Comunicare economico-financiară

Seminar
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 6743
Mărime: 3.35MB (arhivat)
Publicat de: Mihaela A.
Puncte necesare: 0
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Descrierea tipului de raport 4
  3. 3. Elaborarea machetei (excel și/sau Power BI) 9
  4. 4. Fundamentarea raportului 11
  5. 5. Elaborarea raportului selectat 13
  6. Concluzii 25
  7. Bibliografie 26

Extras din seminar

1. Introducere

S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A., este o societate pe acțiuni care a fost înființată în anul 1990, cu sediul social în Str. Uzinei nr. 1, orașul Mioveni, județul Argeș, România. Societatea este înregistrată la Oficiul Comerțului cu nr. de ordine J03/81/1991, CUI 160796.

Pachetul majoritar de acțiuni ale S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A. (99,426%) este deținut de către societatea Renault S.A., societate cu sediul social în Franța, deținătoare a multiple filiale. Aceste societăți constituie împreună un grup multinațional, Dacia fiind a doua marcă a Grupului Renault.

Principalul domeniu de activitate (potrivit codului CAEN: 2910 - Fabricarea autovehiculelor de transport rutier) al S.C. Automobile S.A. îl reprezintă producția și comercializarea vehiculelor de persoane și utilitare produse în cadrul uzinei din orașul Mioveni.

Obiectul principal al societății este fabricarea și comercializarea de automobile, piese auto, mașini unelte și instalații pentru industria de automobile.

Obiectivul acesteia este de a produce o gamă de vehicule robuste, fiabile și accesibile ca preț pentru clienții români și străini.

Nomenclatorul de produse și servicii al societății este înfățișat astfel:

- autovehicule Dacia în variante Logan, Logan MCV, Dacia Sandero și Dacia Duster;

- colecții de piese și accesorii (CKD+SKD) pentru autovehicule fabricate în alte uzine Renault;

- piese de schimb pentru toată gama de autovehicule;

- piese de prim montaj;

- servicii diverse.

Directorul general al companiei Dacia și al grupului Renault în România este Jérôme Olive.

Consiliul de administrație este alcătuit din: Jacques Chauvet, Jérôme Olive, Constantin Stroe, Dan Mihai Bedros, Marc Liffort de Buffevent.

În ceea ce privește portofoliul de furnizori, compania are în jur de 188 de furnizori, dintre care 134 externi și 54 în România. Din acești furnizori interni, doar 5 își desfășoară activitatea în ZIF (Zona Industrială Furnizori) Mioveni: VALEO (cablaje), JCI (scaune), EURO APS (piese plastice și termoformate), CORTUBI (eșapamente), VALEO CLIMATE (climatizare/încălzire).

Referitor la portofoliul de clienți, autoturismele Dacia se adresează tuturor categoriilor de oameni, fiind foarte accesibile datorită raportului calitate/preț și a încadrării în programul național de înnoire a parcului auto.

Investițiile totale realizate de Renault la Dacia, de peste 1.6 miliarde euro, au contribuit la poziționarea Dacia ca una dintre cele mai importante companii din economia românească, cu o contribuție semnificativă la produsul intern brut și la exporturile țării.

Cu o capacitate de producție de 350.000 unități pe an, Uzina Vehicule Dacia asigură atât producția gamei de vehicule formată din Logan berlină, Logan MCV, Logan Van, Dacia Sandero și Dacia Duster, cât și fabricarea de piese de schimb. Cadența de fabricație este de 64 de autovehicule/oră, ceea ce înseamnă că practic, la fiecare 55 de secunde de pe banda de montaj iese o mașină. În cei peste 40 de ani de existență, Uzina a produs 8 modele diferite: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (cu versiunile berlina, break, furgon si pick-up), Dacia Sandero și Dacia Duster, în total peste 4 milioane de vehicule.

Pentru anul 2019, compania Automobile Dacia a estimat în cazul cifrei dei afaceri o valoare de aproximativ 1.528 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 5% de la an la an (2019 raportat la 2018).

2. Descrierea tipului de raport

Întocmirea rapoartelor economico-financiare reprezintă etapa fundamentală de finalizare a procesului contabil.

Informații cu privire la rapoartele financiare se găsesc în Standardul Național de Contabiliate 5 (S.N.C.) ,,Prezentarea rapoartelor financiare”. În acest standard este prezentată informația care urmează a fi dezvăluită în rapoartele financiare: bilanțul contabil, raportul de profit și pierdere, raportul privind fluxul capitalului propriu, raportul privind fluxul mijloacelor bănești, anexele la rapoartele financiare, nota explicativă.

Raporul economico-financiar reprezintă totalitatea sistematizată de indicatori care caracterizează situația patrimonială și financiară, existența și fluxul capitalului propriu și al mijloacelor bănești ale entității pe o perioadă de gestiune.

Conform Standardului Național de Contabilitate 5, „rapoartele financiare reprezintă o informație finaciară sistematizată despre evenimentele care influențează activitatea întreprinderii și operațiile economice.”

Rapoartele economico-financiare au drept scop prezentarea informațiilor accesibile investitorilor și creditorilor reali și potențiali: referitor la situația financiară a entității, la indicatorii activității specifice acesteia și la fluxul mijloacelor bănești, referitor la resursele economice și obligațiile entității, componența activelor și a surselor de formare a acestora, precum și modficările lor, fiind necesare unui cerc larg de utilizatori în luarea deciziilor economice.

Un raport economico-financiar trebuie să includă următoarele informații referitoare la: elementele de activ și pasiv ale entității; profitul net al întreprinderii; fluxul mijloacelor bănești în perioada de gestiune.

Aceste informații sunt utile pentru utilizatorii rapoartelor economico-financiare în aprecierea capacității întreprinderii de a plăti dividende și dobânzi, precum și de a achita datoriile la data scadentă.

Rapoartele financiare se întocmesc, de regulă, la o anumită dată și pentru o anumită perioadă de gestiune (semestru, trimestru, an).

Rapoartele financiare se prezintă anual, iar cele de interes public prezintă și rapoarte financiare semianuale. În cazuri excepționale, cînd se schimbă data pregătirii raportului, entitățile prezintă rapoarte financiare pentru perioada care este mai mare sau mai mică decât perioada de gestiune stabilită. În acest caz entitatea trebuie să dezvăluie:

- cauza schimbării duratei perioadei de gestiune;

- incomparabilitatea datelor din rapoartele financiare și anexele la acestea pe perioadele precedente și de gestiune.

Rapoartele financiare semianuale includ: bilanțul contabil condensat, raportul de profit și pierdere condensat, raportul privind fluxul mijloacelor bănești condensat, raportul privind fluxul capitalului propriu condensat, notele explicative selectate.

Rapoartele financiare anuale includ: bilanțul contabil, raportul de profit și pierdere, raportul privind fluxul mijloacelor bănești, raportul privind fluxul capitalului propriu, notele explicative, inclusiv anexele la rapoartele financiare.

Potrivit Standardului Național de Contabilitate 5 există mai multe tipuri/variante de rapoarte financiare pe care entitățile, cu excepția instituțiilor publice, le întocmesc și le prezintă, și anume:

Bibliografie

- https://www.gruprenault.ro/sites/default/files/scan.092110.pdf

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Automobile_Dacia_S.A.

- https://www.gruprenault.ro/modelele-noastre/dacia

- Legea nr. 5/2020 actualizată pe 6 ianuarie 2020

- Zuca Marilena, „Modele și definiții privind situațiile financiare”, Universitatea Romîno Americană București (http://steconomiceuoradea.ro/anale/volume/2006/finante-contabilitate-si-banci/67.pdf)

- https://www.slideshare.net/costicochet/analiza-economico-financiara-47261040 (Preluare informații despre indicatori)

- Standardul Național de Contabilitate 5 „Prezentarea rapoartelor financiare”

Preview document

Comunicare economico-financiară - Pagina 1
Comunicare economico-financiară - Pagina 2
Comunicare economico-financiară - Pagina 3
Comunicare economico-financiară - Pagina 4
Comunicare economico-financiară - Pagina 5
Comunicare economico-financiară - Pagina 6
Comunicare economico-financiară - Pagina 7
Comunicare economico-financiară - Pagina 8
Comunicare economico-financiară - Pagina 9
Comunicare economico-financiară - Pagina 10
Comunicare economico-financiară - Pagina 11
Comunicare economico-financiară - Pagina 12
Comunicare economico-financiară - Pagina 13
Comunicare economico-financiară - Pagina 14
Comunicare economico-financiară - Pagina 15
Comunicare economico-financiară - Pagina 16
Comunicare economico-financiară - Pagina 17
Comunicare economico-financiară - Pagina 18
Comunicare economico-financiară - Pagina 19
Comunicare economico-financiară - Pagina 20
Comunicare economico-financiară - Pagina 21
Comunicare economico-financiară - Pagina 22
Comunicare economico-financiară - Pagina 23
Comunicare economico-financiară - Pagina 24
Comunicare economico-financiară - Pagina 25
Comunicare economico-financiară - Pagina 26
Comunicare economico-financiară - Pagina 27
Comunicare economico-financiară - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Comunicare economico-financiara.docx

Alții au mai descărcat și

Baze de Date Avansate

Problema analizei şi interpretării unui volum mare de date implică existenţa unui mecanism care să poată manipula volume mari de date stocate în...

Analiza Mediului de Afaceri

Analiza mediului de afaceri O organizaŃie poate esua în a-si atinge obiectivele în cazul în care nu ia în considerare caracteristicile mediului...

Rolul Contabilității

1. Repere privind istoria contabilităţii si a profesiei contabile Întreaga istorie a umanităţii gravitează în jurul conceptelor de nevoi si...

Aplicații Excel

Folositi programul de calcula tabelar MS Excel pentru asistare in vederea gestionarii unei petreceri (chef). Folositi programul de calcula...

Curs 1 Excel

Istoricul spectacolelor Cod Spectacol Nr de ani de cand se joaca spectacolul respectiv Curs Euro 4.27 1 5/5/1950 2 3/1/1955 3 12/1/1990...

Practică

Subiect nr. 4 Sunteti numit auditor financiar la S.C. Beta SA care are ca obiect de activitate productia si comercializarea de utilaje si...

Metodologia Adoptării Deciziei

PROCESUL DE DECIZIE. DECIZII MULTIATRIBUT. Metodologia adoptării deciziei PROCESUL DE DECIZIE - Decizia (fr. décision, lat. decisio, -onis). -...

Sisteme Informatice pentru Asistarea Deciziei

1. ASISTAREA DECIZIEI ECONOMICE 1.1 Definirea, rolul si locul sistemelor informatice pentru asistarea deciziei Sistemul este o colectie de parti...

Te-ar putea interesa și

Circulația mărfurilor în alimentația publică

INTRODUCERE Principala politică de contabilitate reprezintă procedee privind opţiuni determinate de anumite interese, cu respectarea unor anumite...

Elaborarea Mixului Promoțional la SC Holcim România SA

Introducere Desfăşurarea unei activităţi de marketing moderne nu se opreşte odată cu crearea unui produs bun, stabilirea unui preţ atractiv şi...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Practică la ministerul culturii

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala....

Comunicarea în cadrul organizațiilor economice

Relatiile publice reprezinta o modalitate de comunicare intre o organizatie si "publicurile" sale. Activitatea de relatii publice, pe de o parte ii...

Fundamentarea decizie de finanțare a activității curente a unei societăți

Introducere Luarea unei decizii de creditare se traduce printr-un acord sau un refuz argumentat. Cuvintele cheie în întocmirea unei analize de...

Fundamentarea Economică a Activității de Promovare a Produselor Agroalimentare

INTRODUCERE În vederea derulării şi dezvoltării unei afaceri de success, orice întreprindere, indiferent de dimensiunile ei sau domeniul de...

Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland

INTRODUCERE În această lucrare mi-am propus să evidenţiez importanţa pe care o au tehnicile promoţionale asupra comportamentului de cumpărare al...

Ai nevoie de altceva?