Mijloace Internationale de Plata

Seminar
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3490
Mărime: 23.04KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. MIJLOACE INTERNATIONALE DE PLATA

Principala diferenta intre valuta liber convertibila si valuta liber utilizabila este ca prima presupune un angajament al tarii emitente de a preschimba propria moneda in alte monede si invers la cursul pietei in timp de cea de a doua presupune angajamentul tuturor tarilor membre FMI de a furniza valuta liber utilizabila in schimbul propriilor monede sau a DST-urilor. In acelasi timp valuta liber utilizabila presupune posibilitatea de a preschimba orice suma in valuta liber utilizabila intr-o alta valuta in cadrul operatiunilor FMI.

a. Conditiile valutei liber utilizabile sunt indeplinite mai ales de valutele liber convertibile a principalelor tari industrializate.

Valuta de rezerva

Este valuta liber convertibila a unor tari cu economii dezvoltate care pastrandu-si caracteristicile lor nationale sunt folosite si de alte tari ca mijloace de rezerva si de plati internationale.

Pentru ca o valuta nationala sa poata fi folosita ca o valuta de rezerva trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a. sa fie liber convertibila

b. sa fie larg folosita in tranzactii internationale

c. sa aiba cursuri cat mai stabile

d. sa se bucure de o incredere cat mai larga – o apreciere in general favorabila asupra perspectivelor economice ale tarii respective

Tarile emitente ale valutelor care servesc de rezerva pentru alte state obtin mari avantaje economico-financiare de pe urma pozitiei si rolului monedei lor dar in acelasi timp au si importante obligatii.

Avantajul consta in faptul ca moneda tarilor ramane o perioada relativ lunga in rezervele altor state pot achita importante servicii primite si marfuri cumparate fara ca tarii sa i se pretinda contra prestatie adica export de marfuri si servicii atata timp cat valuta in cauza ramane in rezerva. Principala obligatie asumata este asigurarea stabilitatii valutei respective.

DEVIZELE

Prin devize sunt desemnate titlurile de credit pe termen scurt ce pot fi schimbate in valuta straina si folosite in efectuarea platilor si lichidarea datoriilor fata de strainatate.

In ultimele decenii prin devize se inteleg numai titlurile de credit pe termen scurt deci sub nici o forma metal sau numerar. Ele cuprind cambiile (trata si biletul la ordin), cecurile, actiunile, obligatiunile, conosamentele, diversele tipuri de cupoane valorice.

Titlurile de credit care servesc ca devize permit beneficiarului sa incaseze la scadenta o anumita suma in valuta in localitatea stabilita de parti. Pana atunci devizele respective pot circula prin girare (andosare) putand sa stinga in acest fel obligatiunile diferitilor detinatori succesivi sau daca unul dintre detinatori are nevoie urgenta de bani poate sa o prezinte unei banci care face operatii cu devize pentru a incasa suma inscrisa pe devize din care se scad comisioanele bancare.

In general bancile cumpara contra unei sume reprezentand valoarea nominala a devizei respective scazand taxa de scont numai titluri de credit lichide adica platibile la vedere sau pe termen scurt sau chiar daca cumpara o deviza pe termen lung aceasta trebuie sa fie in cazul obligatiunilor de exemplu usor mobilizabile.

Daca dispun de sume deosebite de bani titlurile pe temen lung nemobilizabile pot fi un mijloc excelent de plasare a fondurilor dar acestea nu pot servi ca devize ca mijloc de plata in strainatate.

Dupa forma devizele pot fi:

a. cambii adica efecte de comert folosite ca mijloc de schimb

b. cecuri, trase de titularul unui cont asupra bancii unde are deschis contul

c. valorile mobiliare (actiuni, obligatiuni) amortizabile si rambursabile in strainatate

Dupa caracterul convertibil sau neconvertibil al valutei in care sunt schimbabile devizele se impart in:

a. devize convertibile care pot fi schimbate liber si intr-o alta valuta decat cea prevazuta initial

b. devize neconvertibile, preschimbarea este limitata de anumite restrictii

c. devize de tip leasing, functioneaza in cazul acordurilor de compensare

Cambiile

Sunt inscrisurile care contin obligatia neconditionata de a plati sau a face sa se plateasca o suma de bani unei anumite persoane sau la ordinul ei la o data ulterioara numita scadenta.

Pot fi:

A. trate

B. bilete la ordin

A. Trata – cambia ce apare sub forma unui ordin scris neconditionat adresat de o persoana altei persoane si semnat de persoana emitenta prin care se cere persoanei careia este adresata sa plateasca la cererea sa, sau la o data ulterioara stabilita sau determinabila o anumita suma de bani unei anumite persoane sau a purtatorului.

Implica participarea a 3 parti:

Tragatorul – persoana care ordona (dispune) plata si care in practica relatiilor internationale poate fi exportatorul sau prestatorul de servicii;

Trasul – persoana caruia ii este adresat ordinul de a plati si are obligatia ferma de a efecta plata respectiva;

Beneficiarul – persoana in favoarea careia trebuie facuta plata si el este posesorul tratei. Beneficiari si posesori ai unei trate pot deveni si persoanele care nu au nici o legatura cu tragatorul. Beneficiar poate deveni si o banca care preia asupra sa incasarea tratei, recuperand in acest fel banii creditul pe care l-a angajat cand a cumparat trata respectiva.

Pentru ca o trata sa fie valabila trebuie sa contina urmatoarele elementele obligatorii:

a. denumirea de Trata - tiparita pe document in limba de redactare;

b. ordinul neconditionat de plata “platiti sau veti plati”, fara nici o conditie in document ceea ce ii da siguranta beneficiarului ca va incasa banii la scadenta. Suma trebuie trecuta in cifre si litere.

c. numele trasului - persoana care face plata de obicei este un debitor al tragatorului

d. scadenta poate fi indicate in mai urmatoarele moduri:

- scadenta la vedere sau la prezentare - trasul trebuie sa achite suma respectiva in acea zi; (daca pe o trata nu este indicate scadenta ea este platibila la vedere sau la prezentare)

- scadenta la vedere sau la prezentare - trasul trebuie sa achite suma respectiva in acea zi; (daca pe o trata nu este indicate scadenta ea este platibila la vedere sau la prezentare)

- scadenta la un anumit nr. de zile de la prezentarea tratei;

- scadenta la o anumita data calendaristica;

- scadenta la un anumit nr. de zile de la data emiterii tratei (data inscrisa in litere).

Preview document

Mijloace Internationale de Plata - Pagina 1
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 2
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 3
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 4
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 5
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 6
Mijloace Internationale de Plata - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Mijloace Internationale de Plata.doc

Alții au mai descărcat și

Instrumente de Plata Bancare - Cardul

CAPITOLUL I CARDUL – INSTRUMENT DE PLATA FARA NUMERAR 1.1 Istoricul cardului În ultimul deceniu se afirma tot mai puternic în economiile de...

Plăți Internaționale

Capitolul 1. Platile internationale 1.1 Platile internationale: concept, sfera de cuprindere Cresterea interdependentelor economice a atras dupa...

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare Pezentarea generala Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost...

Concepte Generale de Management Bancar

Principalele functii ale managementului dupa Fayol sunt: 1. Previzionare; 2. Planificare; 3. Organizare; 4. Motivare; 5. Coordonare; 6....

Modalitati de Plata Internationale

MODALITATI DE PLATA INTERNATIONALE 1. Rolul platilor internationale in comertul cu bunuri sau servicii. Unul dintre cele mai importante momente...

Servicii Bancare

O privire de ansamblu asupra economiei mondiale a sfârsitului de secol permite evidentierea urmatoarelor tendinte: diversificarea si înnoirea...

Instrumente de Plata Internationale

Introducere Lucrarea de fata prezinta schematic caracteristicile si perspectivele asupra evolutiei principalelor instrumente de plata...

Instrumente si Modalitati de Plata

1. DERULAREA PLATILOR PRIN INTERMEDIUL CARTILOR DE PLATA Incasarea notelor de plata prin casieria serviciului front-office se poate face utilizand...

Ai nevoie de altceva?