Capitalismul și dușmanii săi - recenzie

Seminar
8.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2468
Mărime: 10.23KB (arhivat)
Publicat de: Anda Filimon
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

In cartea Capitalismul si dusmanii sai, autorul Ludwig von Mises abordeaza frontal fenomenul economic numit capitalism, facand referire directa atat la caracteristicile sale pozitive, cat si a celor negative. In acelasi timp ne sunt prezentate si fenomene contrare capitalismului, care stau in calea desfasurarii corespunzatoare a pietei. Acestea sunt elementele care fac diferenta intre o economie de tip capitalist si una de tip socialist.

Conform teoriei lui Ludwig von Mises, capitalismul reprezinta singura metoda in vederea dezvoltarii unei societati libere, in care cererea si oferta sa se formeze exclusiv pe piata, avand in vedere interesele elementului pe care se bazeaza o economie de piata, consumatorul.

Istoria a demonstrat ca numai prin aplicarea unor practici capitaliste sanatoase se poate asigura populatiei unui stat un nivel de trai relativ ridicat. Orice alta metoda s-a dovedit a fi inutila. Inflatia, interventionismul sau alte practici guvernamentale aplicate necorespunzator au drept consecinta agravarea problemelor deja existente in respectivul sistem economic.

Singurul sistem economic viabil este acela capitalist. Acest lucru se datoreaza principiului de baza al capitalismului, conform caruia consumatorul este cel care hotaraste mersul pietei.

In concluzie, putem spune ca orice stat in curs de dezvoltare isi poate imbunatati nivelul de trai prin aplicarea unor practici capitaliste, dar si prin neinterventia in buna desfasurare a proceselor pietei. Dar mai ales, trebuie sa inteleaga ceea ce enunta o celebra sintagma: clientul nostru, stapanul nostru.

I. Capitalismul

Capitalismul a aparut ca o reactie impotriva situatiei sociale, dar si economice existente in Statele Unite ale Americii si in Europa la inceputul sec al XVIII-lea. In acea perioada, statutul social era ereditar, fiind fixat de la un capat la altul al vietii unei persone.

Productia era puternic divizata, industriile primitive producand exclusiv in beneficiul celor avuti (aprox 10% din pop). 90% din populatie lucra pamantul si nu intra in contact cu industria, aceasta fiind orientata spre orase. Dezechilibrul social a aparut pe masura ce populatia rurala sporea, aparand un surplus de persone relativ la pamant. Acest surplus nu isi gasea de lucru in agricultura si nici in industrie deoarece erau impiedicati. O parte din acei oameni saraci, care nu isi gaseau locul in societatea engleza, au incercat sa isi organizeze mici ateliere, in care se puteau produce anumite bunuri. Aceste bunuri erau mai ieftine fata de cele produse pana atunci, fiind destinate tuturor oamenilor. Acesta reprezinta inceputul productiei de masa, principiul fundamental al industriei capitaliste.

Dezvoltarea capitalismului consta in obtinerea de catre toti a dreptului de a deservi clientii mai bine si/sau mai ieftin.Aceasta metoda a transformat intreaga lume, intr-un timp relativ scurt, facand cu putinta o crestere fara precedent a populatiei.

In ciuda numeroaselor beneficii pe care le-a adus, capitalismul a fost atacat si criticat cu vehementa. Principalii oponenti s-au dovedit a fi clasele superioare, nobilimea britanica si cea continentala. Acestia reprosau capitalismului salariile sporite platite de industriasi muncitorilor, aristocratii fiind nevoiti sa plateasca salarii la fel de ridicate muncitorilor agricoli.

Capitalismul a dus la diminuarea diferentei intre nivelul de trai al asa-ziselor clase superioare si, respectiv al celor inferioare, prin prisma faptului ca ambele se bucura de hrana, imbracaminte si adapost.

Cel care a dat denumirea de capitalism a fost Karl Marx, unul dintre cei care considera fenomenul, cel mai rau dintre toate sistemele istorice. Cu toate acestea, termenul impus de Karl Marx nu poate fi respins, deoarece prezinta intocmai sursa marilor progrese sociale facute cu putinta de capitalism. Aceste progrese se datoreaza acumularii de capital; ele se bazeaza pe faptul ca oamenii nu consuma tot ceea ce produc, ci economisesc, si investesc o parte din acest produs.

Referitor la capitalism, un fapt adesea trecut cu vederea este acesta: economiile aduc beneficii tuturor celor doritori sa produca sau sa castige salarii.

II. Socialismul

Daca capitalismul se caracterizeaza prin economie libera, prin economie de piata, in care cooperarea indivizilor in cadrul diviziunii sociale a muncii este realizata prin intermediul pietei, socialismul se bazeaza pe planificarea centrala, elaborate de guvern, caruia toti trebuie sa se supuna.

Prin libertate economica se intelege faptul ca individual este in masura sa aleaga felul in care doreste sa se integreze in ansamblul societatii. Libertatea economica reprezinta de fapt economia de piata. Piata nu este un loc, este un process, este modul in care, prin vanzare si cumparare, prin productie si consum, indivizii contribuie la mersul de ansamblu al societatii. Cu toate acestea, libertatea trebuie inteleasa in sensul ca omul este eliberat de constrangeri naturale. Intr-o economie de piata, individul este liber sa-si aleaga modul propriu de integrare in societate. Intr-un regim socialist, lucrurile stau cu totul altfel: orientarea profesionala este stabilita prin decret guvernamental. Libertatea in societate inseamna ca un om depinde de ceilalti in aceeasi masura in care ceilalti depind de el. In sistemul capitalist, patronii sunt, in ultima instanta, consumatorii. In concluzie, libertatea inseamna, de fapt, libertatea de a gresi.

Karl Marx spunea in primul capitol al Manifestului comunist ca exista intre clase un conflict ireconciliabil. El avea dreptate doar prin prisma faptului ca, in acele timpuri, conflictul dintre clase era ireconciliabil pentru ca cei dintr-o anumita clasa sociala nu puteau adera la o alta. De aceea, in sistemul socialist, evolutia unui stat din toate punctele de vedere depinde exclusiv de intelepciunea, talentele si inzestrarile celor care alcatuiesc autoritatea suprema.

Cand e vorba de a opta intre socialism si capitalism ca sistem economic, problema este oarecum diferita. Aceasta problematica este evidenta in modul de dezvoltare alert al statelor capitaliste, spre deosebire de modul lent al celor socialiste.

III. Interventionismul

Interventionismul reprezinta un fenomen care apare in momentul in care guvernul unei tari nu-si limiteaza activitatile sale in cadrul unei economii de piata libere la pastrarea ordinii.

Puterea politica trebuie sa protejeze indivizii impotriva atacurilor violente si frauduloase ale raufacatorilor si trebuie sa apere tara de inamicii straini. Acestea sunt atributiile fundamentale care revin guvernului in sistemul economiei de piata. Prin comparatie, intr-un regim socialist, unde guvernul este totalitar, nimic nu ramane in afara sferei sale de jurisdictie.

Unul dintre cele mai populare forme de interventionism, mai ales in vremuri de inflatie, il reprezinta controlul preturilor. Guvernul recurge la controlul preturilor dupa ce au inflationat cantitatea de bani oferita si populatia a inceput sa se planga de preturile in crestere rezultate. Iata si motivele care stau la baza esecului acestor masuri. Guvernul stabileste un pret maximal in cazul produselor primare, in incercarea de a stopa cresterea semnificativa a preturilor acestor produse. Acest pret este unul inferior pretului potential care s-ar forma pe piata. Pe masura accentuarii interventiei statului pe piata, ne vom apropia de punctul in care toate preturile, salariile, dobanzile vor fi controlate de guvern. In acest mod ajungem in socialism.

Preview document

Capitalismul și dușmanii săi - recenzie - Pagina 1
Capitalismul și dușmanii săi - recenzie - Pagina 2
Capitalismul și dușmanii săi - recenzie - Pagina 3
Capitalismul și dușmanii săi - recenzie - Pagina 4
Capitalismul și dușmanii săi - recenzie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Capitalismul si Dusmanii Sai - Recenzie.doc

Alții au mai descărcat și

Capitalismul mondial în secolul XXI - analiză comparativă

Rezumat Capitalismul este un sistem politico-economic bazat pe proprietatea privata si pe obtinerea profitului In care este important sa se tina...

Capitalim vs Socialism

in societatea socialista toate mijloacele de productie sunt proprietatea comunitatii. Doar comunitatea poate sa dispuna de ele si sa hotarasca...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Capitalismul și dușmanii săi

In lucrarea Capitalismul si dusmanii sai  Ludwig von Mises creeaza o imagine de ansamblu a capitalismului intr-un mod cat se poate de original...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Capitalismul și Dușmanii Săi

Date despre autor Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973), economist şi filozof politic austriac - american, fiu al unei familii...

Capitalismul și Dușmanii Săi

I. Introducere Ludwig von Mises, un ilustru economist şi filozof politic, a fost cel mai de seamă repzrezentant al Şcolii austriece de drept şi...

Ludwig von Mises - Capitalismul și dușmanii sâi

Introducere Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973) este un reprezentant de seama al Scolii austriece de economie. Cartea...

Recenzie - capitalismul și dușmanii săi

Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973) este reprezentantul cel mai de seama al Scolii austriece de drept si economie. În opera...

Capitalismul și dușmanii săi - recenzie

Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973) este reprezentantul cel mai de seama al Scolii austriece de drept si economie. In opera...

Recenzie - Capitalismul și dușmanii sâi de Ludwig von Mises

CAPITOLUL I CAPITALISMUL Mai intâi Ludwig von Mises arată cum a luat naştere capitalismul. Cu două sute de ani în urmă înainte de înflorirea...

Capitalismul și dușmanii săi

Ludwig von Mises (n. 29 septembrie 1881, Lemberg, pe atunci Austro-Ungaria, azi Lviv în situat actuala Ucraina— d. 10 octombrie 1973, NewYork,...

Ai nevoie de altceva?