Dictionar Juridic

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest seminar prezinta Dictionar Juridic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Tratat = acord,conventie, intelegere internationala in vederea stabilirii intre doua sau mai multe state drepturi sau indatoriri reciproce(sursa: Dictionar de termini juridici uzuali explicativ-practic 1997; editura: National; autori: dr. Ion Pitulescu; dr. Pavel Abrajam; Emil Deridon; Ion Ronete; pag.212).

2. Procuror = persoana care face parte din parchet si care exercita atrbutiile ce revin acestei institutii judiciare. Are calitatea de magistrat si face parte din corpul magistratilor. Poate fi procuror acea persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege: cetatean roman cu domiciliu in Romania, licentiat in drept.(idem 1 pag 401).

3. Consimtamantul = adica acprdul de vointa al partilor, se realizeaza prin adeziunea pe care una din parti o da acceptand oferta ce I s-a propus, el implica deci doua manifestari de vointa care succed: o oferta urmata de acceptarea ei. (sursa: idem3 pag 341).

4. Decretul = este actul de Presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale si care in unele cazuri are caracter de act normative (sursa: idem3 pag 70).

5. Ordonanta = act normativ emis de autoritatea executiva (guvern) in baza unei delegari legislative din partea parlamentului, numai temporara constituie de fapt o exceptie de la principiul separarii puterilor in stat (sursa: idem3 pag 72).

6. Raportul juridic = este o relatie sociala formata in baza unei norme de drept in care participantii apar ca titulari de drepturi si obligatiuni reciproce a caror realizare este garantata prin forta materiala publica de constrangere. Rezulta deci ca orice raport juridic este o relatie sociala, nu orice relatie sociala este un raport juridic. (sursa: idem 3 pag 111).

7. Persoana fizica = omul potrivit in individualitatea sa caruia legea ii recunoaste calitatea de subiect de drepturi si obligatii in raporturile juridice(sursa: idem3 pag 341).

8. Persoana juridical = un colectiv o grupare de oamenicare constituite fiind in conditiile legii pentru dobandirea calitatii de subiect de drept capata anumite drepturi si obligatii putand deci sa stea in justitie ca reclamant sau parat. (sursa: idem3 pag 29).

9. Cetatenia = legatura politica si juridica ce se stabileste intre un individ si stat. Aceasta legatura este impusa individului de catre stat care este suveran in emiterea elementelor ce permit sa faca distinctie intre cetateni si straini. (sursa: idem3 pag 180).

10. Stat totalitar = restrange exercitiul drepturilor sau stabileste un cadru formal de enuntare a acestora fara a le garanta insa in moc real si efectiv. (sursa: Drept constitutionl si institutii politice; C. Ionescu vol. 1 editura Lumina-Lex 1997 pag232).

11. Promulgarea = Act prin care Presedintele Rominiei autentifica si inveteste legea adoptata de parlament cu formula executorie si dispune publicarea ei in Monitorul Oficial. (sursa: idem10 pag 174).

12. Regim politic = ansamblul unitar si coerent structural al normelor juridice si al mecanismelor prin intermediul carora se infaptuieste actul de guvernare sau se realizeaza puterea politica. (sursa: idem10 pag 158).

13. Social democratia = pune accent sporit asupra rolului interventionist al statului. (sursa: idem10 pag 114).

14. Listele electorale = alegatorii trebuie sa fie inscrisi pe aceste liste. Ele se intocmesc de primarariile localitatilor in care domiciliaza alegatorii, separate pentru fiecare sectie de votare. (sursa: Institutii si procedente constitutionale; I Deleanu, vol 1 editura Dacia Europa Noua pag 18).

15. Declaratiile de apel = se acumuleaza in textul lor continutul principal al unei declaratii cu solicitarea specifica a unui apel de a se trece la unele actiuni sau de a lua anumite masuri. (Elemente de drept- manual pentru liceele economice administrative si de servicii clsele 11-12; autori; Al. Negoita, Dinu Stefanescu, Brandusa Stefanescu, Dan Constantin Apostol editura didactica si pedagogica RA Bucuresti 1997 pag 59).

16. Ordonanta de urgenta = sunt emise de guverne in czuri exceptionale in absenta unei legi speciale abilitare adoptata de parlament. (Dictionar juridic; editura Albatros; Bucuresti 1985 pag 319).

Fisiere in arhiva (1):

  • Dictionar Juridic.doc