurari.docx