Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes

Seminar
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1879
Mărime: 10.82KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Moraru
Puncte necesare: 0
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management Turistic si Comercial

Extras din seminar

ARGUMENT

Corelatia intre pregatirea profesionala si succesul in cariera este una foare stansa,formand o relatie de interdependenta.De aceea este foarte important ca fiecare dintre noi sa fie pregatit profesional intr-un domeniu ce reprezinta un adevarat punct de interes ,daca nu o pasiune.In acest fel suntem dispusi sa ne perfectionam in mod constant chiar continuu in domeniul respectiv, prin aceasta avad sanse foarte mari de a a avea o cariera de succes si a ne pune in valoare aptitudinile.Alegerea profesiei este una dintre cele mai importante decizii din viata unei persoane iar ca urmare a acestei alegeri survine succesul sau insuccesul.

Pregatirea profesionala,semnificatii si metode de dobandire a acesteia

Pregatirea profesionala urmata de o dezvoltare profesionala continua trebuie sa constituie o prioritate atăt pentru organizatie, căt si pentru salariat, din dorinta comuna de a face performanta.

Pregatirea profesionala este un proces de instruire pe parcursul caruia participantii dobăndesc cunostinte teoretice si practice necesare desfasurarii activitatii lor prezente. Spre deosebire de pregatire, dezvoltarea profesionala este un proces mai complex, avănd drept obiectiv insusirea cunostintelor utile, atăt in raport cu pozitia actuala, căt si cu cea viitoare.

Existenta unor angajati care nu mai reusesc sa tina pasul, pe plan profesional, cu mutatiile care au loc in modul de desfasurare a activitatilor din economia moderna reprezinta o problema care preocupa tot mai multe firme. Tot mai frecvente sunt cazurile in care salariati considerati ani la rănd ca eficienti pe posturile lor isi indeplinesc cu tot mai mare dificultate responsabilitatile, iar performantele lor sunt tot mai reduse.

In toate domeniile de activitate, formarea si perfectionarea salariatilor au devenit o cerinta a perioadei in care traim. Daca in trecut tinerii care dobăndeau o profesie reuseau, pe baza cunostintelor obtinute in timpul scolii, sa o exercite pe toata durata vietii, astazi cunostintele se perimeaza foarte rapid.

In Romănia, perfectionarea este perceputa ca o necesitate, dar nu constituie inca o prioritate. Un program de pregatire profesionala va da rezultate numai daca se bazeaza pe o analiza atenta a necesitatilor unei organizatii. Succesul programului va depinde de masura in care se stie ce trebuie predat, de ce, pentru cine si in ce mod.

Obiectivele unui astfel de program rezulta din nevoile interne ale organizatiei si sunt in concordanta cu obiectivele sale generale. Numai in acest mod formarea si perfectionarea profesionala pot fi cu adevarat eficiente, rezolvănd problemele viitorului odata cu cele ale prezentului.

Specialistii considera ca orice organizatie trebuie sa mentina o stare de presiune continua asupra salariatilor sai pentru ca acestia sa fie motivati pentru autoperfectionare, evităndu-se astfel uzura cunostintelor. In acest scop, trebuie intreprinse urmatoarele actiuni:

- cunoasterea căt mai exacta a cererii de pregatire profesionala si a evolutiei sale;

- informarea celor interesati asupra posibilitatilor de pregatire profesionala;

- organizarea unei evidente clare privind pregatirea profesionala a salariatilor in fiecare organizatie;

- motivarea salariatilor si sprijinirea celor care doresc sa-si imbunatateasca pregatirea profesionala;

- identificarea preocuparilor pentru aplicarea celor invatate;

- realizarea unui control al actiunilor de pregatire profesionala;

- coordonarea actiunilor de pregatire profesionala continua, fara a frăna initiativele.

Pregatirea profesionala se poate organiza sub diverse forme in cadrul firmelor, in unitati specializate sau in institute de invatamănt superior.

Realizatorul programului va incerca sa determine schimbarea in atitudinea cursantilor prin utilizarea metodelor de simulare, prin interpretarea de catre cursanti a unor roluri, prin studii de caz sau jocuri de intreprindere.

La elaborarea proiectului programului de pregatire profesionala este necesar sa participe diferite compartimente, in functie de specificul activitatii lor. Se vor stabili metodele de invatare, mijloacele de predare, continutul, locul de predare si alte aspecte necesare. Orice combinatie a acestor elemente poate constitui un model de perfectionare profesionala. Fiecare model are o serie de avantaje si de dezavantaje de care se va tine seama in alegerea finala.

Capacitatea de invatare este influentata de o serie de calitati (cunostinte, nivel general de inteligenta, aptitudini specifice, sanatate, vărsta, oboseala, motivatie) ale celor care se instruiesc.

Oamenii invata in diferite moduri. Instructorul va tine seama de conditiile concrete in care se face instruirea. Sunt cazuri in care ritmul de asimilare este mai mare la inceput si apoi incetineste. Daca se asimileaza cunostinte noi, ritmul va fi mai lent la inceput si mai rapid dupa acumularea unui anumit nivel de cunostinte.

In elaborarea unui program de pregatire profesionala se va tine seama de numarul orelor si de lungimea cursului, de nivelul de pornire si de sistemul de apreciere a rezultatelor.

Diversitatea cerintelor de pregatire profesionala a salariatilor duce la existenta unui mare numar de metode de pregatire profesionala:

a) Pregatirea profesionala la locul de munca, realizata prin instruire, ucenicie sau prin pregatirea de laborator. Instruirea la locul de munca permite formarea dexteritatilor practice specifice fiecarui post si se realizeaza prin instructaje efectuate de anumite persoane. Pregatirea prin ucenicie la locul de munca permite combinarea pregatirii teoretice cu cea practica, fiind utilizata, in mod frecvent, in cazul persoanelor care desfasoara activitati mestesugaresti. Pregatirea de laborator - unele activitati de pregatire pun accentul pe instructia emotionala si pe formarea unui anumit comportament. Prin aceasta metoda se studiaza evolutia comportamentului in cursul procesului de invatare, rezultatele obtinute la un moment dat fiind considerate drept punct de plecare pentru pregatirea ulterioara.

b) Pregatirea profesionala in scopul indeplinirii responsabilitatilor functiei. Pentru angajatii care lucreaza in cadrul unor compartimente si chiar pentru manageri se pot folosi o serie de metode care constau in participarea angajatilor la rezolvarea unor probleme profesionale importante.

Participarea, in grup, la elaborarea de proiecte, lucrari si studii are drept scop confruntarea cursantilor cu probleme reale, nemaiintălnite de ei păna atunci. In felul acesta, au posibilitatea sa propuna solutii, sa elaboreze variante, sa aleaga solutia optima si sa o aplice in practica. In acest caz, unul dintre obiectivele urmarite este de a invata cum s-ar putea aborda, in viitor, problemele similare.

Delegarea sarcinilor. Primind de la seful ierarhic unele responsabilitati, un salariat isi poate insusi noi deprinderi si cunostinte profesionale. Cel care deleaga trebuie sa-i explice si sa-i demonstreze subalternului diferitele situatii cu care s-ar putea confrunta. In cazul folosirii acestei metode, sefii ierarhici trebuie sa constituie exemple de urmat atăt in ceea ce priveste metodele si stilul de munca, căt si personalitatea.

Preview document

Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes - Pagina 1
Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes - Pagina 2
Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes - Pagina 3
Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes - Pagina 4
Importanța pregătirii profesionale într-o carieră de succes - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Importanta Pregatirii Profesionale intr-o Cariera de Succes.doc

Alții au mai descărcat și

Simulare joc de întreprindere

1. Detineti un magazine, care se ocupa cu comercializarea rochiilor de mireasa. 2. Numarul de angajati variaza intre 2 – 5 si salariile acestora...

Plan de dezvoltare personală

1. Evaluarea situatiei actuale (analiza SWOT pentru cariera) PUNCTE TARI PUNCTE SLABE - posedarea unor cunostinte in domeniul economiei...

Cariera

1. CONCEPTUL DE CARIERĂ Cariera, dincolo de faptul ca este o sursa de venit, ofera unei persoane diferite grade de satisfactie profesionala,...

Politici Sociale Europene

1. Temeiul juridic 2. Obiective 3. Ocuparea fortei de munca 1. Temeiul juridic Temeiul juridic al definirii si aplicarii politicii sociale se...

Microeconomie

1.1. Devenirea economiei politice ca ştiinţă Comparativ cu ştiinţele naturii, cu matematica, fizica sau chimia, economia politică este o ştiinţă...

Microeconomie - Continuare

Studierea comportamentului consumatorului prin intermediul abordårii ordinale a utilitå¡ii cu ajutorul curbelor de indiferen¡å ne permite ca, în...

Microeconomie - continuare II

Dupå ce s au studiat comportamentul consumatorului ¿i cererea, comportamentul producåtorului, costurile ¿i oferta, ne propunem så vedem în...

Microeconomie Continuare III

10.1. Considera¡ii generale Ceea ce posedå fiecare membru al unei societå¡i este rezultanta unei multitudini de factori, endogeni sau exogeni...

Te-ar putea interesa și

Leadership-ul

INTRODUCERE “Starea lipsita de stres se numeste moarte” Selye Stresul psihic însoţeşte orice activitate în care omul este angajat, fiind o...

Cariera Profesională - Consideratii Teoretice

INTRODUCERE Primordial în Managementul Resurselor Umane este asigurarea şi dezvoltarea permanentă a potenţialului uman, astfel încât să se obţină...

Studiu Comparativ Privind Cariera Funcționarilor Publici în State ale Uniunii Europene

Cap.I.Cariera profesională în funcţia publică I.1.Delimitări conceptuale privind funcția si funcționarul public I.1.1 Funcția public...

Evaluarea performanțelor umane la Generali Asigurări

INTRODUCERE Obiectivul evaluării performanţelor individuale este de a aprecia performanţele individuale ale angajaţilor în raport cu posturile pe...

Planificarea și Dezvoltarea Carierei

INTRODUCERE Preocupările faţă de problematica alegerii şi dezvoltării carierei au apărut cu mult timp în urmă, sub forma orientării şi...

Orientare asupra profesiei

I. OBIECTIVE 1.De ce este importantă orientarea profesională Viața noastră reprezintă suma tuturor alegerilor pe care le-am făcut până în...

Metode și căi în pregătirea profesională a angajaților

1.Introducere Resursa umană este cea mai dinamică dintre toate resursele pe care le deţine orice organizaţie. De aceea are nevoie să i se acorde o...

Resurse Umane

1.1. Scurt istoric al notiunii de resurse umane Folosirea oamenilor în sensul de resurse umane dateaza din cele mai vechi timpuri. Începând cu...

Ai nevoie de altceva?