Analiza Brandului RedBull

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest seminar prezinta Analiza Brandului RedBull.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc, ppt de 38 de pagini (in total).

Profesor: Nechita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1. Scurt istoric al bauturilor energizante
2. Aparitia Red Bull in Austria
3. Strategie de marketing:
- ingrediente, gust, ambalaj, pret, caracteristici
- public tinta
- strategii de lansare a brandului, advertising
4. Evolutia in Europa
5. Aparitia si evolutia in SUA
6. Red Bull in Romania
- comunicare de marketing Red Bull vs Burn
7. Concluzii

Extras din document

SCURT ISTORIC AL BAUTURILOR ENERGIZANTE

In 1929, in Marea Britanie, se folosea in spitale bautura “Lucozade” de catre pacientii de la recuperare.

In anii 1980, aceasta bautura a fost relansata ca bautura energizanta.

In Japonia, inca din anii 1960, municitorii consumau “Lipovitan” pentru a rezista unui program de lucru prelungit.

Prima bautura racoritoare cu continut ridicat de cafeina, “Jolt Cola”, a aparut in anii 1980.

O data cu aparitia pe piata a bauturii “Red Bull” (cu o cota de piata mondiala in prezent de 47%), in SUA, s-a consemnat in 1987 ca bauturile energizante reprezinta o categorie importanta de produse de larg consum. Trebuie de asemenea mentionat faptul ca o data cu lansarea Red Bull pe piata, s-a derulat o adevarata campanie de promovare pentru aceasta marca, campanie ce se continua pana in zilele noastre.

APARITIA RED BULL IN AUSTRIA

Red Bull was inspired by an energy drink from Thailand called Krating Daeng. Red Bull is the literal translation of Krating Daeng in Thai. (Krating = Bull, Daeng = Red) The logo of redbull is even the same as logo of Krating Daeng. Dietrich Mateschitz, an Austrian entrepreneur developed the Red Bull Energy Drink brand.

In schimbul a 51% din actiuni, Dietrich Mateschitz cumpara licenta de fabricatie de la un producator de bauturi din Thailanda, TC Pharmaceuticals

• Red Bull a aparut în anul 1985, fiind descoperit de către Dietrich Mateschitz

• Timp de 5 ani, această băutură se comercializează doar în Austria, intrarea pe noile pieţe dorind a se face încet şi sistematic.

• Red Bull a întâmpinat anumite dificultăţi la intrarea pe piaţă în Austria

• A fost nevoie de introducerea unei noi categorii de produse: hrana funcţională, Red Bull neputându-se încadra în niciuna din categoriile existente până în acel moment.

• În 2004 compania avea vânzări în întreaga lume de peste 2 miliarde de recipiente în 120 de ţări

• Au existat şi alte câteva mai companii printre care Coca –Cola şi Pepsi care au introdus produse similare în anul 2000.

• Creşterea şi continua dominanţă în categoria sa de produse fac din Red Bull una din cele mai de succes băuturi nealcolice din istorie.

• Red Bull conţine următoarele ingrediente al căror scop este da a intensifica enegria: cafeină, taurină şi glucuronolacton.

• Aceste ingrediente alături de anumite vitamine şi îndulcitori contribuie la efectele ale acestei băuturi: îmbunătăţeşte rezistenţa fizică, ajută la eliminarea substanţelor nefolositoare, crează bună dispoziţie, îmbunătăţeşte viteza de reacţie şi concentrare, creşte vigilenţa.

Gustul Red Bull

• „Nu am fost niciodată foarte interesaţi de gustul produsului deoarece ne-am concentrat mai mult pe funcţiie acestuia” a declarat Norbert Kraihamer, directorul de vânzări şi marketing.

Ambalajul si pretul

• Redd Bull se diferenţiază prin ambalajul unic: un recipient zvelt de 250 ml specific japonez precum şi logo-ul oriental care sugerează o parte din beneficiile produsului.

• Ambalajul

• Elementele de identificare ale marcii sunt pozitionate pe o cutie de aluminiu ce foloseste doua culori, albastru si argintiu. Rosul indeamna la actiune, dinamism, este o culoare care sugereaza forta si vigoare, puls ridicat, respiratie accelerata Albastrul si argintiul sunt culori nobile care indica nivelul premium al produsului. Combinarea celor doua culori confera produsului un efect puternic de atractie, ambalajul inspira incredere unui consumator pretentios.

• Ambalajului atrage si prin forma originala, o cutie inalta si supla, de altfel usor de manevrat in momentul consumului.

• În ceea ce priveşte preţul, Mateschitz a considerat că, dacă Red Bull ar avea acelaşi preţ ca tradiţionala Cola, nimeni nu ar fi crezut în efectele sale

 Caracteristicile produsului:

- creste rezistenta fizica

- stimuleaza metabolismul si ajuta la eliminarea subtantelor reziduale

- imbunatateste starea generala de bine

- creste viteza de reactie si concentrare

- creste gradul de vigilenta

Public tinta

“Nu urmarim decat 2 dimensiuni: oamenii care sunt obositi mental si oamenii care sunt obositi psihic” (Kraihamer)

- consumatorii se incadreaza de obicei in urmatoarele categorii: studenti, soferi, clubberi, oameni de afaceri si sportivi. Categoriile de varsta cu cei mai multi consumatori sunt 14-19 si 20-29

STRATEGII DE MARKETING

- la inceput s-a folosit strategia “word-of-mouth”, considerata de Dietrich Mateschitz ca fiind cea mai potrivita pentru a determina consumatorii sa incerce produsul;

- Red Bull a suplimentat aceasta strategie initiala cu sponsorizarea unor evenimente, a unor campanii de sampling, cu incheierea unor contracte cu atleti cunoscuti, etc.

- De la inceput, Red Bull a constituit o sursa de mister pentru consumatori, datorita caracterului functional de “produs energizant”, un concept nou pt austrieci, care a determinat clientii curiosi si aventurosi sa isi doreasca sa incerce produsul; de exemplu, compania obisnuia sa plaseze cutii goale de Red Bull in cluburi si in baruri, pt a crea iluzia popularitatii; la inceput, intre 1987 si 1992, produsul era disponibil doar in Austria, iar cei din tarile apropiate - Germania sau Ungaria- doar auzisera de la altii de Red Bull; intrucat produsul nu putea fi exportat, exista o contrabanda cu Red Bull in afara granitelor Austriei. Toate acestea au contribuit la misterul creat in jurul produsului;

- In afara Austriei, circulau numeroase zvonuri legate de ingredientele produsului; unii credeau ca e un soi de bere, altii ca e o bautura alcoolica; se spunea chiar ca Red Bull contine testicule de taur

- Mistificarea Red Bull-ului a dat nastere insa si unor zvonuri negative, aceasta baututra fiind asociata cu consumul de droguri.

Fisiere in arhiva (3):

  • Analiza SWOT Red Bull.doc
  • prezentare RedBull 1.ppt
  • Prezentare RedBull.doc