Drept Comercial

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

1. Organizatia

Prin gestiunea unei organizatii se exprima activitatea de administrare a unei organizatii si anume atingerea unei obiective in scopul satisfacerii cerintei clientilor. Organizatia este un grup de persoane care deruleaza activitati comune orientate spre indeplinirea unor obiective. Orice organizatie prezinta trasaturi caracteristice: *urmareste realizarea unor obiective *valorifica o gama variata de produse * dependenta de alte organizatii *deruleaza procese de munca orientate spre obtinerea unor rezultate, care permit satisfacerea unor nevoi sociale *dispune de procesul de management si manageri implicati in derularea acestor procese.

Firma – un grup de persoane organizat potrivit unor cerinte juridice, economice, tehnologice si manageriale, care concep si desfasoara procese de munca realizand produse si servicii scopul fiind obtinerea unui profit cat mai mare. In functie de domeniul de activitate al firmei produsele executate se pot prezenta sub forma de * bunuri materiale pt consum productiv * bunuri materiale pt consum individual *lucrari(de montaj si reparatie) *serviciile de a face consultanta.

Infiintare si functionare a unei firme

Elementele ce caracterizeaza infiintarea si functionare unei firme sunt: 1. cuplul produse – piete care se concretizeaza in portofoliul produselor executate si oferite de firma si pietele carora le sunt destinate. O firma poate sa-si desfasoare activitatea in unu sau mai multe domenii de activitate. In legatura cu aceste componente pot fi identificati 2 factori ai mediului: *clientii care solicita produsele executate de firma *. concurentii sau competitorii , cei care sunt angrenati in acelasi domeniu de activitate si ofera pe piata produse similare sau de substitutie 2. Investitorii de capital, cei care in scopul obtinerii unui profit isi risca banii investiti

3. Salariatii firmei atat cei care asigura managementul firmei cat si cei care realizeaza procesele de executie. Orice firma poate fi definita prin intermediul a 3 caracteristici esentiale: *reprezinta o org. economica, firma utilizeaza resurse materiale si umane. * are o finalitate economica prin care se exprima obiectivul fundamental al firmei si anume satisfacerea cerintelor clientilor existente pe piata. *autonomie de decizie, care se concretizeaza prin existenta si functionare la nivelul firmei al unui centru de decizii care asigura cele 5 f-ctii: prevederea; organizarea; antrenarea; control – evaluare tuturor activitatilor si coordonare.

2. Functiile

Preveziunea / ansamblul proceselor de munca prin care se determina obiectivele principale ale organizarii precum si resursele de mijloacele necesare realizarii acestora raspunde la intrebarea ce trebuie si ce poate fi realizat in organizatie concomintent cu desemnarea resurselor necesare. Rezultatele preveziunii se impart in f-ctie de : * gradul de detaliere * orizont de timp * obligativitate: 1. prognozele – acopera un orizont de timp de aproximativ de 10 ani. 2. planurile – se refera la perioadele de timp cuprinse intre 5 ani si o luna. 3. programele-acopera un orizont de timp foarte redus , sunt foarte detaliate si au un grad de certitudine f ridicat.

Organizarea

Organizarea este ansamblul proceselor de management prin care se stabilesc procesele de munca si gruparea acestora pe posturi -functii , formatii de munca si compartimente. Raspunde la intrebarea cine si cum, contribuie la indeplinirea obiectivelor orgnizatiei. Functia de organizare realizeaza combinarea resurselor umane si indirect a celor formationale, materiale, financiare, la nivelul locurilor de munca al compartimentelor si organizatiilor in ansamblu.

Coordonarea

In ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului organizatiei. Coordonarea poate fi de 2 tipuri: *bilaterala – atunci cand se deruleaza intre un manager si un subordonat * multilaterala – implica un proces de comunicare concomitenta intre manager si mai multi coordonati.

Antrenarea

Antrenarea este ansamblu proceselor de munca prin care personalul organizatie este determinat sa contribuie la stabilirea si realizare obiectivelor previzionate prin luarea in considerare a factorilor care il motiveaza si raspunde la intrebarea “ de ce personalul organizatie participa la stabilirea si realizarea obiectivelor”?.

Motivare

Este corelarea satisfacerii necesitatilor si interesul personalului cu realizarea obiectivelor si sarcini atribuite. Motivarea poate fi pozitiva si negativa.

Control evaluarea

Ansamblul proceselor de munca prin care performantele organizatiei si sistemele acesteia sunt masurate si comparate cu obiectivele si standartele stabilite initial in vederea elimenarii deficientelor constatate. Acest proces implica 4 faze: 1. masurarea rezultatelor 2. compararea rezultatelor cu obiectivele initiale in vederea evidentierii abaterilor produse. 3. Determinarea cauzelor care au generat aceste abateri 4. Efectuarea corecturilor care se impun si actionare asupra cauzelor ce au generat abateri negative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial.doc