Comerțul Electronic

Seminar
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 8529
Mărime: 67.83KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Crăciun
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Bolun

Extras din seminar

„Cine deţine informaţia - stăpâneşte situaţia”

Medierea informatică a afacerilor a început, în ţările economic dezvoltate, încă la sfârşitul anilor 70’. Odată cu crearea în 1994 a primelor locaţii Web pentru comerţul electronic, popularitatea ciberspaţiului ca mediu de desfăşurare a afacerilor a înregistrat o creştere considerabilă. Deja la sfârşitul anilor 90’ s-a înrădăcinat părerea (Andy Grove, Preşedintele Intel, 1999) că acele firme, care către 2004-2005 nu vor deveni companii Internet, nu vor mai exista în general.

Dezvoltarea rapidă a reţelelor informatice de arie largă, deschiderea Internet spre comercializare, implementarea unor tehnologii informatice reuşite au accelerat şi procesele de integrare informaţională globală. Se reduce influenţa factorului geografic (a distanţelor „măsurate în timp, costuri etc.”), se înlătură, treptat, dificultăţile transfrontaliere, facilitând globalizarea economică, îndeosebi cea de afaceri.

Conform [1], peste 30 de ani barierele geografice vor cădea, distribuirea electronică o va depăşi pe cea fizică, capacităţile instalate se vor devaloriza cu mult înainte de uzura lor fizică. În prezent pieţele globale produc şi consumă peste 20% din exportul mondial ($6 trln), PIB-ul global constituind $28 trln. Peste 30 de ani PIB-ul global va atinge cca. $91 trln, din care piaţa mondială va acoperi $73 trln (mai mult de 80%).

Dezvoltarea afacerilor electronice prezintă unul din factorii importanţi de impulsionare a creşterii economice şi prosperare a societăţii, inclusiv în Republica Moldova.

1. Definiţii şi concepte

Deşi folosirea intensă a mijloacelor informatice are o istorie de câteva decenii, domeniul este în continuă dezvoltare. O trecere preliminară în revistă a unor definiţii şi concepte ce ţin de afacerile electronice şi informatizare în ansamblu va permite o abordare mai concretă a tematicii în cauză.

1.1. Informatizarea societăţii

Importanţa strategică a informaţilor şi creşterea spectaculoasă a performanţelor a condus la folosirea din ce în ce mai largă a tehnologiilor şi mijloacelor informatice. Procesul dezvoltării şi implementării tehnologiilor şi mijloacelor informatice în practică este denumit informatizare.

Rolul important, în multe cazuri decisiv, al informaticii ca domeniu de operare automatizată a informaţiei a devenit, în ultimele decenii, evident. Sectorul informatic este deja unul din cele mai rentabile. Informatizarea permite creşterea productivităţii muncii în pregătirea tehnică a producţiei de circa 4 ori, în executarea lucrărilor de proiectare – de 4-5 ori, în cercetările ştiinţifice – de 3-4 ori.

În ţările economic dezvoltate, informatizarea a cuprins practic toate domeniile activităţii umane. Sectorul informaticii deţine poziţii de frunte în economie, iar producerea mijloacelor informatice atinge un ritm de creştere anuală de 6-15% şi mai mult. În SUA, de exemplu, ramura informaticii, ca pondere, ocupa în 1980 locul patru, iar de la începutul anilor ‘90 deţine primul loc.

În R. Moldova indicii de bază ai informatizării sunt de 30-100 ori mai scăzuţi, decât în ţările avansate. Dacă în 2002 la 100 locuitori în SUA revin 66 calculatoare personale, în Estonia – 21, iar în Papua Noua Guinee – 5,9, atunci în R. Moldova – 1,8 [38]. Dacă în SUA traficul sumar de date generat de cererile utilizatorilor Internet în orele de vârf constituia 1 Tbps în 2000 şi se aşteaptă 4,6 Tbps în 2005 [23], atunci aceşti indicatori pentru R. Moldova au valorile respectiv: 22 Mbps şi 120 Mbps. Dacă în 2002 în SUA 54 % din populaţie foloseşte Internet, în Estonia – 41 %, atunci în R. Moldova doar 1,4 % [38].

Nivelul redus al informatizării are consecinţe grave pentru dezvoltarea economiei naţionale. Informatizarea este posibilă şi “de la sine”, însă în acest caz decurge mult mai lent, este mai costisitoare şi are efecte reduse asupra dezvoltării economico-sociale. De aceea este acut necesară o politică activă, acţiuni radicale din partea statului orientate la intensificarea activităţilor de informatizare, pentru ca din ariergardă, unde se află acum, ramura informaticii să treacă în avangardă, ca una din forţele motrice de bază de asigurare a creşterii economice.

1.2. Noţiunile de i-afaceri, i-economie, i-etc.

Afacerile electronice sunt un domeniu relativ nou şi majoritatea noţiunilor aferente încă nu sunt universal acceptate, interpretarea lor este, uneori, diferită. În această secţiune se încearcă concretizarea atât a definiţiilor, cât şi a denumirilor unor asemenea noţiuni ca: afaceri electronice, comerţ electronic, economie electronică, infrastructură electronică, semnătură electronică ş. a.

1.2.1. Afaceri electronice

R. Clarke [25] consideră electronice orice afaceri efectuate cu ajutorul mijloacelor electronice. În acest sens la afaceri electronice se referă asemenea activităţi ca: comerţul electronic, instruirea la distanţă, bibliotecile virtuale, muzeele virtuale, excursiile virtuale ş. a.

Afacere electronică, conform Census Bureau al SUA [26], este orice proces efectuat de o organizaţie de afaceri (unitate economică forprofit, guvernamentală sau nonprofit) prin reţele mediate de calculator. La asemenea procese se referă procesele de afaceri orientate spre fabricaţie (comandă, procurare, stocare, procesare a plăţilor şi alte interacţiuni electronice cu furnizorii, gestionare a fabricaţiei), consumatori (marketing, vânzări electronice, procesare a comenzilor şi a plăţilor consumatorilor, de gestiune în domeniu) şi gestionare (serviciile automatizate privind salariaţii, instruirea etc.).

Totodată, în [26] reţea mediată de calculator se consideră ansamblul dispozitivelor interconectate electronic care comunică interactiv prin intermediul unei reţele de canale. Pot fi interconectate diverse dispozitive electronice, inclusiv: calculatoare; telefoane mobile cu facilităţi de acces la Internet, asistenţi informatici personali, web TV. Totuşi, nu se prevede (în [26]), posibilitatea folosirii în calitate de unităţi de acces a dispozitivelor neelectronice, cum ar fi aparatele de telefon ordinare ş. a. Deşi este cunoscut că în sistemele cu recunoaştere a vocii, ca dispozitive de intrare/ieşire a informaţiei pot fi folosite şi telefoanele ordinare. Mai mult ca atât, telefoanele ordinare chiar se folosesc, de exemplu, pentru procurări electronice prin sisteme telefonice interactive (sistemul 1-900 în SUA ş. a.).

Termenul „reţea mediată de calculator” este, de asemenea, nu prea reuşit, deoarece specificul activităţii constă, totuşi, în operarea automată cu informaţia. De aceea este oportună folosirea în acest scop a termenului „reţea informatică” propus în [27].

Reţea informatică se consideră ansamblul de staţii interconectate prin intermediul unei reţele de transfer date destinat deservirii automate a cererilor utilizatorilor privind operarea cu informaţia. Aceasta cuprinde, pe lângă facilităţile de operare automată cu informaţia (colectare, stocare, păstrare, regăsire, procesare, transfer şi redare a informaţiei – operaţii realizate de diverse dispozitive, inclusiv calculatoare), şi baza informaţională (de date, de cunoştinţe), aplicaţiile şi serviciile implementate pentru deservirea cererilor utilizatorilor reţelei. Staţiile servesc pentru acces şi/sau prestarea serviciilor de deservire automată a cererilor utilizatorilor privind operarea cu informaţia. Ca staţii pot fi folosite orice dispozitive de acces_la_resurse/redare_rezultate/deservire_a_cererilor utilizatorilor reţelei, inclusiv: calculatoare, diverse unităţi de intrare/ieşire a datelor etc. În cadrul staţiilor sunt implementate bazele de date şi de cunoştinţe, aplicaţiile şi serviciile oferite utilizatorilor reţelei.

Preview document

Comerțul Electronic - Pagina 1
Comerțul Electronic - Pagina 2
Comerțul Electronic - Pagina 3
Comerțul Electronic - Pagina 4
Comerțul Electronic - Pagina 5
Comerțul Electronic - Pagina 6
Comerțul Electronic - Pagina 7
Comerțul Electronic - Pagina 8
Comerțul Electronic - Pagina 9
Comerțul Electronic - Pagina 10
Comerțul Electronic - Pagina 11
Comerțul Electronic - Pagina 12
Comerțul Electronic - Pagina 13
Comerțul Electronic - Pagina 14
Comerțul Electronic - Pagina 15
Comerțul Electronic - Pagina 16
Comerțul Electronic - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Comertul Electronic.doc

Alții au mai descărcat și

Limbaje Formale și Automate

#include <iostream.h> #include <conio.h> #include <string.h> #include "afd.h" #include "afdc.h" #define L 100 void main(){ clrscr(); AFD a;...

Vulnerabilități ale Sistemelor Informatice

Vulnerabilitati ale sistemelor informatice Începuturile 2 noiembrie 1988 este o zi importanta pentru Internet. În acea zi un proaspat absolvent...

Crearea Paginilor Web cu Ajutorul Limbajului HTML

Configurarea cadrului de lucru HTML Toate fişierele HTML trebuie cuprinse între o pereche de etichete HTML de deschidere/închidere. Aceste...

Rețele de calculatoare - caiet de seminar

1 Introducere Retelele de calculatoare s-au dezvoltat spectaculos în ultimii ani, datorita evolutiei tehnologiilor hardware, software si de...

Probleme Rezolvate Java

1. Următorul program pune in evidenţă creearea unor instanţe pentru o clasă: class Exemplu { int x; //constructor implicit Exemplu()...

Limbajul HTML

1. Start4Programs4Accessories4NOTEPAD. 2. Editarea codului sursa ( a tag-urilor) în editorul de texte NOTEPAD. 3. Salvarea codului sursa sub...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au...

Comerțul Electronic între Provocări și Responsabilități

Vorbind despre comertul electronic ca despre o noua economie, ne referim la o lume în care oamenii lucreaza cu creierul în defavoarea mâinilor. O...

E-Money și E-Banking

Capitolul 1 – E-money 1. 1. Banii şi moneda – concept, funcţii în accepţiunea clasică Banul provine din dinar – monedă bătuta a Sloveniei în...

Comerțul electronic în România din perspectiva integrării în UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Comerț Electronic

COMERTUL ELECTRONIC : O NECESITATE Dezvoltarea fara precedent din ultimele doua decenii a tehnologiilor informationale determinate de...

Comerț Electronic

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN COMERTUL ELECTRONIC 1.1. Scurt istoric al comertului electronic Implicatiile dezvoltarii extrem de rapide a...

Comerțul Electronic

1.1. Dezvoltarea tehnologiei: Ultimii ani au stat marturie unei adevarate explozii a atentiei acordate în plan international rolului crescând al...

Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv

INTRODUCERE Expansiunea din ultimii ani a sectorului construcţiilor a dus la dezvoltarea la fel de spectaculoasă a afacerilor cu materiale de...

Ai nevoie de altceva?