Drept Român

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 106218
Mărime: 1.69MB (arhivat)
Publicat de: Denis P.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Turcu Alin

Extras din seminar

IUS NATURALE, IUS GENTIUM și IUS CIVILE.

IUS NATURALE (dreptul natural): dreptul comun tuturor ființelor (atât oamenilor, cât și celorlalte animale) - natura învață pe toate ființele acest drept („dreptul natural este dreptul pe care toate ființele l-au deprins de la natură‖, I.1.2.pr.) - drept comun tuturor viețuitoarelor, în timp ce dreptul ginților este dreptul comun tuturor oamenilor.

- ius naturale mai are un alt înțeles: Cicero susține că, în afara de lege și obicei, mai există un izvor de drept: ius naturale, care reglementează în același fel la toate popoarele și în toate timpurile unele raporturi sau dintre oameni sau dintre oameni și lucruri, dar care nu are prin el însuși putere obligatorie (sistem de principii juridice valabil pentru toate popoarele și toate timpurile) - acest ius naturale este o concepție filozofică și trebuie să servească de bază legislației pozitive: este ceea se numea în trecut dreptul natural.

Jurisconsultul Paul: „dreptul înseamnă ceea ce este totdeauna just și bun, cum este dreptul natural‖.

!!! concepție mai exactă: dreptul natural este un drept comun tuturor oamenilor, dar numai oamenilor și bazat pe rațiune (ex. egalitatea primitivă a oamenilor când nu exista sclavia, dreptul la legitimă apărare).

IUS GENTIUM (dreptul ginților):

1. dreptul ginților: sinonim cu dreptul natural - „dreptul pe care rațiunea naturală l-a rânduit între toți oamenii este respectat deopotrivă de toate popoarele și se numește dreptul ginților‖ (I.1.2.1) + „dreptul natural, care este în mod egal respectat de toate popoarele, fiind rânduit de o providență divină, rămâne necontenit trainic și neschimbat‖ (I.1.2.11.).

2. dreptul ginților: drept internațional public - dreptul care reglementează relațiile dintre state: sens rar în textele juridice, dar care apare des la istoricul Titius Livius în legătură cu epoca veche a Romei.

3. dreptul ginților: drept internațional privat - drept care reglementează raporturile de drept civil între cetățenii romani și străini (nu era nici dreptul străinului, nici dreptul roman, cu un al treilea sistem de drept), dreptul pe care trebuie să-l aplice judecătorul pentru a rezolva procesele intervenite între străini (peregrini) și cetățenii romani, drept care ulterior a terminat prin a fi folosit chiar de romani în relațiile dintre ei.

Ex. sclavia, deși este conformă cu ius gentium, totuși este contrară lui ius naturale.

- originea lui ius gentium: pare să se fi născut cu ocazia târgurilor din Roma - romanii venind în contact cu străinii, în special cu grecii, au trebuit să utilizeze forme de drept adecvate pentru a răspunde necesităților economice întrucât ius civile nu se aplica străinilor: ius gentium ca drept internațional privat s-a dezvoltat odată cu dezvoltarea relațiilor comerciale.

242 î.e.n.: romanii au creat un magistrat special, pretorul peregrin (praetor peregrinus), pentru organizarea proceselor cu străinii - în această jurisdicție ar fi apărut și s-a dezvoltat ius gentium roman.

!!! însă occupatio (ocupațiunea) este o instituție de ius gentium cunoscută de romani din cele mai străvechi timpuri.

- la origine comerțul avea loc între ginți diferite, astfel că s-a născut un obicei nejuridic pentru a reglementa aceste raporturi de natură comercială, raporturi care ulterior au avut loc în târguri între cetățeni și străini - ius gentium cu timpul a fost integrat în dreptul roman, înlocuind în practică vechiul drept quiritar (dreptul cetățenilor romani).

- prin ius gentium se înțelege ambele ramuri al dreptului internațional (public și privat) - au origine comună: obiceiul nejuridic din comuna primitivă - obiceiul nejuridic dintre ginți, odată cu formarea statului, devine un drept între state, un drept al ginților: gintă (nu totalitatea celor care descind dintr-un strămoș comun) = popor cu care Roma avea relații.

IUS CIVILE (dreptul civil): dreptul comun tuturor cetățenilor unui stat (dreptul destinat să reglementeze în mod exclusiv raporturile dintre cetățenii romani: dreptul cviritar)- stabilit de fiecare popor: nici nu se deosebește cu totul, dar nici nu se aseamănă în toate cu ius naturale și ius gentium - ori de câte ori adăugăm ceva sau înlăturăm ceva din dreptul comun tuturor, facem un drept propriu, adică ius civile. (1).

- romanii, când zic ius civile, fără să adauge numele vreunui popor, înțeleg dreptul lor propriu (izvorăște din: consuetudo, plebiscita, lex, senatusconsulta, constitutiones principium, edicta și responsa prudentium) - așadar ius civile este opus atât lui ius naturale, cât și lui ius gentium.

- ius civile era la origine un drept strict, riguros și formalist (la origine romanii nu recunoșteau străinilor nici un drept iar orice străin venit la Roma cădea în sclavie), în timp de ius gentium era flexibil, echitabil și lipsit de forme solemne - ius gentium, dintr-un drept destinat străinilor și raporturilor lor cu romanii, a ajuns un drept comun și romanilor și peregrinilor, aplicabil și unora și altora.

IUS CIVILE ȘI IUS HONORARIUM.

IUS CIVILE (dreptul civil): are un sens mai restrâns - arată dreptul izvorând din consuetudo, lex, plebiscita, senatusconsulta, constitutiones principium și responsa prudentium, dar nu și edicta, adică desemnează întregul drept roman indiferent din ce surse a izvorât, cu excepția edictelor magistraților. (2).

IUS HONORARIUM (dreptul onorar): este dreptul izvorând din edictele (edicta - programe relative la activitatea magistraților în timpul funcțiunii lor) magistraților care au ius edicendi.

- la romani magistraturile se numesc honores, întrucât erau onorifice - dreptul stabilit de magistrați se numește ius honorarium - se subdivide în:

- ius praetorium (dreptul pretorian): ius honorarium izvorând din edictele pretorului.

- ius aedilicium (dreptul edilician): ius honorarium izvorând din edictele edililor.

- ius honorarium, în special dreptul pretorian, a fost creat pentru a ajuta, a completa sau a îndrepta dreptul civil - romanii au spus că ius honorarium este glasul viu al dreptului civil (viva vox iuris civilis).

!!! IUS CIVILE: are un înțeles și mai restrâns - indică uneori numai dreptul izvorând din interpretatio prudentium (interpretarea jurisconsulților). (3).

IUS DIVINUM și IUS HUMANUM.

IUS DIVINUM: dreptul canonic roman, dreptul care guvernează raporturile oamenilor cu divinitatea- se mai numește ius sacrum (dreptul sacru), fas (dreptul religios).

IUS HUMANUM: dreptul omenesc, dreptul roman laic - dreptul care guvernează raporturile oamenilor dintr-un stat, atât între ei, cât și cu statul lor, raporturile acelor oameni cu oamenii din alte state și cu alte state, și raporturile statelor între ele.

- la început fas se confunda cu ius humanum, dar ulterior s-au deosebit.

DREPT ROMAN - SEMINAR (S.-D. ȘCHIOPU).

2

IUS PUBLICUM și IUS PRIVATUM.

- dreptul pozitiv (dreptul care se aplică într-o societate dată, la un moment dat, sub auspiciile statului respectiv) reglementează întreaga viață socială: aceasta are două direcții principale - viața publică și viața privată - de aceea și dreptul roman se deosebește în drept public și drept privat.

IUS PUBLICUM: dreptul privitor la organizarea religioasă și politică a statului roman (nu poate fi schimbat prin convenții între particulari), guvernează organizarea puterilor statului și raporturile particularilor cu statul.

IUS PRIVATUM: dreptul privitor la buna stare a particularilor, guvernează raporturile particularilor între ei - este alcătuit din trei părți: din regulile lui ius naturale, ale lui ius gentium și ale lui ius civile (nu cunoaște distincția între dreptul civil și comercial + cuprinde și dreptul penal privat: anumite fapt nepermise pe care dreptul roman le considera ca lezând numai interesul particular, nu și interesul public).

IUS NON SCRIPTUM și IUS SCRIPTUM.

IUS NON SCRIPTUM: dreptul nescris - dreptul roman care izvorăște din consuetudo (dreptul consuetudinar).

IUS SCRIPTUM: dreptul scris - dreptul roman izvorând din lex, plebiscita, sunatusconsulta, constitutiones principum, edicta și responsa prudentium (dreptul pe care autoritatea publică îl creează în baza puterii sale legiuitoare).

- deosebirea dintre dreptul scris și dreptul nescris se bazează pe izvoarele dreptului, nu pe faptul material al scrisului: obiceiurile, chiar dacă sunt adunate și scrise sau de particulari sau de stat, nu încetează să fie tot drept nescris.

IUS GENERALE și IUS SINGULARE.

IUS GENERALE sau ius commune: dreptul general este dreptul privitor la toți romanii și la toate raporturile lor juridice - de regulă dreptul este stabilit pentru toți.

IUS SINGULARE: dreptul special este dreptul privitor numai la unii dintre romani și la unele raporturi juridice ale lor (ex. regulile de drept privind testamentul militar) - romanii spun că dreptul special este ceva ce s-a stabilit în contra cuprinsului rațiunii (în contra ordinii și consecvenței) din pricina unui folos oarecare: este o abatere de la regula că dreptul trebuie să se aplice față de toți - abatere îndreptățită pe considerente de ordin social, religios, politic, istoric.

- este de două feluri: beneficium legis și privilegium.

- beneficium legis: abatere de la dreptul general făcută în folosul unei categorii de persoane ori de raporturi juridice (ex. abaterile în folosul soldaților).

- privilegium: abatere de la dreptul general făcută sau în folosul sau în paguba fie a unei persoane ori a unor persoane anume determinate, fie a unui ori a unor raporturi juridice anume determinate - privilegiul cuprinde ceva pozitiv.

!!! dispensa: oprește ca dreptul să se aplice într-un caz anumit (acordată de regulă de senat) - dispensa cuprinde ceva negativ.

PERIODIZARE ISTORICĂ:

- regalitatea: 754/753 î.e.n. (fondarea Romei) - 510/509 î.e.n. (244 R.F.) (fondarea republicii).

- republica: 509 î.e.n. - 27 î.e.n. (fondarea imperiului de către Octavian).

- imperiul principatul: 27 î.e.n. - 284 e.n. (fondarea dominatului de către Dioclețian).

dominatul: 284 - 565 (moartea lui Iustinian).

PERIODIZARE JURIDICĂ:

- epoca veche - vechiul drept roman: 753 î.e.n. - sec. I î.e.n.

- epoca clasică - dreptul clasic: sec. I î.e.n. - 284 e.n.

- epoca postclasică - dreptul postclasic: 284 - 565.

Preview document

Drept Român - Pagina 1
Drept Român - Pagina 2
Drept Român - Pagina 3
Drept Român - Pagina 4
Drept Român - Pagina 5
Drept Român - Pagina 6
Drept Român - Pagina 7
Drept Român - Pagina 8
Drept Român - Pagina 9
Drept Român - Pagina 10
Drept Român - Pagina 11
Drept Român - Pagina 12
Drept Român - Pagina 13
Drept Român - Pagina 14
Drept Român - Pagina 15
Drept Român - Pagina 16
Drept Român - Pagina 17
Drept Român - Pagina 18
Drept Român - Pagina 19
Drept Român - Pagina 20
Drept Român - Pagina 21
Drept Român - Pagina 22
Drept Român - Pagina 23
Drept Român - Pagina 24
Drept Român - Pagina 25
Drept Român - Pagina 26
Drept Român - Pagina 27
Drept Român - Pagina 28
Drept Român - Pagina 29
Drept Român - Pagina 30
Drept Român - Pagina 31
Drept Român - Pagina 32
Drept Român - Pagina 33
Drept Român - Pagina 34
Drept Român - Pagina 35
Drept Român - Pagina 36
Drept Român - Pagina 37
Drept Român - Pagina 38
Drept Român - Pagina 39
Drept Român - Pagina 40
Drept Român - Pagina 41
Drept Român - Pagina 42
Drept Român - Pagina 43
Drept Român - Pagina 44
Drept Român - Pagina 45
Drept Român - Pagina 46
Drept Român - Pagina 47
Drept Român - Pagina 48
Drept Român - Pagina 49
Drept Român - Pagina 50
Drept Român - Pagina 51
Drept Român - Pagina 52
Drept Român - Pagina 53
Drept Român - Pagina 54
Drept Român - Pagina 55
Drept Român - Pagina 56
Drept Român - Pagina 57
Drept Român - Pagina 58
Drept Român - Pagina 59
Drept Român - Pagina 60
Drept Român - Pagina 61
Drept Român - Pagina 62
Drept Român - Pagina 63
Drept Român - Pagina 64
Drept Român - Pagina 65
Drept Român - Pagina 66
Drept Român - Pagina 67
Drept Român - Pagina 68
Drept Român - Pagina 69
Drept Român - Pagina 70
Drept Român - Pagina 71
Drept Român - Pagina 72
Drept Român - Pagina 73
Drept Român - Pagina 74
Drept Român - Pagina 75
Drept Român - Pagina 76
Drept Român - Pagina 77
Drept Român - Pagina 78
Drept Român - Pagina 79
Drept Român - Pagina 80
Drept Român - Pagina 81
Drept Român - Pagina 82
Drept Român - Pagina 83
Drept Român - Pagina 84
Drept Român - Pagina 85
Drept Român - Pagina 86
Drept Român - Pagina 87
Drept Român - Pagina 88
Drept Român - Pagina 89
Drept Român - Pagina 90
Drept Român - Pagina 91
Drept Român - Pagina 92
Drept Român - Pagina 93
Drept Român - Pagina 94
Drept Român - Pagina 95
Drept Român - Pagina 96
Drept Român - Pagina 97
Drept Român - Pagina 98
Drept Român - Pagina 99
Drept Român - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Drept Roman.pdf

Alții au mai descărcat și

Obligații - Partea Generală

IMPORTANŢA MATERIEI OBLIGAŢIILOR. Ne-a mai rămas de studiat materia obligaţiilor asupra cărora vom insista mai mult din cauza dezvoltării pe care...

Conceptul de Drept - Sinteze

Capitolul III. Actele juridice 1. Definitie. Actul juridic reprezinta o manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice,...

Drept procesual civil 2019 - Partea generală suport, curs revizuit

Capitolul I NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1. Justiția și procesul civil 1.1. Considerații prealabile Justiția, privită sub ambele sale aspecte - ca...

Drept

CONFLICT DE LEGI. conflictul de legi este acea problema care se pune in mintea celui care trebuie sa solutioneze o problema juridica si care...

Drept civil partea generală - persoanele

Unitatea de învăţare nr. 1 PERSOANA FIZICĂ Cuprins: §1. Capacitatea civilă a persoanei fizice. §2. Identificarea persoanei fizice. §3....

Drept civil - Teoria generală

CAPITOLUL I DREPTUL CIVIL RAMURĂ A SISTEMULUI NAȚIONAL AL DREPTULUI ROMÂNESC Secțiunea 1. Considerații generale. Elementele sistemului...

Drept civil partea generală

CAPITOLUL I – CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL CIVIL 1. Sistemul dreptului civil 1.1. Acceptiunile notiunii de drept Din punct de vedere...

Căile de atac

Incheierea pronuntata de instanta este executorie si poate fi atacata cu recurs. Termenul de recurs este derogatoriu de la dreptul comun, anume in...

Te-ar putea interesa și

Receptarea Dreptului Roman în Evul Mediu

Introducere Istoria omenirii a fost segmentată în cîteva epoci: antică, medievală, modernă, contemporană. Concomitent cu societatea a evoluat şi...

Participația Penală în Dreptul Penal Român

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA INSTITUŢIEI PARTICIPAŢIEI ÎN DREPTUL PENAL 1.1. Noţiune şi caractere Denumirea de participaţie penală...

Evoluția Conceptului de Izvor al Obligațiilor

Introducere Tema lucrării noastre de licenţă o reprezintă „Contractul de vânzare-cumpărare în dreptul roman”. Deşi studiul unei legislaţii vechi...

Analiza comparativă cu privire la dreptul de proprietate și modalitățile juridice de garantare ale acestuia în dreptul român și în dreptul românesc actual

INTRODUCERE Principalele momente în evoluţia dreptului de proprietate se confundă cu aceea a civilizaţiei omeneşti, această instituţie juridică...

Patrimoniul societății comerciale - organizarea fondului de comerț

Capitolul I. Noţiunea şi Definiţia Societăţii Comerciale. Secţiunea 1. Noţiunea de societate comercială. § 1- Societatea civilă şi societatea...

Drept român

1.Cutuma ca izvor al dreptului roman In epoca veche cel mai important izvor al dreptului roman a fost cutuma sau obiceiul (este definita ca ecea...

Tutelă și curatelă în dreptul român

NOŢIUNI GENERALE Ideea de incapacitate apare la Roma destul de târziu. Ceea ce numim instituţii de ocrotire a incapabililor, şi anume tutela si...

Scurtă prezentare a dreptului român

I. Definiţia Dreptului Roman A da o definiție concisă Dreptului roman nu este de ajuns, asta ar însemna să răpim din complexitatea acestei stiințe...

Ai nevoie de altceva?