Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor: Firtescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.

Asigurarea este cea mai reusita forma a prevederii, desfasurandu-se in mod profesional cu participarea companiilor de asigurare, intr-un mediu legislativ specific, pe piata concurentiala a asigurarilor.

Asigurarea se bazeaza pe principiul mutualitatii, in care se creaza fondul de asigurare prin sumele cu care contribuie fiecare asigurat astfel compensandu-se pagubele ce s-au produs la unii. Asigurarea are rolul de a oferi securitate si astfel temerile asiguratului se reduc.

Prin dezvoltarea tot mai accentuata a riscurilor se prevede si dezvoltarea stricta a activitatii de asigurare.

Problemele asigurarii sunt abordate sub aspect juridic, economic sau financiar.

Asigurarea sub aspect juridic

Aspectul juridic al asigurarilor este dat in primul rand de contractul de asigurare care constituie “legea partilor” sau “legea propriu-zisa”, prin care asiguratul se obliga sa plateasca societatii de asigurare o prima, iar in cazul in care se produce riscul, asiguratorul trebuie sa plateasca beneficiarului, care poate fi asiguratul sau o terta persoana, o despagubire, conform unor limite stabilite anterior.

Pentru respectarea dispozitiilor legii s-a infiintat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, autoritate administrativa cu urmatoarele atributii:

- elaborarea sau avizarea proiectelor de acte normative, care privesc domeniul de asigurari sau care au implicatii asupra acestui domeniu, precum si avizarea actelor administrative individuale, daca au legatura cu activitatea de asigurari ;

- supravegherea situatiei financiare a asiguratorilor, in vederea protejarii intereselor asiguratilor prin controale asupra activitatii asiguratorilor;

- luarea masurilor necesare pentru ca activitatea de asigurare sa fie gestionata cu respectarea normelor prudentiale specifice;

- participarea ca membru la asociatiile internationale ale autoritatilor de supraveghere in asigurari si reprezentarea Romaniei la conferinte si la intalniri international referitoare la supravegherea in asigurari;

- aprobarea transferului de portofoliu;

- indeplinirea altor atributii prevazute in lege.

Contractul de asigurare este reglementat de Legea nr 136/1995, conform careia trebuie sa se intocmeasca obligatoriu in forma scrisa si sa aiba urmatoarele elemente:

-denumirea, domiciliul sau sediul persoanelor contractante;

-obiectul asigurarii: bunuri, persoane sau raspundere civila;

-riscurile ce se asigura;

-momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului;

-primele de asigurare;

-sumele asigurate;

-alte elemente precum fransiza

Codul Civil Roman prezinta urmatoarele conditii de validitate a contracului de asigurare conform art. 948:

-partile sa aiba capacitatea de a se contracta;

-consimtamantul acestora sa fie valabil;

-sa aiba un obiect determinat sau determinabil;

-cauza contractului sa fie licita.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor.doc