Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde

Seminar
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1585
Mărime: 25.12KB (arhivat)
Publicat de: Remus Kiss
Puncte necesare: 0
Academia de Studii Economice Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului

Cuprins

  1. Caracterizarea problemei de mediu
  2. 2.Denumirea proiectului și durata de derulare a acestuia
  3. 3.Necesitatea proiectului
  4. 4.Obiectivele proiectului
  5. 5.Activitățile desfășurate în cadrul proiectului pentru atingerea obiectivelor
  6. 6.Analiza economică
  7. 7.Efectele proiectului
  8. 8.Analiza SWOT
  9. 9.Analiza de mediu
  10. 10.Concluzii și propuneri

Extras din seminar

1.Caracterizarea problemei de mediu

Defrișarea reprezintă totalitatea acțiunilor prin care pădurile sunt înlăturate complet de pe anumite suprafețe, atât din cauze naturale dar mai ales din cauze antropice.

Funcţiile pădurii în echilibrul mediului înconjurator :

- păstrează şi ameliorează calitatea mediului

- are rol de reglare a temperaturii

- purifică aerul, fiind sursă de oxigen și menține umiditatea acestuia

- are o funcție estetică și ecologică

- are rol antierozional

- participă la circuitul hidrologic

Pădurile din toată lumea aduc numeroase beneficii importante. Pădurile adăpostesc peste jumătate din speciile care trăiesc pe pământ, ajută, de asemenea, la încetinirea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse esenţiale de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru milioane de oameni.

Cu toate acestea, în multe părţi ale lumii, pădurile sunt defrişate rapid în scopuri agricole sau pentru păşuni, utilizate şi exploatate în mod abuziv, şi degradate de incendiile produse de oameni. Nevoia de lemn, defrișarea pentru a face loc terenurilor agricole, drumuri și căi ferate, incendii, combustibili sunt toate cauzele defrișării. În ultimele doua secole populația s-a înmulțit fiind din ce în ce mai multă nevoie pentru spațiu de construit și pentru agricultură. Împreuna cu comerțul de lemn care s-a intensificat în ultimii ani, au adus o degradare fără precent asupra pădurii.

Defrișarea pădurii îi lasă pe oamenii care trăiesc în padure fără adăpost și hrană, și duce la dispariția unui stil de viață care a existat neschimbat pentru mii de ani. Însă efectul cel mai dezastruos pe care l-ar putea avea defrișarea este impactul asupra climei planetei. Cu toții am auzit de pericolele încălzirii globale și a efectului de seră, cauza principală a acestora fiind acumularea de dioxid de carbon în atmosferă. Copacii și alte plante verzi absorb dioxidul de carbon și produc oxigen prin fotosinteză. O altă consecință a defrișării are legătură cu posibilitățiile științifice care ar putea fi pierdute o data cu pădurea. Este estimat că doar o mică parte din plantele și animalele care trăiesc în pădure au fost identificate iar majoritatea cercetatorilor sunt de acord că acestea ar putea reprezenta cheia descoperiri unor leacuri pentru unele dintre cele mai mortale boli cunoscute omului.

Noi nu putem trăi fără păduri, dar pădurile cu siguranța trăiesc mult mai bine fără noi.

2.Denumirea proiectului și durata de derulare a acestuia

Denumirea proiectului este “Pădurea Noastră”, dezvoltat de MaiMultVerde împreună cu UniCredit Ţiriac Bank. Campania a început pe data de 10 septembrie 2008 şi s-a încheiat pe 18 octombrie 2008.

3.Necesitatea proiectului

Necesitatea abordării acestei probleme, precum și a desfășurării proiectului este în primul rând trezirea omenirii la realitate, realitate care ne arata cât de mult au scazut suprafețele împădurite la nivelul Romaniei, cu consecințe foarte grave la nivelul bilanțului hidrologic, accelerării eroziunii, degradării solurilor sau climei.

4.Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului:

Reîmpădurirea zonei afectate prin tăierea abuzivă a copacilor, respectiv reîmpădurirea Parcului Naţional Piatra Craiului.

Obiectivele specifice ale proiectului:

• Reducerea impactului negativ al defrișărilor asupra mediului prin împăduriri;

• Conștientizarea în rândul angajaților UniCredit Țiriac Banc și a populației a responsabilității pe care o au în protecția mediului și impactul negativ al defrișărilor asupra capitalului natural;

• Reducerea despăduririlor necontrolate;

• Trezirea spiritului voluntar în cadrul populației;

5.Activitățile desfășurate în cadrul proiectului pentru atingerea obiectivelor

Conștientizarea în rândul angajaților UniCredit Țiriac Banc:

În cadrul proiectului, mai mulţi angajaţi ai UniCredit Ţiriac Bank au cumpărat cu bani reali brăduţi virtuali, pe care i-au plantat online la www.padureanoastra.ro. Cu banii astfel strânşi, suplimentaţi de bancă, voluntarii virtuali au devenit reali și s-au deplasat la locul de reîmpădurire din Piatra Craiului.

Plantările virtuale au început pe data de 10 septembrie şi s-au încheiat o lună mai târziu, pe 10 octombrie. Fiecare participant putea achiziţiona cel mult o sută de copaci pe toată durata jocului, la un preţ de 10 RON bucata, făcând plata online, prin card. La închiderea jocului angajaţii UniCredit Ţiriac Bank achiziţionaseră 935 de copaci, cifră care a fost dublată de bancă până la pragul de 2000 de puieţi.

Reducerea impactului negativ al defrișărilor asupra mediului prin împăduriri:

Pe 18 octombrie 2008, primii o sută de useri ai pădurii virtuale Piatra Craiului au înlocuit mouse-ul cu lopata și mănușile de protecție. A urmat o zi de muncă în care voluntarii au depus reale eforturi fizice și au încununat cu succes plantarea celor 2000 de puieți de brazi.

La locația de reîmpădurire am găsit o suprafață unde câteva trunchiuri rătăcite de brazi mărturiseau defrișările masive la care a fost supusă pădurea. La gândul că locul își va recăpăta verdele vesel pe care îl regăsiseră în pădurea virtuală, voluntarii s-au pus rapid pe treabă.

Preview document

Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 1
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 2
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 3
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 4
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 5
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 6
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 7
Operatori și comunicare în managementul mediului - Asociația Mai Mult Verde - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Operatori si Comunicare in Managementul Mediului - Asociatia Mai Mult Verde.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economia Mediului

Modulul 1 CONCEPTE DE BAZĂ Ecologia. Protecţia mediului. Economia mediului. Dezvoltare durabilă. OBIECTIVE - dezvoltarea economică în...

Peter Druker - economia transnațională, ecologia transnațională

Economia mondiala = ec transnationala: - nu ec internationala, ci transnationala: inceputul anilor 70 (infiintarea OPEC si stabilirea cursului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Asociația Mai Mult Verde - defrișarea în Parcul Național Piatra Craiului

1.Caracterizarea ONG-ului de mediu Asociaţia ,,Mai Mult Verde” funcţionează ca persoană juridică română, de drept privat, fără scop lucrativ sau...

Ai nevoie de altceva?