Cuprins
Capitolul I. Scurt istoric al Uniunii Europene 3
Capitolul II. Sistemul instituțional al Uniunii Europene 4
2.1. Prezentarea atribuțiilor financiare ale instituțiilor Uniunii Europene 4
2.1.1. Parlamentul European 5
2.1.2. Consiliul Uniunii Europene 7
2.1.3. Consiliul European 8
2.2.4. Comisia Europeana 9
2.2.5. Cartea de Justitie a Uniunii Europene 11
2.2.6. Curtea Europeana de Conturi 12
2.2.7. Banca Centrala Europeana (BCE) 13
III. Concluzii 14
Extras din document
Capitolul I. Scurt istoric al Uniunii Europene
Constituirea unei Europe unite, defapt a unei uniui care sa asigure coerenta, incredere si stabilitate pentru toti locuitorii pe ce acest teritoriu, ce are la baza ratiuni care sunt dificil de apreciat in timp.
Referitor la faptul ca se dorea constituirea unei confederatii din Evul Mediu, de-a lungul timpului aceste dorinte au evoluat treptat, in acelasi timp cu ceea ce au propus cuceririle romanilor, fapt ce a condus la cristalizarea opiniei de uniune. Ideea de capata noi valente, pe masur ace au evoluat statele nationale, respective de a oferi cetatenilor stabilitate sub toate formele ei:
- economica;
- politica;
- sociala.
Ca urmare a desfasurarii Primului, Razboi Mondial, a aparut practice, crearea unei Federatii Europene, prin care se aspira de fapt renuntarea la suveranitate a statelor nationale. Datorita devastarilor ingrozitoare care au sfartecat practice teritoriul European, dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru declansarea unor astfel de dezastre armate, s-au pus bazele crearii unei uniuni.
Asadar, a aparut Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), ca urmare a semnarii Tratatului de la Paris, cu aceasta industrie de carbine si otel a fost deacord sase state, si fiecareia dintre acestea sa fie subordinate unei autoritati distincte, internationale. Pentru evitarea pe viitoar a unor conflicte armate a fost necesar fundamentarea unei aliante, prin monitorizarrrrea stricta a materiei prime necesara producerii de armament.
In plan international, desfasurarea unor noi eveniment, de exemplu razboiul din Coreea, ce au dus la aparitia unor doua comunitati, adica Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA) si Comunitatea Economica Europeana (CEE), practic stabilit prin Tratatul de la Roma. Crearea unei uniuni economice, vamale si a unei piete unice este vizat de Tratatul CEE, pe aza a celor patru liberalitati fundamentale de circulatie, respectiv a bunurulor, a persoanelor, a capitalurilor si a marfurilor. Tratatul CEEA vizeaza utilizarea rationala a energii atomice.
Alte doua Tratate marcheaza evolitia Uniunii europene, cum ar fi, Actul Unic European si Tratatul de la Bruxelles. Notiunea de Uniune Europeana a aparut in urmarea semnarii Tratatului de la Maastricht, si cum numele de Tratatul Uniunii Europene, care a asistat la crearea Uniunii Europene pe trei piloni:
- politica externa si securitate comuna;
- cooperarea judiciara;
- dimensiunea comunitara.
Pentru evolutia armonioasa a Uniunii Europene, au aparut alte serii de tratate, printer care amintim, Tratatul de la Lisabona, Tratatul de la Amsterdam si Tratatul de la Nisa.
Capitolul II. Sistemul instituțional al Uniunii Europene
2.1. Prezentarea atribuțiilor financiare ale instituțiilor Uniunii Europene
Din punct de vedere al cadrului organizatoric-institutional, in cadrul sistemului financiar, se poate hotara,pe de o parte, cu atributii in domeniul financiar, subsistemul financiar al entitatilor nespecializate, iar pe de alta parte, subsistemul financiar al entitatilor specializate ce desfasoara acivitati financiare. Regasim institutii, in cadrul primului subsstem care, prin statutul lor, nu realizeaza functii e natura financiara, dar prin atributia lor, induc efecte in plan financiar. Iar cel de al doilea subsistem este cuprins de un anasamblu de institutii cu scop si functii financiare.
In urma adoptarii Tratatului de la Lisabona, sistemul institutional comunitar actual, cuprinde urmatoarea structura:
- noua institutii, si anumme, Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeana, Consiuliul Uniunii Europene, Curtea de Conturi Europeana, Curtea de justitie a Uniunii Europene, Ombudsmanul, Banca Centrala Europeana, Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor.
- doua organisme financiare, si anume, Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.
- patru organisme interinstitutionale, si anume, Oficiul European pentru selectia personalului, Echipa de investitie in caz de urgenta informatica (CERT), Scoala Europeana de Administratie, Oficiul pentru publicatii al Uniunii Europene.
- doua organisme consultative, si anume, Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si social.
- 38 de organisme denumite si agentii structurate pe 4 categorii:
- agentii descentralizate:
- agentii de politici (26);
- agentii pentru politica de Securitate si de aparare comuna (3).
- agentii executive (6);
- agentiile si organismele Euratom (2);
- Institutul European de Inovare si Tehnologie.
Abordarea sistemului institutional comunitar European, din punct de vedere juridic, este mult mai simpla, ce este conceputa pe doua paliere.
Bibliografie
1. Firtescu Bogdan-Narcis, Finante Publice Eurpene, Editura Economica,Tehnopress, 2017
2. Oprea, Florin, Politica de dezvoltare regionala in Uniunea Europeana, in “Politici ale UE” (coord. Stoica, Ovidiu, Palma Martos, Luis), Editura Universitatii “Al.I.Cuza” Iasi, 2009
3. Oprea, Florin, Sisteme bugetare publice. Teorie si practica, Editura Economica, Bcuresti,2011.
4. Anghelache, Gabriela., Belean,pavel, Finante publice ale Romaniei, Editura Economica, Bucuresti, 2003
5. Brezeanu, Petre, Finante europene, Editura C.H.Beck, Bucuredti, 2007
6. https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/8bc08dd0-f1ed-4f45-bab4-75ac2a63d048
Preview document
Conținut arhivă zip
- Institutii ale Uniunii Europene - atributii financiare si modul de infaptuire a acestora.docx