Efectele Cotei Unice de Impozitare

Seminar
7/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 5506
Mărime: 113.68KB (arhivat)
Publicat de: Albert Palade
Puncte necesare: 0
Documentul a fost prezentat in cadrul ASE- Facultatea De Management- Administratie Publica

Cuprins

  1. Cap 1. INTRODUCEREA COTEI UNICE DE IMPOZITARE.3
  2. 1.1 Motivele introducerii cotei unice in Romania.5
  3. 1.2 Pozitia Romaniei .6
  4. 1.3 Avantajele aduse de cota unica in Romania.7
  5. 1.4 Caracteristicile cotei unice de impozitare.8
  6. Cap 2. PRESIUNEA FISCALA IN ROMANIA.10
  7. 2.1 Rata presiunii fiscale in Romania.10
  8. 2.2 Efectul presiunii fiscale asupra veniturilor statului.12
  9. 2.3 Legatura dintre rata impozitarii si veniturile obtinute de stat de pe urma colectarii impozitelor.14
  10. Cap3. IMPOZITARE PROGRESIVA VERSUS COTA UNICA.15
  11. Cap 4. ADOPTAREA COTEI UNICE IN ALTE TARI. 17
  12. 4.1 Opinia Comisiei Europene.18
  13. BIBLIOGRAFIE.19

Extras din seminar

Cap 1. INTRODUCEREA COTEI UNICE DE IMPOZITARE

Introducerea cotei unice, prezinta asa dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, un avantaj direct si mare in impozitare, pentru cei cu venituri mari si foarte mari (o reducere cu pana la 60% a impozitelor) si conduce la o crestere, indirecta a poverii fiscale pentru cei cu venituri mici.

Cresterea poverii fiscale, la cei cu venituri mici, nu rezulta din calculul direct al aplicarii cotei unice ci,indirect, din sporirea fiscalitatii la celalte impozite si axe, in special la impozitele indirecte (precum accizele, taxa pe valoarea adaugata, care sunt invizibile, ascunse in pretul produselor si tariful serviciilor) si la impozitele si taxele locale, triplarea cotei de impozitare pe dividendele persoanelor fizice (de la 5% in anul 2004 la 16% in anul 2006),dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor (de la 1,5% la 3%).

Aplicarea cotei unice in tara noastra, de 16%, incepand cu 1 ianuarie 2005, surprinde si nedumereste cu atat mai mult cu cat tarile dezvoltate, inclusiv cele ale Uniunii Europene, aplica impunerea progresiva, iar dintre acestea cele mai multe au introdus, de circa 20 de ani, si impozitul pe venitul global. Impozitul pe venitul global este forma de impozitare progresiva corecta, intrucat: asigura infaptuirea principiilor de echitate fiscala si sociala; asigura veniturile necesare bugetului de stat in conditii de consens social, din punct de vedere fiscal.

Introducerea taxei pe valoarea adaugata (incepand cu 1993) si a impozitului pe venitul global (incepand cu ianuarie 2000) a avut loc ca urmare a necesitatilor de aliniere a legislatiei din tara noastra la legislatia Uniunii Europene, aceasta fiind de fapt si o conditie de indeplinit de catre Romania pentru a fi primita in randurile acestei organizatii.

Introducerea cotei unice genereaza numeroase si deosebit de mari consecinte in plan practice, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru contribuabili.

Evidentierea efectelor generate de introducerea cotei unice se poate asigura numai in conditiile in care pentru aceleasi venituri se calculeaza impozitul, atat in baza prevederilor legale care reglementau impozitarea progresiva in anul 2004, cat si a celor care reglementeaza impozitarea pe baza de cota unica in anii 2005 si 2006.In acest scop s-au luat in calcul 15 niveluri salariale.

• Salariul lunar de baza minim brut pe tara , este de 2.800.000 lei in anul 2004, de 3.100.000 in anul 2005 si 3.300.000 ron in anul 2006;

• Salariul lunar mediu brut pe tara, de 7.682.000 lei in anul 2004, de 9.211.000 lei in anul 2005 si de 10.770.000 in anul 2006;

• Veniturile lunare dintre cele mai mari obtinute de unele persoane in Romania, respectiv de circa 20.000- 22.000 euro, in echivalent lei in jur de 800.000.000 lei.

• Din cauza analiza datelor inscrise in cele doua anexe se desprind urmatoarele concluzii:

-in cazul contribuabililor cu minim 4 persoane in intretinere, pentru veniturile obtinute la unitatea unde au functia de baza.

Pentru a se asigura comparabilitatea datelor, veniturile si impozitele sunt exprimate in lei vechi (ROL).

Persoanele cu venit lunar de pana la 759100lei, inclusiv in anul 2004, care reprezinta marea majoritate a populatiei, nu inregistreaza nici o reducere de impozit in aplicarea cotei unice.

La venituri brute lunare incepand cu 7.682.000 lei, inclusive (salariul lunar mediu brut pe tara in anul 2004), si pana la 10.000.000 lei inclusive, reducerea de impozit este nesemnificativa, fiind cuprinsa intre 14.000 lei si 72.000 lei.

Reducerea de impozit ramane destul de mica (raportata la asemenea venituri) si la persoanele care obtin venituri de 15-20 milioane lei.

Incepand cu veniturile de peste 40.000.000 lei lunar reducerea de impozit incepe sa fie de milioane, zeci de milioane si chiar de peste 115.000.000lei

Pentru persoanele fizice care obtin cele mai mari venituri din Romania, de circa 20.000 euro lunar, reducerea de impozit care rezulta din aplicarea cotei unice, de 16%, respectiv de circa 115.000.000 lei lunar.

Reducerea de impozit, de peste 115.000.000 lei lunar, de care au beneficiat unele personae in anul 2005 ca urmare a introducerii cotei unice, de 16%, reprezinta salariul a 50 de personae care muncesc cate o luna de zile pentru a primi salariul minim brut pe tara, de 3.100.000lei in anul 2005.

In cazul contribuabililor fara nici o persoana in intretinere, pentru care veniturile obtinute de la unitatea unde au functia de baza.

Rezulta ca si in cazul contribuabililor fara nici o persoana in intretinere, pentru veniturile obtinute de la unitatea unde au functia de baza, reducerea de impozit este nesemnificativa, la cei cu venituri mici, si deosebit de mare,la cei cu veniturile foarte mari.

Un asemenea sistem de impozitare nu este specific unui stat care promoveaza principiile echitatii fiscale si sociale, principii care se bazeaza pe impunerea progresiva. Din anexele prezentate rezulta cu claritate ca persoanele cu venituri mici si cu mai multe persoane in intretinere nu castiga nici cel putin un leu reducere de impozit ca urmare a aplicarii cotei unice . In schimb, persoanele cu venituri mari si foarte mari beneficiaza lunar de o reducere de impozit direct proportionala cu marimea venitului, ajungand pana la 160.000.000 lei lunar.

Dupa aplicarea cotei unice, ponderea impozitelor in totalul veniturilor a crescut substantial la cei cu venituri mici. Altfel spus, introducerea cotei unice are ca effect redistribuirea obligatiilor fiscale, reducandu-se foarte mult impozitele datorate la cei cu venituri mari si foarte mari si crescand substantial la cei cu venituri mici., atat ca pondere in total venituri, cat si in cifre absolute.

Intr-un asemenea caz, este vorba de o redistribuire fiscala negativa.

Acest proces de redistribuire fiscala negativa (reducerea impozitelor la cei bogati si recuperarea acestor reduceri de la cei saraci, prin cresterea impozitelor datorate de acestia) se va face, in cea mai mare masura, pe seama impozitelor indirecte (accize, taxa pe valoarea adugata etc.) care sunt invizibile pentru omul de rand, fiind ascunse in pretul produselor si tariful serviciilor.

Prin introducerea cotei unice are loc o reducere a, un “gol de venituri bugetare”. Acest gol de “venituri bugetare” trebuie completat, intrucat, in caz contrar, statul nu mai poate functiona corespunzator, programele economice si sociale nu mai pot fi realizate integral in termenele stabilite, ceea ce ar genera numeroase si grave consecinte pe plan economic si social.

Preview document

Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 1
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 2
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 3
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 4
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 5
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 6
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 7
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 8
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 9
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 10
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 11
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 12
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 13
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 14
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 15
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 16
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 17
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 18
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Efectele Cotei Unice de Impozitare.doc
  • Presentation1.ppt

Alții au mai descărcat și

Fiscalitatea în Uniunea Economică și Monetară

După cel de-al doilea război mondial, s-au format organizaţii supranaţionale, din motive economice şi politice. Motivul politic era faptul că, o...

Impozitarea Globală a Veniturilor Persoanelor Fizice și Impactul sau social-economic

Timp de decenii sistemul de impozite al României a functionat si s-a dezvoltat ca o componenta a modelului administrativ de conducere, constructia...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE Principalele instrumente de care dispune guvernul pentru a-si atinge scopurile sunt impozitele, cheltuielile,...

Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare

CAP. 1: ANALIZA - ISTORICUL COTEI UNICE Cota unică de impozitare – denumită în literatura anglo-saxonă „flat tax“ – se referă la acelaşi nivel de...

Evaziunea fiscală - cauze și modalități de combatere

INTRODUCERE Evaziunea fiscală este păcatul pe care contribuabilul îl poate face față de stat prin nerespectarea legii. Dacă orice păcat al omului...

Comparație privind impozitarea persoanelor fizice în UE

1. Introducere Discutiile privind reforma fiscala iau in calcul, de obicei, trei variante: cota unica, sistemul progresiv si sistemul dual, o...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

I.EFECTELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoaneleor fizice si...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Impozitul pe veniturile persoanelor fizice în România și statele UE

INTRODUCERE Timp de decenii sistemul de impozite al României a funcţionat şi s-a dezvoltat ca o componentă a modelului administrativ de conducere,...

Impozitarea Persoanelor Fizice

INTRODUCERE Fiind greu de imaginat o societate fără impozite , criticile la adresa fiscalităţii vizează în special efectele economice ale...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE Principalele instrumente de care dispune guvernul pentru a-si atinge scopurile sunt impozitele, cheltuielile,...

Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare

CAP. 1: ANALIZA - ISTORICUL COTEI UNICE Cota unică de impozitare – denumită în literatura anglo-saxonă „flat tax“ – se referă la acelaşi nivel de...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

I. Impozitele 1. Impozitele – prezentare generala Caracteristici 1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice şi/sau...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

O rata mai mica de impozitare conduce la fluidizarea fluxului financiar si creste dorinta cetatenilor de a-si plati taxele, dar impozitele scazute...

Efectele Cotei Unice de Impozitare România vs Slovacia

Efectele cotei unice de impozitare Capitolul 1 Aspecte teoretice 1.1 Impozitele La baza instituirii impozitelor stă necesitatea statului de a-şi...

Ai nevoie de altceva?