Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor

Seminar
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5983
Mărime: 40.93KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Nistor
Puncte necesare: 0
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu"
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Specializare: administratie publica europeana - bologna

Extras din seminar

Secțiunea 1. Concesionarea bunurilor proprietate publică

1. Noțiunea și trăsăturile contractului de concesiune.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică reprezintă sediul general pentru concesionarea bunurilor proprietate publică, ce cuprinde multe dintre prevederile fostei Legi nr. 219/1998 privind regimul juridic al concesiunilor, aceasta a fost abrogată, în întregime prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.

Ordonanța de urgență nr. 54/ 2006 reprezintă, în prezent, cadrul general pentru contractul de concesiune a bunurilor proprietate publică, ea preluând, în mare parte, reglementarea din Legea nr. 219/1998.

Una din modalitățile de valorificare a bunurilor proprietate publică recunoscute de legea fundamentală prin art. 136 alin (4) este concesionarea publică, deoarece ea vizează bunuri proprietate publică, ceea ce înseamnă că instituția concesiunii publice are în prezent o determinare constituțională.

În ceea ce privește regimul legal putem concluziona că acest tip de contract este reglementat de prevederile OUG nr. 54/2006.

Potrivit art. 1 alin (2) din ordonanța 54/2006, contractul de concesiune de bunuri proprietate publică, denumit contract de concesiune “este acel contract încheiat în formă scrisă prin care o autoritate publică, denumită concedent, transmite, pe o perioada determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acționează pe riscul și răspunderea sa, dreptul și obligația de exploatare a unui bun proprietate publică în schimbul unei redevențe”.

Autoarea Rodica Narcisa Petrescu, socotește contractul de concesiune de bunuri proprietate publică ca fiind „un contract administrativ format din clauze reglementare impuse prin lege sau în baza legii ori prin Hotărâre a Guvernului, și clauze convenționale stabilite prin acordul părților”. Astfel că art. 53 din O.U.G. nr. 54/2006 se referă la posibilitatea concedentului de a modifica unilateral partea reglementară a contractului de concesiune, cu notificarea prealabilă a concesionarului, din motive excepționale legate de interes național sau local după caz.

Încercând o definiție care să respecte istoricul acestei instituții, Verginia Vedinaș constată că activitatea de concesionare apare ca un mijloc juridic de punere în valoare a unui bun public și care era guvernată de mai multe trăsături:

- se încheia între două părți, denumite concedent (proprietarul) și concesionar, cel care primea bunul în folosință

- se încheia pe o perioadă determinată de timp, avea deci un caracter temporar

- nu atrăgea după sine înstrăinarea bunului, proprietarul își păstra dreptul de a dispune de acesta

- caracterul oneros, el presupunea întodeauna anumite avantaje pentru proprietar, care puteau îmbrăca o formă valorică sau alte avantaje materiale, în natură.

- concedentul își rezerva întodeauna dreptul de a răscumpăra concesiunea, în împrejurări determinate, de aici caracterul răscumpărabil care, de asemenea, este tradițional pentru concesiune.

Aceste trăsături sunt definitorii și în prezent pentru instituția concesiunii astfel că din definiția de mai sus rezultă următoarele trăsături ale contractului de concesiune:

- contractul se încheie între 2 persoane, denumite concedent, respectiv concesionar, concedentul fiind o autoritate publică,

- obiectul contractului îl constituie un bun proprietate publică a statului sau a unităților administrativ teritoriale,

- contractul are un caracter temporar, regula fiind durata maximă de 49 de ani,

- contractul are caracter oneros, concedentul urmărind satisfacerea unui interes public și primirea unei redevențe, iar concesionarul urmărește realizarea unui profit și plătește o redevență,

- contractul are un caracter intuitu personae,

- este un contract solemn, forma scrisă fiind cerută de lege ca o condiție ad validitatem,

- concesionarul dobândește dreptul și obligația de exploatare a bunului,

- concesionarul acționează pe riscul și răspunderea sa.

- este un contract comutativ, deoarece întinderea prestațiilor fiecărei părți poate fi apreciată chiar în momentul încheierii contractului.

- reprezintă un contract, care, având ca obiect bunuri proprietate publică, este un contract administrativ.

- este un contract cu executare succesivă, sub forma unor prestații continue.

- contractul de concesiune cuprinde o parte reglementară și o parte convențională. Astfel că art. 53 din O.U.G. nr. 54/2006 se referă la posibilitatea concedentului de a modifica unilateral partea reglementară a contractului de concesiune.

2. Părțile contractului de concesiune

Concedentul, calitate ce aparține statului, județului, orașului sau comunei:

- ministerele sau alte organe de specialitate ale administrației publice centrale, pentru bunurile proprietate publică sau privată a statului și în cazul concesionării activităților economice și serviciilor publice de interes național.

- consiliile județene, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București sau instituțiile publice de interes local, pentru bunurile proprietate publică a județului, orașului sau comunei, (în cazul concesionării bunurilor, activităților și servicilor publice de interes local).

Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire concedentul are obligația de a lua toate masurile necesare pentru a evita situațiile de natură să determine apariția unui conflict de interese și/sau manifestarea concurenței neloiale.

Concesionarul, orice persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, română sau străină, care îndeplinește condițiile legale.

Potrivit Noului cod civil “Calitatea de concesionar o poate avea orice persoană fizică sau persoană juridică”.

Acest contract se încheie între o persoană juridică de drept public și o persoană juridică de drept privat, el neputându-se încheia niciodată între două persoane morale de drept public.

Pentru a fi concesionar, persoana fizică trebuie să fie majoră și să nu aibă discernământul alterat, iar persoana juridică trebuie să fie înființată în mod legal și să aibă o capacitate de folosință specifică obiectului concesiunii.

Statul participă în raporturile juridice civile prin Ministerul Finanțelor Publice, însă în raporturile juridice de drept public, el este reprezentat de autoritățile publice prevăzute în legile speciale.

Dacă în litigiile privitoare la dreptul de proprietate asupra domeniului public statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, iar unitățile administrativ-teritoriale, de către consiliile județene sau locale, în litigiile izvorâte din încheierea și executarea contractelor de concesiune, statul și unitățile administrativ-teritoriale sunt reprezentate de autoritățile publice care au calitatea de concedent în aceste contracte.

Dispozițiile art. 5 alin. (1) din OUG. nr. 54/2006, care se referă la calitatea de concedent in contractele administrative de concesiune, trebuie raportate și corelate

cu dispozițiile art. 12 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Astfel, pentru a încheia contractul de concesiune a unui bun concedentul, trebuie sa fie titularul dreptului de administrare asupra bunului, in baza hotărârii Guvernului, consiliului județean sau a consiliului local, după caz art. 12 alin (2) din Legea nr. 213/1998. În următorul aliniat , art. 12 alin (3) rezultă faptul că titularul dreptului de administrare poate sa posede, să folosească bunul și să dispună de acesta, in condițiile actului prin care i-a fost dat bunul în administrare.

Chiar dacă bunurile proprietate publică sunt date în administrare atât regiilor autonome cât și autorităților sau instituțiilor publice, numai acestea din urmă pot avea calitatea de concedent, adică pot încheia contracte de concesiune, potrivit art. 5 alin (1) din O.U.G. NR. 54/2006. În cazul bunurilor date în administrarea regilor autonome, calitatea de concedent o va avea autoritatea publică emitentă a actului administrativ de dare în administrare, care va retrage dreptul de administrare al regiei autonome asupra bunului în cauză, chiar dacă legea prevede că acest drept poate fi revocat numai în cazul în care titularul nu-și exercită drepturile și nu-și asumă obligațiile născute din actul de transmitere.

Bibliografie

1. Antonie Iorgovan, ”Tratat de drept administrativ”, Volumul II, Ediția a III-a, Editura All Beck, București, 2002

2. Corneliu Manda, ”Drept administrativ. Tratat elementar”, Editura Lumina Lex, București, 2001

3. Dana Apostol Tofan, ”Drept administrativ”, Volumul II, Editura All Beck, București, 2004

4. Ilie Iovănaș, ”Drept administrativ. Activitatea administrației publice. Controlul exercitat asupra activității administrației publice”, Editura Servo - Sat, Arad, 1997

5. Ion Dogaru, ”Bazele dreptului civil. Contracte speciale”, Volumul IV, Editura C.H. Beck, București, 2009

6. Ion Alexandru, Mihaela Cărăuș, Sorin Bucur, ”Drept administrativ”, Editura Lumina Lex, Bucuurești, 2005

7. Iordan Nicola, ”Drept administrativ - curs universitar”, Editura Universității Lucian Blaga Sibiu, Sibiu, 2007.

8. Ovidiu Ungureanu, „Drept civil. Introducere”, Ediția 8, Editura C.H. Beck, București, 2007.

9. Verginia Vedinaș, ”Drept administrativ”, Editura Lumina Lex, București, 2004

10. “ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ ÎN ROMÂNIA”, Dumitru Brezoianu, Mariana Oprican, editura C.H BECK, București, 2008

11. Vasile Tabără, „Achiziții publice de bunuri, servicii și lucrări”, ed. Universității Lucian Blaga, Sibiu, 2006

12. “DREPT ADMINISTRATIV.CURS UNIVERSITAR”, Iordan Nicola, Sibiu, 2007

13. Lucian Chiriac, ‘’Drept administrativ, Activitatea autorităților administrației publice’’, Editura Hamangiu, București, 2011.

Preview document

Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 1
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 2
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 3
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 4
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 5
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 6
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 7
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 8
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 9
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 10
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 11
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 12
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 13
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 14
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 15
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 16
Practică în administrația publică - Regimul concesiunilor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Practica in administratia publica - Regimul concesiunilor.docx

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Drept Penal

CONSTITUTIONALITATEA DISPOZITIILOR CUPRINSE ÎN CODUL PENAL PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE OFENSA ADUSA AUTORITATII – art. 238 – Infractiunea de...

Te-ar putea interesa și

Administrația Publică Locală în România

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ŞI ROLUL ACESTEIA ÎN SISTEMUL SOCIAL 1.1.Generalităţi privind administraţia...

Domeniul Public și Domeniul Privat al Statului ca Obiecte ale Dreptului de Proprietate Funciara

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare, intitulată “Domeniul public şi domeniul privat al statului ca obiecte ale dreptului de proprietate funciara”...

Managementul calității în cadrul Primăriei Galați

CAPITOLUL 1. PARTICULARITATI ALE SISTEMULUI SERVICIILOR PUBLICE 1.1 DEFINIREA SERVICIULUI PUBLIC În limbaj curent, notiunea de serviciu public...

Primele Preocupări în Spațiul Românesc

CAPITOLUL I I.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE / CONSIDERAŢII GENERALE I.1.1. PRIMELE PREOCUPĂRI ÎN SPAŢIUL ROMÂNESC Romănia are un capital natural...

Contenciosul administrativ și jurisdicția administrativă

CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV ŞI JURISDICŢIA ADMINISTRATIVĂ 1. Noţiune Termenul de „contencios” provine din latină, de la verbul „contendre”, care...

Strategia adaptării serviciilor de apă canal

1 ABORDARI TEORETICE GENERALE ÎN SFERA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE 1.1 Serviciile publice: necesitate, continut Serviciul public reprezinta forma...

Modalități de gestionare a serviciilor publice

1. Generalităţi privind gestionarea serviciilor publice Există mai multe moduri de a gestiona un serviciu public, fie de către o persoană publică...

Metode de Gestiune a Serviciilor Publice

Notă introductivă Nevoile omului sunt numeroase si variate si se amplifica in functie de nivelul de dezvoltare al unei societati si de gradul de...

Ai nevoie de altceva?