Metode de teren în ecologie

Seminar
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 12754
Mărime: 133.31KB (arhivat)
Publicat de: Emanuela P.
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Identificarea habitatelor se realizează, în mod obișnuit, prin recunoașterea fitocenozelor care le caracterizează și anume prin luarea în considerare a speciilor edificatoare (în general dominante) și indicatoare ecologic și/sau cenologic, precum și prin recunoașterea caracteristicilor stațiunii, în primul rând localizare geografică, altitudine, relief, rocă și sol.

Eșantionarea habitatelor

Datorită suprafeței mari pe care o ocupă diversele habitate, nu se poate realiza un studiu integral ale acestora, iar una dintre problemele cu care se confruntă cercetătorul, este aceea a modului de amplasare a suprafețelor de probă (eșantioanelor), mărimea, forma și numărul lor.

Tipul de eșantionaj

Tipul de eșantionaj se referă la modul de alegere/amplasare a suprafețelor de probă în cadrul cărora se vor înregistra valorile atributelor monitorizate.

Eșantionajul selectiv (subiectiv) - presupune ca suprafețele de probă să fie alese în mod subiectiv, în funcție de anumite criterii alese de cercetător (Kent et Coker 1992). Această metodă de eșantionare, deși nu permite obținerea unor rezultate semnificative din punct de vedere statistic, poate fi utilizată atunci când scopul studiul efectuat este de clasificare cenotaxonomică a fragmentelor de vegetație și când vor fi alese suprafețele de probă cele mai reprezentative.

Eșantionajul aleatoriu - cel mai comun și ușor de utilizat; presupune ca fiecare punct din suprafața analizată să aibă șanse egale de a fi ales în cadrul unui studiu (Kent et Coker 1992, Krebs 1998, Artiola et al. 2004). Pentru aceasta, în cadrul suprafeței analizate, se va stabili o rețea de coordonate, iar cu ajutorul tabelelor de numere aleatorii se vor alege eșantioanele care vor fi inventariate.

Eșantionajul sistematic - amplasarea eșantioanelor se face la intervale regulate, a căror lungime este fixă (Kent et Coker 1992, Krebs 1998). Cel mai comun mod de eșantionaj sistematic este cel în care suprafața de studiu este împărțită în pătrate egale iar eșantioanele sunt localizate, întotdeauna, în centrul acestor pătrate (Krebs 1998).

Eșantionajul stratificat - presupune ca suprafața luată în studiu să fie împărțită în suprafețe relativ omogene (tipuri de vegetație, condiții pedoclimatice, orografice etc.), iar în cadrul fiecărei diviziuni, alegerea suprafețelor de probă se va efectua în mod aleatoriu (Kent et Coker 1992, Krebs 1998). Eșantionajul stratificat este o metodă mult mai bună și mai precisă decât celelalte tipuri de eșantionaj, și relativ ușor de utilizat pe teren (Krebs 1998). Acest tip de eșantionaj se recomandă pentru a fi utilizat în monitorizarea habitatelor cu o structură heterogenă, habitate în structura cărora se regăsesc mai multe tipuri de vegetație sau care se întâlnesc pe mai multe tipuri de substrat, pentru fiecare tip de comunitate vegetală/substrat efectuându-se ulterior un eșantionaj aleatoriu.

Eșantionajul adaptativ grupat - este utilizat mai ales în studiul populațiilor rare sau în cazul în care se urmărește studiul unor fragmente de habitate care sunt răspândite pe suprafețe reduse. Când în cadrul unui eșantion apare o specie rară, sau o fitocenoză cu distribuție spațială redusă, următoarele eșantioane vor fi plasate în vecinătatea eșantionului original (Krebs 1998).

În alegerea modului de amplasare (eșantionare) a habitatelor se va ține cont și de cerințele pe care datele colectate trebuie să le îndeplinească, astfel încât acestea să fie satisfăcute din punct de vedere statistic.

Mărimea suprafețelor de probă

Mărimea suprafețelor de probă este direct proporțională cu complexitatea structurii habitatului studiat. Alegerea suprafeței eșantioanelor se bazează pe conceptul de areal minim care este definit ca suprafața minimă pe care trebuie efectuat releveul de vegetație pentru a surprinde majoritatea speciilor care intră în compoziția fitocenozelor (Cristea et al. 2004). Metoda clasică de estimare a mărimii suprafeței de probă presupune construirea curbei areal-specie, pe baza numărului de specii înregistrate în suprafețe de probă a căror mărime crește exponențial (prin dublarea laturii pătratului de probă și implicit cvadruplarea mărimii suprafeței sale) (Braun-Blanquet 1932, Borza et Boșcaiu 1965, Moravec 1973, Cristea 1993, Cristea et al. 2004). O altă metodă este cea propusă de către Du Reitz, Fries, Osvald et Tengwall (1920) și care se bazează pe construirea curbei areal-frecvență, curbă care prezintă grafic relația dintre mărimea suprafețelor de probă și numărul speciilor cu frecvență între 91-100% (Moravec 1973).

Toate aceste metode au ca punct comun, faptul că suprafața minimă a eșantionului este considerată suprafața la care curbele realizate tind să se aplatizeze. Pe baza datelor adunate de-a lungul timpului, s-a reușit o oarecare standardizare a mărimii eșantioanelor, stabilindu-se limitele între care pot să varieze în funcție de tipul de vegetație (tab. 1).

Tabel 1. Mărimea suprafețelor de probă pentru diverse tipuri de vegetație (după Cristea et al. 2004)

Tipul de vegetație suprafața de probă, în m2

după Ivan și Spiridon după școala clujeană

Păduri 1000 - 10000 400 - 1000

Pajiști 20 - 100 25 - 100

Tufărișuri 100 50 - 100

Mlaștini oligotrofe 5 9 - 25

Mlaștini eutrofe 50 25 - 50

Grupări ruderale - 6 - 25

Grupări segetale 100 - 200 25 - 100

Stâncării - 1 - 25

Numărul și forma suprafețelor de probă

O altă problemă majoră a studiilor de monitorizare ecologică este aceea legată de numărul de eșantioane necesar pentru o estimare adecvată a parametrilor care caracterizează o variabilă cu o distribuție normală (Artiola et al. 2004). Stabilirea numărului de eșantioane necesar pentru estimarea valorii medii a variabilelor măsurate trebuie să țină cont de toleranța sau eroarea acceptată, dar și de intervalul de încredere dorit. Numărul de suprafețe de probă necesare pentru monitorizarea unui habitat depinde în primul rând de suprafața ocupată de acesta în zona de studiu, dar și de complexitatea structurală și variabilitatea spațială a acestuia.

In alegerea suprafețelor de probă, Kent et Coker (1992) recomandă utilizarea formelor pentru care efectul de margine (raportul perimetru/suprafață) este redus. Forma suprafețelor de probă diferă în funcție de condițiile ecologice ale stațiunii și de aspectul fitocenozelor. Forma ideală este cea circulară, dar rezultate bune se obțin și prin utilizarea eșantioanelor de formă pătrată sau dreptunghiulară cu dimensiunile laturilor în raport de 2:5, care permit inventarierea majorității speciilor componente, mai ales dacă dreptunghiul este orientat pe direcția celui mai evident gradient ecologic (Cristea et al. 2004). Spre exemplu, pentru descrieri în terenuri plane se folosesc suprafețe pătrate, iar în terenuri accidentate suprafețe dreptunghiulare.

Suprafețe de probă permanente vs. temporare

In funcție de obiectivele propuse, suprafețele de probă alese vor fi permanente (variabilele studiate vor fi măsurate de fiecare dată în aceleași suprafețe de probă) sau vor fi temporare (de fiecare dată vor fi alese alte suprafețe de probă în care se vor măsura variabilele studiate).

Principalele avantaje și dezavantaje ale suprafețelor de probă permanente (Elzinga et al. 1998, Hill et al. 2005) sunt:

Bibliografie

Borhidi, A. 1995. Social behaviour types, the naturalness and relative ecological indicator values of the higher plants în the Hungarian Flora. Acta Botanica Hungarica 39:97-181.

Borza, A., Boșcaiu N. 1965. Introducere în studiul covorului vegetal. Editura Academiei R.P.R., București.

Botnariuc, N., Vădineanu A. 1982. Ecologie. Editura Didactică și Pedagogică, București.

Braun-Blanquet, J. 1932. Plant sociology; the study of plant communities. McGraw-Hill Book Company, Inc.

Cristea, V. 1991. Fitocenologie și vegetația României; Îndrumător de lucrări practice. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca.

Cristea, V. 1993. Fitocenologie și vegetația României. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca.

Cristea, V., Gafta D., Pedrotti F. 2004. Fitocenologie. Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca.

Ellenberg H., Weber H.E., Düll R., Wirth V., Werner W., Paulißen D. 1992. Zeigerwerte von Pflanzen in Mitteleuropa, 2nd Ed. Scripta Geobotanica 18: 1--258

Hill, D., Fasham M., Tucker G., Shewry M., Shaw D., editors. 2005. Handbook of biodiversity methods. Survey, evaluation and monitoring. Cambridge University Press, New York

Ivan, D. 1979. Fitocenologie si vegetatia RSR. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti

Kent, M., Coker P. 1992. Vegetation description and analysis. A practical approach. Belhaven Press, London.

Krebs, C. J. 1998. Ecological methodology. Addison Wesley Longman, Inc., Menlo Park.

Krebs, C. J. et Kenney A. J. 2000. Ecological methodology.

Marușca T., Mocanu V., Haș E. C. et al. 2014. Ghid de întocmire a amenajamentelor pastorale. Capolavaro, Brașov

Moravec, J. 1973. The determination of the minimal area of phytocoenosis. Folia Geobotanica & Phytotaxonomica 8:23-47.

Preview document

Metode de teren în ecologie - Pagina 1
Metode de teren în ecologie - Pagina 2
Metode de teren în ecologie - Pagina 3
Metode de teren în ecologie - Pagina 4
Metode de teren în ecologie - Pagina 5
Metode de teren în ecologie - Pagina 6
Metode de teren în ecologie - Pagina 7
Metode de teren în ecologie - Pagina 8
Metode de teren în ecologie - Pagina 9
Metode de teren în ecologie - Pagina 10
Metode de teren în ecologie - Pagina 11
Metode de teren în ecologie - Pagina 12
Metode de teren în ecologie - Pagina 13
Metode de teren în ecologie - Pagina 14
Metode de teren în ecologie - Pagina 15
Metode de teren în ecologie - Pagina 16
Metode de teren în ecologie - Pagina 17
Metode de teren în ecologie - Pagina 18
Metode de teren în ecologie - Pagina 19
Metode de teren în ecologie - Pagina 20
Metode de teren în ecologie - Pagina 21
Metode de teren în ecologie - Pagina 22
Metode de teren în ecologie - Pagina 23
Metode de teren în ecologie - Pagina 24
Metode de teren în ecologie - Pagina 25
Metode de teren în ecologie - Pagina 26
Metode de teren în ecologie - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Metode de teren in ecologie.docx

Alții au mai descărcat și

Cadrul Natural al Republicii Moldova

Preambul Republica Moldova este situata în partea de Sud – Est a Europei, vecina cu Ucraina la Est si cu România la Vest. Suprafata 33,8 mii km2,...

Politici Privind Protecția Solului în România

POLITICI PRIVIND PROTECŢIA SOLULUI ÎN ROMÂNIA 1. INTRODUCERE Solul este definit ca stratul de la suprafaţa scoarţei terestre. Este format din...

Elaborare consumuri pentru confecționare pantofi din piele

Majoritatea pielii tabacite se obtin azi din piei de vite, dar si de oi, porci, capre, rechini, aligatori, struti, serpi si soparle. Pieile brute...

Tehnici moderne de protecție a solului

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII ASUPRA MĂSURILOR DE PROTECŢIE ŞI CONSERVARE A SOLULUI Referitor la studiul degradării erozionale a solurilor şi la...

Resurse regenerabile

Tipurile de surse reginerabile Energia eoliană (Turbinele Euliene) Energia solară (Panourile Fotovoltaice ) Energia apei Energia hidraulică...

Fitocenologie

Fizionomia unei fitocenoze Aspectul unei fitocenoze A. Fizionomia fitocenozelor Fitocenozele reprezintă un sistem biologic unitar (dar nu...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Deșeuri și tehnici de valorificare

CUVÂNT ÎNAINTE Gestionarea deşeurilor reprezintă o problemă extrem de importantă cu care se confruntă omenirea, în ceea ce priveşte protecţia...

Te-ar putea interesa și

Analiza de stare a ecosistemului Lacul Natural de Baraj Cuejdel (Lacul Crucii) - județul Neamț

INTRODUCERE Lacul de baraj natural Cuiejdel, situat la 25 km de Piatra Neamt, s-a format recent (1978), prin surpare si alunecare. Este cel mai...

Studierea Epocilor de Semănat a Orzului de Toamnă după Mazăre la Boabe

Introducere Orzul este una din cele mai însemnate culturi furajere cu un potential înalt de productivitate. De aceea în condițiile Republicii...

Valoarea silviculturală a pădurii Suici, județul Argeș

INTRODUCERE Pădurea a fost considerată întotdeauna un partener al omului în evoluția sa, dar de la relația inițială individuală și oarecum idilică...

Apa - lacuri din România - studiu de caz - Lacul Natural de Baraj Cuejdel

INTRODUCERE Anticii considerau apa ca origine a tuturor lucrurilor, fruct al dragostei dintre pământ şi cer. Concepţiile au evoluat, dar nimeni nu...

Influența epocilor de semănat asupra productivității orzului de toamnă

RECOMANDĂRI Bibliografie: Introducere Orzul este una din cele mai însemnate culturi furajere cu un potenţial productiv înalt. Deaceea în...

Tehnica culturii laricelui

A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atat de amenintata azi, inseamna a contribui la fericirea...

Cercetari Privind Speciile Dăunătoare și Utile din Unele Plantații Pomicole de Măr

INTRODUCERE STAŢIUNEA DE CERCETARE ŞI DEZVOLTARE POMICOLĂ IAŞI Activitatea de cercetare în domeniul pomiculturii a început din anul 1957, în...

Utilizarea Produselor Bio în Alimentație

Introducere 1. Produse bio. Alimente organice In limba greaca, "bios" inseamna viata. In lumea de consum, bio este marca produselor naturale,...

Ai nevoie de altceva?