Evolutia pietei instrumentelor financiare derivate din Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Evolutia pietei instrumentelor financiare derivate din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Burse

Extras din document

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care voiau să acopere riscurile financiare sau comerciale ale operațiunilor lor. Din momentul în care volumul pieței internaționale și a instrumentelor derivate a crescut, s-a creat o continuă diversificare de noi instrumente și de noi active care stau la baza acestora.

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare a căror valoare depinde de valoarea variabilei suport, numită activ suport, randamentul instrumentelor financiare derivate fiind derivat din evoluția prețului unui instrument, marfă sau alt activ.

Tranzacționarea contractelor futures sau options reprezintă un procedeu suplimentar în ceea ce privește tranzacționarea intrumentelor ce au active suport precum: acțiuni listate la bursă, titluri de stat, mărfuri în scopul administrării unui portofoliu corespunzător riscului dorit investitorilor.

Investitorii care tranzacționează pentru prima dată instrumente financiare trebuie să adopte una din pozițiile deschise, poziția Long/Cumpărare sau poziția Short/Vânzare.

Cel mai important rol al instrumentelor financiare derivate îl reprezintă managementul riscului, acesta fiind o formă de asigurare pentru acoperirea pierderilor ce provin din evoluții nefavorabile de preț. Totodată, acesta asigură accesul facil al instrumentelor financiare derivate dat fiind costul redus de operare, ca urmare a faptului, ca urmare a faptului că instumentele financiare derivate constituie o formă de asigurare contra riscului financiar.

Descoperirea prețului reprezintă un alt element esențial privind funcționarea piețelor la vedere și la termen. Instrumentele financiare derivate joacă un rol important pentru descoperirea unui preț corect, având la bază premisa unei piețe eficiente.

Cel de-al treilea element cu o importanță deosebită este constituit de creșterea lichidității dar și al eficienței piețelor la vedere sau la termen, deoarece acesta reprezintă un beneficiu în vederea tranzacționării instrumentelor financiare derivate în urma utilizării lor de către un grup de participanți. Acestea sunt realizate în special prin tranzacționarea pe calculator. Instrumentele financiare derivate ajută la creșterea volumului tranzacționat în piața activelor support dar și a instrumentelor financiare derivate, de asemenea, ajută la alinierea prețurilor de pe piața la vedere și piața la termen la un nivel teoretic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia pietei instrumentelor financiare derivate din Romania.docx