Teoria Jocurilor

Seminar
9/10 (2 voturi)
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 130 în total
Cuvinte : 56299
Mărime: 7.87MB (arhivat)
Publicat de: Noemi Buzatu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NICOLAE HOSTIUC

Extras din seminar

Psihologia evidentiază importanta jocului in copilărie ca mod de a personalize si invăta in formă experimental cum să stabilească legături in societate, să resolve problem si situatii conflictive. Toate jocurile, de copii si adulti, jocuri passive sau sportive, sunt modele de situatii conflictive si cooperative in care putem recunoaste situatii si norme care se repetă frecvent in lumea reală.

Studierea jocurilor i-a inspirat pe cercetătorii tuturor timpurilor in dezvoltarea teoriilor si modelelor matematice. Statistica este o ramură a matematicii, care a provenit in special din calculi pentru a formula strategii câstigătoare in jocurile de noroc sau in frecventele situatii sociale si economice in care trebuie luate decizii si asuma riscuri in fata componentelor aleatorii.

Dar teoria jocurilor se află in relatie indepărtată cu statistica. Obiectivul său nu este analiza norocului sau a elementelor aleatorii, ci a comportamentelor strategice ale jucătorilor. In lumea reală, atât in relatiile economice cât si cele politice sau sociale, sunt mai frecvente in situatiile in care, la fel ca in jocuri, rezultatul lor depinde de conjuctura deciziilor diferitilor agenti sau jucători. Se spune despre un comportament că este strategic când se adoptă tinând cont de influenta asupra rezultatului propriu si străin al deciziilor proprii si străine.

Tehnica utilizată in analiza acestor situatii a fost pusă la punct de matematicianul John von Neumann. La inceputul decade anilor 1940 a lucrat impreună cu economistul Oskar Morgenstern in aplicatiile economice ale acestei teorii. Carte ape care a publicat-o in 1944 “Teoria jocurilor si comportamentul economic”, a deschis un neasteptat de amplu camp de studio in care lucrează si astăzi mii de specialisti din toată lumea.

Teoria jocurilor a atins un inalt grad de sofisticare matematică si a arătat o mare versatilitate in rezolvarea problemelor. Multe câmpuri ale economiei – echilibrul general, distribuirea costurilor, etc.,au beneficiat de aporturile acestei metode de analiză.

Există două clase de jocuri ce propun o problematic foarte diferită si cer o formă de analiză distinct. Dacă jucătorii pot comunica intre ei si negocia rezultatele va fi vorba de jocuri cu transfer de utilitate ( jocuri cooperative ), in care problematica se axează pe analiza posibilelor coalitii si stabilitatea sa. A doua clasă este cea a jocurilor fără transfer de utilitate ( jocuri necooperative ) in care jucătorii nu pot ajunge la acorduri prealabile; este cazul jocurilor cunoscute ca “războiul sexelor”, “dilemma prizionerului” sau modelul “ soim – porumbel”.

Jocurile fără transfer de utilitate obisnuiesc să fie bipersonale, adică doar cu doi jucători. Pot fi simetrice sau asimetrice după cum si rezultatele pot fi identice din punct de vedere al fiecărui jucător. Pot fi de suma zero, când cresterea veniturilor unui jucător implică o diminuare in egală cantitate a veniturilor celuilalt, sau de suma nenulă in caz contrar, cu alte cuvinte când suma veniturilor jucătorilor poate creste sau scade in functie de deciziile sale. Fiecare jucător poate opta doar pentru două strategii, in jocurile bistrategice, sau pentru mai multe in celelalte.

Strategiile pot fi pure si mixte; acestea constau in atribuirea fiecărei strategii pure o probabilitate dată. In cazul jocurilor cu repetitie, cele care se joacă de câteva ori la rând de aceeasi jucători, strategiile pot fi si ele simple sau reactive, dacă decizia depinde de comportamentul manifestat de concurentul rival

După aceste generalităti să intrăm putin in detalii legat de teoria jocului.

Fiecare om descoperă incă din copilărie ce inseamnă a te juca. Jocul este ocupatia preferată si permanent a copiilor. Adultii reneagă des si repede amintirile legate de această activitate. Ideea de “joc” ne arată, in sens pozitiv, că trebuie să indrăznim, că trebuie să luptăm, că trebuie să ne lăsăm ademeniti de această activitate.

“A te juca” este o confruntare plăcută cu tine insuti, cu ceilalti, cu diferita material si procese si cu mediul inconjurător. In societatea noastră modern idea de joc a decăzut in mod drastic. Limbajul current prefer acele sensuri ale cuvântului care trimit la o conotatie negativă: “Este doar un joc”, “Inainte munca, după aceea jocul”, “Te joci cu mine?”, s.a.m.d. Principiul performantei, dobândirea prestigiului, comportamentul concuren-tial si răsplata material sunt astăzi motivatiile principale pentru joc. Valentele legate de fantezie si creativitate sunt lăsate practic in urmă.

Dar omul prin natura sa nu este indreptat cu totul inspre satisfacerea material, ci el incearcă, din copilărie incă, să-si construiască situatii pline de suspans, prin care să cunoască ceva nou, să se pregătească pentru viata cea de toate zilele intr-un mod cât mai creative, reusind astfel să-si urmărească si să-si realizeze telurile propuse in viată.

Prin joc sunt incercate si exersate moduri de comportament in viată, sunt testate reactii la diferite situatii si sunt formate atitudini. Copiii nu pot mentine suspansul un timp mai indelungat, de aceea ei pot repeat situatiile de joc la infinit, până ce au invătat ceva din acestea. Astfel jocul devine o metodă important de invătare si memorare.

In dezvoltarea fizică si psihică a copiilor jocul ocupă un loc de frunte, fiecare formă de joc fiind un act de invătare. Jocul este o metodă, care are un mare potential de formare si dezvoltare a personalitătii complexe ( corp – ratiune – suflet ).

Jocul este parte integrantă a vietii umane. A te juca inseamnă a trăi impreună. Regulile de joc pot fi si reguli de viată. Sensul si scopul jocului pot fi rezumate intr-o serie de principii:

- Dobândirea bunei – dispozitii – Copiii se pot juca o perioadă indelungată, pentru că le face plăcere si se simt bine. Fiecare joc ar trebui să urmărească indeplinirea acestui principiu. Astfel jocurile preferate de copii se pot repeat de mai multe ori fără ca acestia să se plictisească. Dar trebuie urmărit ca buna dispozitie să-i cuprindă pe toti si nu ca ea să apară pe seama neindreptătirii altui copil ( prin batjocură sau malitiozitate ).

Preview document

Teoria Jocurilor - Pagina 1
Teoria Jocurilor - Pagina 2
Teoria Jocurilor - Pagina 3
Teoria Jocurilor - Pagina 4
Teoria Jocurilor - Pagina 5
Teoria Jocurilor - Pagina 6
Teoria Jocurilor - Pagina 7
Teoria Jocurilor - Pagina 8
Teoria Jocurilor - Pagina 9
Teoria Jocurilor - Pagina 10
Teoria Jocurilor - Pagina 11
Teoria Jocurilor - Pagina 12
Teoria Jocurilor - Pagina 13
Teoria Jocurilor - Pagina 14
Teoria Jocurilor - Pagina 15
Teoria Jocurilor - Pagina 16
Teoria Jocurilor - Pagina 17
Teoria Jocurilor - Pagina 18
Teoria Jocurilor - Pagina 19
Teoria Jocurilor - Pagina 20
Teoria Jocurilor - Pagina 21
Teoria Jocurilor - Pagina 22
Teoria Jocurilor - Pagina 23
Teoria Jocurilor - Pagina 24
Teoria Jocurilor - Pagina 25
Teoria Jocurilor - Pagina 26
Teoria Jocurilor - Pagina 27
Teoria Jocurilor - Pagina 28
Teoria Jocurilor - Pagina 29
Teoria Jocurilor - Pagina 30
Teoria Jocurilor - Pagina 31
Teoria Jocurilor - Pagina 32
Teoria Jocurilor - Pagina 33
Teoria Jocurilor - Pagina 34
Teoria Jocurilor - Pagina 35
Teoria Jocurilor - Pagina 36
Teoria Jocurilor - Pagina 37
Teoria Jocurilor - Pagina 38
Teoria Jocurilor - Pagina 39
Teoria Jocurilor - Pagina 40
Teoria Jocurilor - Pagina 41
Teoria Jocurilor - Pagina 42
Teoria Jocurilor - Pagina 43
Teoria Jocurilor - Pagina 44
Teoria Jocurilor - Pagina 45
Teoria Jocurilor - Pagina 46
Teoria Jocurilor - Pagina 47
Teoria Jocurilor - Pagina 48
Teoria Jocurilor - Pagina 49
Teoria Jocurilor - Pagina 50
Teoria Jocurilor - Pagina 51
Teoria Jocurilor - Pagina 52
Teoria Jocurilor - Pagina 53
Teoria Jocurilor - Pagina 54
Teoria Jocurilor - Pagina 55
Teoria Jocurilor - Pagina 56
Teoria Jocurilor - Pagina 57
Teoria Jocurilor - Pagina 58
Teoria Jocurilor - Pagina 59
Teoria Jocurilor - Pagina 60
Teoria Jocurilor - Pagina 61
Teoria Jocurilor - Pagina 62
Teoria Jocurilor - Pagina 63
Teoria Jocurilor - Pagina 64
Teoria Jocurilor - Pagina 65
Teoria Jocurilor - Pagina 66
Teoria Jocurilor - Pagina 67
Teoria Jocurilor - Pagina 68
Teoria Jocurilor - Pagina 69
Teoria Jocurilor - Pagina 70
Teoria Jocurilor - Pagina 71
Teoria Jocurilor - Pagina 72
Teoria Jocurilor - Pagina 73
Teoria Jocurilor - Pagina 74
Teoria Jocurilor - Pagina 75
Teoria Jocurilor - Pagina 76
Teoria Jocurilor - Pagina 77
Teoria Jocurilor - Pagina 78
Teoria Jocurilor - Pagina 79
Teoria Jocurilor - Pagina 80
Teoria Jocurilor - Pagina 81
Teoria Jocurilor - Pagina 82
Teoria Jocurilor - Pagina 83
Teoria Jocurilor - Pagina 84
Teoria Jocurilor - Pagina 85
Teoria Jocurilor - Pagina 86
Teoria Jocurilor - Pagina 87
Teoria Jocurilor - Pagina 88
Teoria Jocurilor - Pagina 89
Teoria Jocurilor - Pagina 90
Teoria Jocurilor - Pagina 91
Teoria Jocurilor - Pagina 92
Teoria Jocurilor - Pagina 93
Teoria Jocurilor - Pagina 94
Teoria Jocurilor - Pagina 95
Teoria Jocurilor - Pagina 96
Teoria Jocurilor - Pagina 97
Teoria Jocurilor - Pagina 98
Teoria Jocurilor - Pagina 99
Teoria Jocurilor - Pagina 100
Teoria Jocurilor - Pagina 101
Teoria Jocurilor - Pagina 102
Teoria Jocurilor - Pagina 103
Teoria Jocurilor - Pagina 104
Teoria Jocurilor - Pagina 105
Teoria Jocurilor - Pagina 106
Teoria Jocurilor - Pagina 107
Teoria Jocurilor - Pagina 108
Teoria Jocurilor - Pagina 109
Teoria Jocurilor - Pagina 110
Teoria Jocurilor - Pagina 111
Teoria Jocurilor - Pagina 112
Teoria Jocurilor - Pagina 113
Teoria Jocurilor - Pagina 114
Teoria Jocurilor - Pagina 115
Teoria Jocurilor - Pagina 116
Teoria Jocurilor - Pagina 117
Teoria Jocurilor - Pagina 118
Teoria Jocurilor - Pagina 119
Teoria Jocurilor - Pagina 120
Teoria Jocurilor - Pagina 121
Teoria Jocurilor - Pagina 122
Teoria Jocurilor - Pagina 123
Teoria Jocurilor - Pagina 124
Teoria Jocurilor - Pagina 125
Teoria Jocurilor - Pagina 126
Teoria Jocurilor - Pagina 127
Teoria Jocurilor - Pagina 128
Teoria Jocurilor - Pagina 129

Conținut arhivă zip

  • Teoria Jocurilor
    • Cap_III_HN_2008.doc
    • Cap_II_HN_2008.doc
    • Cap_IV_HN_2008.doc
    • Cap_I_HN_2008 (2).doc
    • Cap_VI_HN_2008.doc
    • Cap_V_HN_2008.doc

Alții au mai descărcat și

Influențele psihologice în jocul de handbal

INTRODUCERE Handbalul, prin specificul său, presupune derularea acţiunilor de joc în mare viteză, limită de timp şi spaţiu, precum şi un consum...

Analiza echipei și prestația jucătorilor de baschet

CAPITOLUL I INTRODUCERE – ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA TEMA LUCRĂRII 1.1. Sportul de performanţă în contextul general al societăţii moderne În...

Atletismul - jocuri de mișcare și ștafete specifice

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 IMPORTANŢA ŞI ACTUALITATEA TEMEI ÎN LITERATURA DE SPECIALITATE Calităţile sau însuşirile sunt proprietăţi ce privesc...

Studiu privind dezvoltarea forței la luptătorii seniori

CAPITOLUL I BAZELE METODOLOGICE ALE CERCETĂRII 1.1. Scopul cercetării Deoarece în literatura de specialitate problema forţei la nivelul...

Analiza Biomecanică a Mersului la Bolnavi cu Dureri Cronice ale Genunchiului - Studiu de Caz

CAP. 1. INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA CERCETĂRII 1.1. Actualitatea temei Particularitatea recuperării genunchiului în kinetoterapie constă în...

Antrenament Sportiv Modern

CAPITOLUL I 1.1. Obiectul de studiu Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a întrecut cu animalele, aceasta pentru a-şi procura hrana, dar şi cu...

Jocul de fotbal - noțiuni generale

Capitolul I NOTIUNI GENERALE I.1 Descrierea jocului de fotbal Fotbalul este un joc sportiv colectiv, care se desfăşoară pe un teren special...

Antrenamentul sportiv și calitățile fizice

1. Obiectul de studiu Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a întrecut cu animalele, aceasta pentru a-și procura hrana, dar și cu diverși...

Te-ar putea interesa și

Aplicații ale teoriei jocurilor în negocierea internațională

INTRODUCERE Alegerea acestei teme a fost în primul rând motivată de ceea ce se întâmplă în jurul nostru la nivel internaţional. Secolul al XX-lea...

Perfecționarea Structurii Instituționale și a Procesului Decizional în România în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

Introducere În contextul aderării la Uniunea Europeană, România, la fel ca toate celelalte state candidate, se vede în situaţia de a-şi reforma...

Teoria jocurilor - studiu de caz privind stabilirea prețului unui produs în două companii

Introducere “A gândi strategic înseamna sa ai capacitatea de a gândi ceea ce este de negândit” Herman Kahn Teoria jocurilor este adesea...

Teoria Jocurilor

Introducere in teoria jocurilor Teoria jocurilor este o ramură relativ nouă a microeconomiei dezvoltată în ultimii 60 de ani. Ea a apărut o data...

Oligopolul și Teoria Jocurilor

Introducere În dezvoltarea istorică a studiilor teoretice cu privire la oligopol se disting două faze. În cadrul primei faze, denumită şi...

Teoria jocurilor în negocierea comercială

„ In business, you don't get what you deserve, you get what you negotiate” Chester L. Karrass Negociatorii sunt persoane cu individualitati si...

Incertitudinea și Jocurile în Comportamentul Economic

INTRODUCERE În condiţii de certitudine, anticipaţiile unui producător privind rezultatele deciziei sale de alegere a combinării factorilor de...

Teoria Jocurilor Cooperative

I. Introducere în teoria jocurilor Teoria Jocurilor este o ramură a matematicii ce are ca scop alegerea deciziilor optime în situaţiile de...

Ai nevoie de altceva?