Determinarea Pozitiei pe Verticala a Punctelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Determinarea Pozitiei pe Verticala a Punctelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Constructii

Extras din document

Pentru determinarea pozitiei pe verticala a punctelor este necesara cunoasterea instrumentelor si a metodelor de nivelment geometric.

LUCRAREA VA CUPRINDE:

I. Descrierea nivelelor,scheme de constructie, parti componente, axa, miscari.

II. Descrierea mirelor de nivelment.

III. Asezarea nivelului in punctul de statie si efectuarea citirilor pe mire.

IV. Determinarea cotei unui punct, B, in raport cu cota cunoscuta a unui punct, A, prin nivelment geometric de mijloc.

REZOLVAREA TEMEI

Prin nivelment geometric, numit si direct, se realizeaza ridicari de nivelment de precizie si de inalta precizie. Corespunzator fiecarui nivel de ridicare, se folosesc nivele si mire de nivelment, cu caracteristici care sa asigure precizia ceruta.

In continuare, se prezinta principalele instrumente de nivelment geometric intalnite in practica, atat in ridicarile tehnice, de santier, cat si in masuratorile de precizie inalta, efectuate in scopuri stiintifice.

1. Descrierea nivelelor, scheme de constructie, parti componete, axe,miscari

Nivelele se clasifica in doua mari grupe: nivele fara luneta si nivele cu luneta.

Nivelele fara luneta fac parte din categoria instrumentelor simple, care nu se folosesc in scopuri pur topografice, ci la rezolvarea diferitelor probleme in cardul santierelor de constructie. In aceasta grupa se cuprinde: nivelul cu tub de cauciuc si nivelul zidarului precum si scandura.

Nivelele cu luneta realizeaza cat mai sigur orizontalizarea axei de vizare a lunetei. Aceasta orizontalizare se efectueaza fie cu ajutorul nivelei torice, fie cu ajutorul compensatorului optic.

A. Nivelele cu luneta si luneta torica

Sunt numite si nivele clasice, din punct de vedere constructiv, se clasifica in doua tipuri de baza: nivele fara surub de fina calare si nivele cu surub de fina calare.

a)Nivelul fara surub de fina calare

Se caracterizeaza prin aceea ca suportul, luneta formeaza un corp comun, avand o pozitie fixa una fata de alta. Se compune din urmatoarele elemente: luneta, cu axa de vizare; nivela torica pentru orizontalizarea axei de vizare a lunetei, cu axa D-D', numita si directrice; ambaza care sustine intregul instrument; suruburile de calare.

Pentru blocarea miscarii lunetei in plan orizontal, in jurul axei verticale, V-V', aparatul este prevazut cu un surub sau parghie de blocare,iar pentru miscarea fina are un surb micrometric.

Din aceasta categorie , folosite din ce in ce mai rar, fac parte nivelele NT, NG, Zeisse NI 060, Wild Nk 01. Aceste nivele sunt folosite la executarea nivelmentului tehnic si de santier, determinarea diferentelor de nivel facandu-se cu o eroare medie patratica de 10...20 mm/km.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Pozitiei pe Verticala a Punctelor.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TEHNICA “GH. ASACHI” IASI FACULTATEA DE CONSTRUCTII