Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4763
Mărime: 40.69KB (arhivat)
Publicat de: Naomi Șerban
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Analiza anului 2012

Analiza activității Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nu poate fi efectuată decât în contextul economic general, determinat atât de evoluția demografică, cât și de fenomenele legate de funcționarea pieței muncii în Republica Moldova. Agenția Națională, fiind unul dintre actorii principali ai procesului de implementare a politicilor din domeniul ocupării forței de muncă, și-a adus contribuția la dezvoltarea pieței muncii din țară.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în anul 2012, Produsul Intern Brut a însumat 87 847 mii lei.

Volumul producției fabricate de întreprinderile industriale de toate formele de proprietate a înregistrat o scădere de 3,1% în prețuri comparabile, iar producția agricolă o descreștere de 22,4%. Activitatea investițională a fost pasivă încât volumul investițiilor în active materiale pe termen lung a înregistrat o scădere de 0,7%.

Evoluția proceselor economice pe parcursul anului 2012 a influențat și schimbările structurale din cadrul populației active, fiind în descreștere cu 3,4% față de anul 2011, constituind 1214,5 mii persoane, din care 1146,8 mii constituie populația ocupată și 67,7 mii șomeri conform BIM. Sursa: Biroul Național de Statistică

Structura populației active s-a modificat comparativ cu anul 2011, după cum urmează: ponderea populației ocupate a crescut de la 93,8% la 94,1%, iar ponderea șomerilor s-a micșorat de la 6,7% la 5,6%. Ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare față de cea a populației active din mediul urban, respectiv 50,8% și 49,2%.

Rata de activitate a populației a constituit 40,7%, fiind în descreștere față de valoarea anului precedent (42,3%).

Rata șomajului (proporția șomerilor BIM în populația activă) la nivel de țară a înregistrat valoarea de 5,6%, fiind mai mică față de anul 2011 (6,7%). Rata șomajului la bărbați și femei a înregistrat valori de: 6,8% și 4,3%. Disparități semnificative a înregistrat rata șomajului în mediul urban- 7,3%, față de mediul rural - 3,9%. În rândurile tinerilor (15-24 ani) rata șomajului a constituit 13,1%. În categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea 9,9%.

Conform datelor Biroului Național de Statistică ponderea cea mai mare a populației ocupate o constituie populația ocupată în servicii și agricultură, economia vânatului, piscicultură. Rata de ocupare a populației în vârsta aptă de muncă (15- 64 ani) a fost de 42,7%, având valori mai ridicate pentru bărbați 43,7%, față de 41,7% pentru femei și respectiv pentru persoanele din mediul urban 48,6% față de 38,3% din mediul rural. Erau ocupați 23,9% dintre tineri (15- 29 ani) și 31,9% dintre persoanele vârstnice (55- 64 ani). Rata de ocupare a persoanele care absolvesc studii superioare și medii de specialitate este mai înaltă deoarece odată cu competențele crește și posibilitatea de plasare în câmpul muncii.

Șomajul înregistrat. Anul 2012 se caracterizează printr-o diminuare semnificativă a numărului de șomeri înregistrați. Dacă în anii 2009- 2010 fluxul de șomeri înregistrați a atins o medie anuală de circa 80 mii, atunci în anul 2012 numărul persoanelor înregistrate în căutarea unui loc de muncă a scăzut substanțial, constituind 51,4 mii persoane. Această tendință de descreștere a fost cauzată de mai mulți factori: diminuarea disponibilizărilor în masă, migrația forței de muncă, etc. A suferit modificări și structura șomerilor înregistrați comparativ cu anul precedent: s-a diminuat numărul persoanelor provenite din agricultură și a crescut numărul celor provenite din învățământ; a prevalat numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30- 49 ani, constituind 44% din numărul total de șomeri înregistrați. În schimb, pe parcursul ultimilor ani a rămas constant numărul persoanelor fără calificare înregistrate la agenții, constituind 60% .

Dacă câțiva ani în urmă forța de muncă ieftină atrăgea investitorii de capital străin în Republica Moldova, acum ei se confruntă cu lipsa forței de muncă calificate, inclusiv populația tânără aptă de muncă în mare parte nu este competitivă pe piața muncii și are o productivitate redusă. Acest fapt necesită pe de o parte o atenție sporită serviciilor de informare, consiliere și antrenare la cursurile de formare profesională a acestor categorii de persoane, iar pe de altă parte eficientizarea activității de conlucrare cu angajatorii, care este foarte importantă și necesită modernizare continuă.

În majoritatea ramurilor are loc introducerea noilor tehnologii, ce conduce la înaintarea a noi cerințe de către angajatori față de forța de muncă. În acest context, s-a creat o rețea de specialiști responsabili de activitatea de conlucrare cu angajatorii (Key Account), care au fost instruiți în domeniul respectiv și au un rol primordial în stabilirea contactelor cu angajatorii. Aceasta a permis studierea profundă a necesităților angajatorilor, a selecta și a distribui mai bine resursele umane în vederea creșterii gradului de plasare în câmpul muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Astfel, s-a contribuit la majorarea numărului de locuri vacante identificate, și respectiv la sporirea gradului de plasare în câmpul muncii a șomerilor (Graficul 2). În anul 2012 s-a conlucrat cu 5,7 mii angajatori, ceea ce constituie cu 900 angajatori mai mulți comparativ cu anul precedent. Din ei: 25% sunt din comerț, 10 % - învățământ, 8%- industria prelucrătoare, 7% - agricultură, 5% - construcții, etc. Respectiv, au fost înregistrate 35 mii locuri de muncă vacante, cu 24% mai multe față de anul precedent, din care 78% au fost comunicate de către angajator, 22% identificate în urma vizitelor la angajator a specialiștilor agenției.

În aspect de mediu urban și rural, continuă să persiste dezechilibrul pe piața forței de muncă. Regresul sectorului agricol și incapacitatea acestuia de a se moderniza și prin urmare, de a genera venituri decente, a constituit cauza principală a declinului forței de muncă în acest sector. La finele anului, în sectorul urban la un loc de muncă vacant concurau în mediu 3 șomeri, pe când în sectorul rural - 70 șomeri.

Pe domeniile de activitate se constată că, o pondere de 10 la sută din numărul total de șomeri înregistrați constituie șomerii proveniți din industrie, urmați de cei proveniți din agricultură. Cel mai mare număr de șomeri (27%) sunt plasați în industrie, urmați cu 16% în comerț .

Examinând structura locurilor de muncă vacante înregistrate în baza de date a Agenției Naționale pe domenii de activitate, se atestă o pondere mărită a celor din industrie - 27%, urmate de cele din comerț cu ridicata și amănuntul - 16%, agricultură - 9%, învățământ - 6%, sănătate - 5,5%, transporturi și comunicații - 5% .

Structura locurilor vacante rămâne a fi neuniformă și ca profesii/meserii, predominând în mare parte locurile de muncă oferite muncitorilor (79%). Preponderent, se solicită de către angajatori profesii/meserii ca: medic, cusătoreasă, vânzător, bucătar, asamblor, muncitor în agricultură, muncitor auxiliar, etc. La fel, se atestă o tendință aproape constantă în ceea ce privește evoluția numărului de locuri vacante pentru o profesie sau alta de-a lungul perioadei 2009—2012. Meseria cea mai solicitată pe piața muncii rămâne a fi cea de cusătoreasă, pentru care numărul de locuri vacante a constituit 29% din numărul total de locuri vacante la finele acestei perioade.

Bibliografie

1. http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=4672

2. http://anofm.md/files/elfinder/Docs/rapoarte/Raport%20anofm%202013.pdf

3. http://anofm.md/files/elfinder/Raport%20de%20activitate%20ANOFM%202013.pdf

4. http://anofm.md/files/elfinder/RAPORT%20DE%20ACTIVITATE%202014.pdf

5. file:///C:/Documents%20and%20Settings/Admin/%D0%9C%D0%BE%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8B/Downloads/Evolutii_tendinte_si_pronosticuri_referitoare_la_piata_muncii_din_Republica_Moldova_in_apropierea_acesteia_de_standardele_UE.pdf

Preview document

Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 1
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 2
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 3
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 4
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 5
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 6
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 7
Piața muncii în Republica Moldova în anii 2012-2014 - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Piata muncii in Republica Moldova in anii 2012-2014.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Economia serviciilor

1. Realizați o schiță în care să exprimați relația dintre venitul populației și tipul de servicii utilizate (self-service sau achiziționate). 2....

Sisteme informatice financiar-contabile

SRL”PROGRES” își desfășoară activitatea reglementată de lege cu privire la societățile cu răspundere limitată. Activitatea de bază a SRL”PROGRES”...

Formarea pretului, minimizarea costului și optimizarea profitului

În aceasta lucrare vom dezbate tema despre formarea prețului, minimizarea costului și optimizarea profitului. Pentru început vom defini fiecare...

Studierea marcării și simbolurile ambalajului mărfurilor

Marcarea si etichetarea Prima lege româneasca referitoare la marci a fost adoptata în 1879. La acea data România avea o economie cu un pronuntat...

Propuneri privind dezvoltarea franchisingului în Moldova

Pornind de la necesitățile actuale și oportunitățile identificate, se propun următoarele direcții de sprijinire a dezvoltării franchisingului în...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Implicații ale contractării asigurărilor de bunuri facultative pentru persoane fizice și juridice

1.1 ASPECTE GENERALE Asigurarea descrie operația financiară ce rezultă dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligație prevăzută de lege....

Te-ar putea interesa și

Regimul juridic vamal la exportul în UE

INTRODUCERE Importanța și actualitatea temei cercetate. La etapa actuală care este marcată de schimbări profunde la capitolul lege, o mare...

Îmbunătățirea sistemului de management al calității la firma SC Romstal SRL

Capitolul 1 1.1. Istoric Decembrie 2017 Transformarea inseamna evolutie! Este anul in care Romstal trece la SAP. August 2016 Implementarea...

Ai nevoie de altceva?