Electrotehnica

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest seminar prezinta Electrotehnica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor: Tudor Niculescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

CONDENSATOARE ELECTRICE

Condensatorul = sistemul fizic format din doua conductoare ( armaturi ) incarcate cu sarcini electrice egale desemne contrare , separate de un dielectric fata polarizare permanenta si neincarcat electric .

Capacitatea electrica ( G ) a condensatorului ,

= marimea scalara pozitiva definita prin relatia

C = = sau C == =

Q1 ,Q2 sunt sarcini punctiforme

V1 , V2 – volum de incarcare

Unitatea de masura a capacitatii ( C ) este faradul ( 1 F C = 1C / 1V )

Capacitatea condensatorului plan :

C = =

µ – permitivitatea dielectricului

d- distanta dintre armaturile condensatorului

S- aria suprafata fiecarui armaturi

Q = D.S

Capacitatea condensatorului cilindric

C = =

Capacitatea condensatorului sferic

C = =

BOBINE

1. Generalitati

In sens larg, prin bobina se intelege un element de circuit format dintr-un conductor electric astfel infasurat, încât se formeaza una sau mai multe spire.

O spira are doua conductoare active: unul de ducere si unul de întoarcere, raportat la sensul curentului prin spira.

Ca forme obisnuite, întâlnim bobine cilindrice, paralelipipedice sau toroidale. Clasificarea bobinelor se poate face si dupa alte criterii, asa cum va reiesi in cele ce urmeaza.

2. Materiale necesare pentru executarea bobinelor

Materialele din care se executa bobinele se aleg in functie de tensiunea de lucru, solicitarile electrice, termice, mecanice sau de alta natura, din timpul functionarii. Materialele utilizate sa pot imparti in: materiale electroconductoare, materiale electroizolante, materiale auxiliare.

A.MATERIALE ELECTROCONDUCTOARE

Materialele electroconductoare se folosesc pentru realizarea infasurarilor propriu-zise, a legaturilor flexibile de iesire, precum si pentru fabricarea elementelor de racord (borne, cleme). Cel mai mult sunt folosite cuprul si aluminiul, datorita proprietatilor electrice si mecanice ale acestora. Mentionam ca tehnologitatea cuprului depinde de gradul de ecruisare al acestuia. Deosebim in acest sens trei variante: cuprul moale (m), cuprul semitare (2/2 t) si cuprul tare (t).

Aluminiul este mai putin utilizat decât cuprul, din cauza problemelor pa care le ridica lipirea sa. Rezistivitatea electrica mai ridica in comparatie cu cuprul impune marirea sectiunii conductoarelor si aceasta conduce la solutii constructive necorespunzatoare pentru unele produse electrotehnice, dintre care mentionam masinile electrice rotative. Aluminiul este utilizat cu precadere pentru realizarea bobinelor la transformatoarele electrice de putere mare. La unele masini electrice de putere mare se mai utlizeaza bare din aliaje de cupru.

Conductoarele pentru bobine pot avea sectiunea circulara sau dreptunghiulara (patrata) si pot fi izolate sau neizolate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Electrotehnica.doc