Rata dobaznii de politica monetara

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest seminar prezinta Rata dobaznii de politica monetara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor: Marinela Papuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

Prezentare generala

Rata dobanzii si nivelul optim al acesteia a fost considerata ca obiectiv fundamental al politicii moentare in anii `70, situandu-se in centrul analizelor lui Keynes, care evidentiaza ca Banca Centrala poate echilibra piata monetara prin utilizarea unui nivel de echilibru al ratei de dobanda. In prezent, rata dobanzii prezinta un rol important in cadrul politicii monetare, prin faptul ca permite mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb si influenteaza investitiile agentilor economici.

Politica monetara este componenta principala a politicii economice a unei tari. Politica monetara actioneaza pe piata prin moneda si reprezinta ,,ansamblul masurilor exercitate de autoritatea monetara (Banca Centrala) pentru a influenta dezvoltarea economica si pentru a asigura stabilitatea preturilor".

Politica monetara exercita un dublu caracter, si anume un caracter monetar - urmarit la nivelul bancii centrale prin modificarea volumului emisiunii monetare si un caracter de credit -urmarit la nivelul bancilor comerciale prin modificarea volumului creditelor acordate.

Definitie: Rata dobanzii de politica monetara este principalul instrument al politicii monetare adoptate de Banca Nationala a Romaniei, stabilit prin hotararea Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Data de anuntare: Rata dobanzii de politica monetara este anuntata de BNR in prima zi lucratoare a fiecarei luni si pe site-ul institutiei.

Rata dobanzii de politica moneta reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.

Nivelul ratelor dobanziilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BCR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) se inscrie, incepand cu data de 7 mai 2015, intru-un coridor simetric de +/- 1,5 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

Incepand cu 1 septembrie 2011, rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este rata dobanzii de politica monetara, stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar. Demersurile BNR de creare a cadrului organizatoric si tehnic necesar implementarii noii strategii de politica monetara au durat 16 luni si au beneficiat de asistenta tehnica acordata de Fondul Monetar International si de Banca Nationala a Cehiei.

Sursa: Prelucrare proprie pe baza datelor de la BNR

Evolutiile ratei dobanzii de politica monetara, a factorilor de influenta si a celorlalte elemente analizate sunt reprezentate grafic, pe baza datelor extrase din baza de date interactiva a BNR, pe perioada 05.01.2010-07.05.2015.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rata dobaznii de politica monetara.docx

Bibliografie

Nicolae Dardc, Teodora Barbu, Moneda, Banci si politici monetare, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti
Webografie:
www.bnr.ro
www.zf.ro

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE