Drept financiar

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 12 fișiere: doc, docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 20704
Mărime: 2.30MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Televca Oleg

Extras din document

Subiectul 1.

NOTIUNEA

Cuvintul finante isi are origina din limba latina, care presupune ca provine de la cuvintele latinesti ,,finis'' , finare, fiare, ca termene de plata. In sec 13-15, se foloseau pe larg expresiile finatio, finansia, sau finansia pecuniaria, care insemnau plata in bani a unei obligatii reale. In sec 15 in Franta se utilizau expresiile om de finance, finansie, care ii desemnau pe arendasii de impozite sau persoanele care incasau impozitele pentru lege. La fel, tot in Franta, se utiliza finans, ce insemna o suma de bani si tot finans care insemna patrimoniul statului. In perioada similara in Germania se intilnea expresiile "finanz", ca plata in bani si "finanza", care il desemna pe camatar.

Odata cu trecerea timpului, cuvintul finante a capatat un sens foarte larg incluzind in prezent urmatoarele elemente: bugetul statului, creditul, venituri, cheltueli, operatiuni bancare si de bursa etc.

Domeniul public include acele bunuri care au utilitatea publica, de care cetatenii se folosesc in general, in mod gratuit, aceste bunuri de regula nu aduc venituri, pe cind cheltuielile de intretinere sunt destul de mari. (Institutii, drumuri, paduri, etc.)

Domeniul privat include acele bunuri pe care statul le detine, ca orice proprietar, si aceste bunuri sunt aducatoare de venituri.

In contextul celor expuse putem mentiona ca expresia finantele publice este asociata cu statul, cu unitatile administrativ teritoriale, sau cu alte institutii de drept public, in legatura cu veniturile, chieltuielile, inprumuturile si datoria acestora. Spre deosebire de cele publice, cele private sunt asociate cu unitatile economice, banci, societati de asigurare, etc, in legatura cu resursele financiare.

In consecinta, finantele publice sunt folosite in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii, in timp ce finantele private sint puse cu scopul realizarii de profituri de catre agentii particulari.

1.statul poate lua masuri in legatura cu moneda nationala, in care se constituie fonduri publice

Intreprinderile private nu pot influenta in mod legal aceasta moneda pe care si ele o folosesc

2. Gestiunea finantelor pub este supusa dreptului public

Gestiunea financiara a intreprinderilor urmeaza regulile dreptului comercial

Boris Duvergie, mentioneaza ca finantele publice este o stiinta care studiiaza activitatea statului in calitate de utilizator a unor tehnici financiare si anume bufet, impozit, taxa, imprumut, etc. Piere Lalimiere arata ca finantele publice se ocupa cu studiul mijloacelor prin care statul incearca sa realizeze concomitent cu acoperirea chieltuielilor publice pe seama resurselor publice, interventii pe plan social si economic.

Finantele publice reprezinta totalitatea relatiilor sociale de natura economica care apar in procesul realizarii si repartizarii in forma baneasca a tuturor resurselor necesare statului pentru indeplinirea sarcinilor si functiilor sale.

Subiectul 2.

CONCEPTE

Conceptiile specialistilor care abordeaza problema finantelor publice au cunoscut o insemnata evolutie dealungul timpului, fiecare prezentind anumite trasaturi caracteristice, aceste conceptii sunt urmatoarele: finantele publice clasice caracteristic pentru sec 18-20; finante publice moderne din sec20-1970,80; si finantele publice postmoderne adica ultimile decenii ale sec 20- prezent.

Conceptul clasic privind finantele publice reflecta doctrina liberala in dezvoltarea economica a societatii. Statul liberal era neutru in ceia ce priveste activitatea economica, rolul sau fiind limitat in acea perioada , la indeplinirea sarcinilor traditionale: mentinerea ordinii publice, apararea nationala, diplomatia si justitia.

Un principiu liberal caracteristic sec 19 era: guvernul cel mai bun este cel ce guverneaza cel mai putin( adica dupa volumul atributiilor).

Reducerea la minim a cheltuielilor publice; veniturile publice se constituie pe seama contributiei generale; impozitele taxele trebuiau in asa mid stabilite incit sa aiba un caracter neutru altfel sa nu modifice relatiile social-ecobomice existente; asigurarea si mentinerea echilibrului intre veniturile si cheltuielile bugetare. - alte principii liberale.

Finante publice moderne.

Dupa primul razboi mondial se afirma tot mai mult doctrina de intercentie a statului in activitatea economica ce sustine cresterea rolului autoritatilor publice, co scopul de a influenta procesele economice, si dr a preveni crizele economice, toate acestea au dus la infiintarea a unir intreprinderi publice sinsocietati conerciale cu capital mixt public ai privat. Obiectivle economica ale guvernului au foat sa promoveze eficienta, stabilitatea si echitatea. Astfel promovarea stbilitatii ecobomice urmareste inregistrarea unei cresteri economice si de durata, ocuparea deplina si stabilizarea pretului. In scopul promovarii echitatii, guvernul urmareste eliminarea inegalitatilor de venit prin impozitarea progresiva.

Transferul de la bugetul de stat si subventionarea grupurilor defavorizate.

Finante publice posmoderne:

1. Neoliberalism - recomanda interventia statului in economie, dar o limiteaza

2. Neokeynisism - sustine ca statul trebuie sa intervina major in economie

Preview document

Drept financiar - Pagina 1
Drept financiar - Pagina 2
Drept financiar - Pagina 3
Drept financiar - Pagina 4
Drept financiar - Pagina 5
Drept financiar - Pagina 6
Drept financiar - Pagina 7
Drept financiar - Pagina 8
Drept financiar - Pagina 9
Drept financiar - Pagina 10
Drept financiar - Pagina 11
Drept financiar - Pagina 12
Drept financiar - Pagina 13
Drept financiar - Pagina 14
Drept financiar - Pagina 15
Drept financiar - Pagina 16
Drept financiar - Pagina 17
Drept financiar - Pagina 18
Drept financiar - Pagina 19
Drept financiar - Pagina 20
Drept financiar - Pagina 21
Drept financiar - Pagina 22
Drept financiar - Pagina 23
Drept financiar - Pagina 24
Drept financiar - Pagina 25
Drept financiar - Pagina 26
Drept financiar - Pagina 27
Drept financiar - Pagina 28
Drept financiar - Pagina 29
Drept financiar - Pagina 30
Drept financiar - Pagina 31
Drept financiar - Pagina 32
Drept financiar - Pagina 33
Drept financiar - Pagina 34
Drept financiar - Pagina 35
Drept financiar - Pagina 36
Drept financiar - Pagina 37
Drept financiar - Pagina 38
Drept financiar - Pagina 39
Drept financiar - Pagina 40
Drept financiar - Pagina 41
Drept financiar - Pagina 42
Drept financiar - Pagina 43
Drept financiar - Pagina 44
Drept financiar - Pagina 45
Drept financiar - Pagina 46
Drept financiar - Pagina 47
Drept financiar - Pagina 48
Drept financiar - Pagina 49
Drept financiar - Pagina 50
Drept financiar - Pagina 51

Conținut arhivă zip

 • Financiar.-Tema-I.-Finante-publice..docx
 • Financiar.-Tema-II.-Notiuni-generale..docx
 • Financiar.-Tema-III.-Circulatia-monetara..docx
 • Financiar.-Tema-IV.-Creditul..docx
 • Financiar.-Tema-IX.-Sistemul-veniturilor-publice..docx
 • Financiar.-Tema-V.-Dreptul-bugetar-si-BPN..doc
 • -Financiar.-Tema-VI.-Procedura-bugetara..doc
 • Financiar.-Tema-VII.-BASS..docx
 • Financiar.-Tema-VIII.-Bugetele-locale..docx
 • Financiar.-Tema-X.-Cheltuielile-publice..docx
 • Financiar.-Tema-XI.-Controlul-financiar..docx
 • Financiar.-Tema-XII.-Raspunderea-in-procesul-de-executie-bugetara..doc

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Dreptul transporturilor - Contractul de expediție

1. Sediul materiei 1.1 Acte normative reglementând regimul juridic al contractelor de expediție încheiate înainte și după data de 1 octombrie...

Dreptul muncii

Munca se poate desfășura în cadrul unor diverse categorii de raporturi juridice, și anume: a) civile (întemeiate pe un contract de mandat sau de...

Suport curs criminalistică

Capitolul I :Tehnica criminalistică 1.Noțiuni introductive 1.1. Definiția criminalisticii Scopul procesului penal este cel al constatării la...

Drept Administrativ II

Principala forma de activitate a autoritatilor administratiei publice se concretizeaza in adoptarea de acte administrative producatoare de efecte...

Dreptul proprietații intelectuale

~Cursul 1 Doua pixuri de firme diferite = o inventie cu 2 modele tehnice industriale diferite => 2 drepturi de proprietate intelectuala. Toate...

Drept adminitrativ

Capitolul I ADMINISTRATIA PUBLICA, OBIECT CENTRAL DE STUDIU AL DREPTULUI ADMINISTRATIV Sectiunea 1. Consideratii generale privind administratia...

Drept bancar

CAPITOLUL 1 CAPITOLUL 1. EVOLUȚIA OPERAȚIUNILOR BANCARE. CUPRINS: 1.1. Apariția banilor și primelor bănci. 1.2. Circulația monetară, apariția...

Ai nevoie de altceva?