Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Seminar
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 908
Mărime: 14.01KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care voiau să acopere riscurile financiare sau comerciale ale operațiunilor lor. Din momentul în care volumul pieței internaționale și a instrumentelor derivate a crescut, s-a creat o continuă diversificare de noi instrumente și de noi active care stau la baza acestora.

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare a căror valoare depinde de valoarea variabilei suport, numită activ suport, randamentul instrumentelor financiare derivate fiind derivat din evoluția prețului unui instrument, marfă sau alt activ.

Tranzacționarea contractelor futures sau options reprezintă un procedeu suplimentar în ceea ce privește tranzacționarea intrumentelor ce au active suport precum: acțiuni listate la bursă, titluri de stat, mărfuri în scopul administrării unui portofoliu corespunzător riscului dorit investitorilor.

Investitorii care tranzacționează pentru prima dată instrumente financiare trebuie să adopte una din pozițiile deschise, poziția Long/Cumpărare sau poziția Short/Vânzare.

Cel mai important rol al instrumentelor financiare derivate îl reprezintă managementul riscului, acesta fiind o formă de asigurare pentru acoperirea pierderilor ce provin din evoluții nefavorabile de preț. Totodată, acesta asigură accesul facil al instrumentelor financiare derivate dat fiind costul redus de operare, ca urmare a faptului, ca urmare a faptului că instumentele financiare derivate constituie o formă de asigurare contra riscului financiar.

Descoperirea prețului reprezintă un alt element esențial privind funcționarea piețelor la vedere și la termen. Instrumentele financiare derivate joacă un rol important pentru descoperirea unui preț corect, având la bază premisa unei piețe eficiente.

Cel de-al treilea element cu o importanță deosebită este constituit de creșterea lichidității dar și al eficienței piețelor la vedere sau la termen, deoarece acesta reprezintă un beneficiu în vederea tranzacționării instrumentelor financiare derivate în urma utilizării lor de către un grup de participanți. Acestea sunt realizate în special prin tranzacționarea pe calculator. Instrumentele financiare derivate ajută la creșterea volumului tranzacționat în piața activelor support dar și a instrumentelor financiare derivate, de asemenea, ajută la alinierea prețurilor de pe piața la vedere și piața la termen la un nivel teoretic.

Preview document

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România - Pagina 1
Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România - Pagina 2
Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Evolutia pietei instrumentelor financiare derivate din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Bursele din Europa de Est

I N T R O D U C E R E Tema acestei lucrări de licenţă se intitulează:”BURSELE DE VALORI DIN EUROPA DE EST”. Prin tema aleasa mi-am propus să...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Test - piețe de capital nr 1

- GRUPA___________________ NUME ȘI PRENUME _________________________________ - Timp de lucru: 90 de minute - Aproximarea valorilor intermediare...

Ai nevoie de altceva?